terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







30 January, 2010

159. LALA DAN KEPAH..mentarang yg aku cari ni yg aku dapat kat pasar tani melawati pagi ni...huhu





sedih tol la mentarang yg aku idam tak ada stok hari ni .. toke tu kata 2 hari lagi aku kena g amek kat umah dia...nasib baik dia beri kad.. lala dan kepah aku rebus jer ratah dgn anak2 krn kejap lagi nak g kenduri kawen kat dewan kg pengantin di sri rampai... pas tu nak balek melaka...

kalu nak nikmati rasa manis makanan ni just ketuk serai dan potong bawang kecil dan rebus dgn sedikit air bercampur sedikit garam mendidih jer kuah tutup lah api...nyumm nyum nyummm lama tol aku tak makan lala/remis ni..

resepi yg slalu aku masak utk fmly..

bahan:

kepah ke lala ke apa2 jer seangkatan dgnnya
cili padi diketuk
cili merah dan hijau di mayang nipis
daun kunyit disiat2
halia dimayang
bawang putih dimayang
bawang besar dimayang
serai diketuk
sedikit tepung jagung dibancuh dgn air
sedikit kicap pemberi warna kuahnya
sedikit sos tiram kalu suka laaa ahakss.. rasa asli bahan utama lebih kaw kaw

apa lagi...tumislah bahan2 bawang dan cili sehingga wangi
masukan kesemua bahan lain bersama kepah/lala
masakan sehngga terbuka,, kmdian masukan air bancuhan tepung jagung tunggu sehingga mendidih baru tutup api.. dah siap...

158. BERGEDEL AYAM.. atau cokodok ni???

bergedel ayam 29.01.10
bahan:

isi ayam dicincang halus gaulkan bersama
bawang besar, bawang putih, dicincang halus
1 biji telur merah, garam. lada hitam, daun herba basil, oregano, serbuk kari ayam,
sedikit tepung gandum utk melekatkan isi ayam ni
setelah digaul sebati bulatkan atau leperkan dan dicelup dlm putih telur terus digoreng sehingga masak....

bergedel aku ni mmg tak sama org punya..sbb resepi men taram jer.. lagi pun aku suka masak yg senang2 dan ikut mod ku jer... yg bestnya hubby kusss terkenaaa dia ingat cokodok febrate dia..hehehe

25 January, 2010

HAPPY BIRTHDAY TO U FARAH ANUAR AF2.. KE25.. 25.01.10

inilah tetamu khas kusss.. vvip gitu2...dari kiri adik bongsu farah, bonda farah,2 org teman farah,
dan ayahanda farah en anuar.. kami ni sekampung ...sekapal... sila sila sila...jamu selera..
kesemua menu ni ada resepi didlm setiap N3 aku yg lepas2...silakan semak kebawah yer...
sempat aku bergambar dgn farah..memulanya segan dan malu...jg aku ni..hehehe...
pas tu siap panggil kesemua amek gmbar... mula2 jumpa malu2 lagi...lain la biraskuss yg bertusung ungu tuuu..dia lah yg memasak kesemua menu ni..aku relexxxx ler mlm ni..tukang makan jer...
jgn terliur dah laa ye ... ini sessi pertama kami..dimulai dgn makan mlm dulu pas tu baru nak supriseeeee..ptng kek lak... awal 2,3 jam dari tarikh sebenau...
jom nyanyi..Allah selamatkan kamu..allah selamatkan kamu...
wah bukan main syok anak dara kuss dpt bergmbr dgn akak farah...
meh raihan bergambar dgn akak sempena meraikan 8A PMR mu...sama2 kita potong kek yer..begitulah ajakan farah kpd dek ann..

bergambar dibalkoni rumah ku menghadap KLCC tapi klcc x nampak pong...
***
terimakasih akak@mok cik..boleh juga... ucapkan kepada farah sekeluarga kerana sudi hadir kerumah akak... dan sudi pula memotong kek hari jadi ke 25 disini.. cantik kan tarikh tahun ni... semoga panjang umur dan diberkati ALLAH S.W.T selalu.. keramahanmu sentiasa menjadi ingatan kami sekluarga. terima kasih juga kerana sudi nyanyi sepotong lagu utk anak akak di UMP gambang melalui phone... ketawa riang anak akak bersama teman sebiliknya krn farah sudi melayan permintaan mereka..
terima kasih jua kpd biras ku krn sponsor kesemua menu2 malam ni...termasuk kek.. jangan serik datang lagi tau... minggu depan nak buat pulut kuning lak..doa selamat 8A dan sibongsu khatam quran thn lepas..

24 January, 2010

puding marble...utk farah..resepi ada di N3.. NO 47

korang nak tauuu..masa malam tuu aku tak sempat pun potong kuih ni..sbb kuih biras bawa dah byk sgt..sooo ptg 25 jan baru aku ptong... dan beri pada jiran yg baik dgn ku... nasib baik sedap dan menjadi... silakannnnn raseeee...nyum nyum nyummmm...
tadaaaa dah siap pun....2.30PM siap.. aku bekukan dlm petiais..sementara tunggu malam baru potong..harap2 cantik la dlmnya... sengaja aku taburkan manik urai tu ada stok lama...kebetulan.. lama betul aku tak buat... resepi dah siap ada di bawah... rajin2 la kalian tgok kat label sebelah kanan ni...

FARAH AF2 NAK DATANG UMAH KU..BIRTHDAY DIA MALAM NI..

penat dok kemas2 pinggan mangkok ni ..sempat lagi buka blog... menu ada yg nak bawa..aku sediakan desert dan minuman jer..juga pinggan mangkuk yg aku buat koleksi tu... kalu dia izin aku masukan dlm blog ni gmbr2nya bersama menu2.. wokey tunggu tengah malam nanti aku buat n3..

19 January, 2010

BUAH MENTEGA JOM KENALINYA....seralat org kedah kata...

terimakasih pengirim email dari SIM...en sirajuddin abbas.. dah lebih 20 thn aku tak makan dan menegok buah ini....
buah ini berbulu halus dipanggil miang buah mcm miang rebung... kena gosok buah tu pada sabut kelapa sehingga bersih.
inilah hasilnya... warna kulit dia kemerahan berbeza dari atas bulunya masih berkilat...buah ini hendaklah dikupas kulitnya macam buah epal. isinya kekuningan dan gebu , rasanya lemak manis ada sedikit kelat melekat pada lelangit bila sudah makan. patut dikomersialkan dan dijaga supaya tidak pupus...aku sendri dah 20++ thn tak merasanya...huhuuu

13 January, 2010

157. TALANG MASIN MASAK ASAM.. paling senang dlm dunia

ikan talang ni aku beli di tanjung dawai kedah semasa bercuti hujung thn 2009 seangkatan dgn buluh madu.....selain masak cengini, boleh buat kari/gulai darat dgn terung atau nanas.. tahukah kalian gulai darat??? ada yg berminat??? nanti aku masak resepi tu, nak tunngguuu ikan talang tinggal tulang baru nak masak ...isi tak sedap..kalu tulang nye kaw kaw... org utara jer tau...

bahan:

ikan talang masin dipotong kecil2
digoreng sehingga garing toskan
goreng cili kering yg digunting nipis serong sehingga garing toskan
guna minyak baru, goreng bawang besar yg dimayang kasar2 sehingga wangi, masukan perahan ais asam jawa secukupnya, sedikit gula, masak sehingga mendidih baru masukan ikan dan cili tadi, kacau seketika dah siap... tadaaaaa..

ini makanan utk org berpantang selepas bersalin..sedap..makan hari2 pun boleh..tambat selera tambat perut ....heheheheee.. paling senang kat dunia..nak masak..pejam mata leh siap 10 minit jer...

09 January, 2010

dari memasak aku menjahit jala ikan pulak dahhh hehehe

masak kena pandai kerja mesti tahu....baru ada kepuasan...tak gituuuuu
kesian pak ngah ku ..mak ngah ku pun mau tolong pegang jala dgn anak bujangnya... macehh semuanya atas layan baik kalian setiap kali aku balik ke sana..
weyyyy ingat senang kee nak jahit jala ni... kalu kau org pandai mengait benang bulu kambing macam aku mungkin senang sikit nak faham...
jangan tak caya... pada hujung tahun lepas 09 aku balik ke sg limau yan.. kampung asal tok nenek aku.. aku tak lepaskan peluang utk belajar jahit jala yg koyak..masa aku sekolah tahun 80an pernah tok wan ajar..tapi dah lupa.. kali ni pak ngah aku ajarkan..sepupu mak aku.. ini adalah krn aku nak ajr adik hubby kus di melaka..menjahit jalanya yg koyak..dia men taram sampai tak masuk ikan..sooo oleh krn kesian kan adik ipar, aku duduk dan siap dgn video lagi demo menjahit jala ni...

ini dia hasil tangkapan aku hahahahahaaa caya kaaa??? sebenaunya yg ni pula ikan merah dan udang kertas dari K.K sabah..hubby kuss g kerja 3 hari kat sana..kenalannya bekalkan ikan dan udang ni.. rm50 naik belon...siap packing kemas airnya tak nitis pun ...wah duh bukan main manis lagi ikan merah ni aku buat sup.. tak sama ikan di kL ni..hubby kuss komplain laaa apa lagi...

07 January, 2010

156. PASTA GORENG RINGKAS

aku masak pada 7 jan 2010

dah jemu makan nasi sejak berpantang 2 bulan yg lalu, hari ni aku beranikan diri utk makan benda alah ni... tapi kandungan bahan masakan tetap aku jaga.. terutama bahan yg menambahkan kolestrol dan tiriod... sudah pastinya ringkas dan berkahsiat..

bahan:

spirals direndam dan direbuskan dan toskan.
sedikit isi ayam tanpa kulit ditumiskan bersama bawang2 merah dan bawang putih
dgn minyak mazola sehingga wangi dan garing.
masukan sedikit air, rempah soto, daun bay, serbuk oregano dan daun rempah juga sedikit sayuran, dan juga spirals... goreng sehingga air nya kering dan tambahkan garam dan perisa utk sedapkannya..

dah siap..mudah je kan?? tak makan nasi la hari ni.. setiap pagi aku berjoging...tenaga dah byk dibuang kena tambah semula dgn mknan yg berkhasiat tanpa lemak dan sbgnya..aku dah serik....

05 January, 2010

155. KARI REBUNG MADU BERSAMA AYAM

sajian terakhir stok rebung madu dari kedah, aku masak hari ni 5 jan 2010 sebagai pembuka tirai tahun baru ini setelah aku bercuti agak lama dari tugasan ini...

resepi macam biasa lah ya..cuma ditambah rebung madu jer..

kakak spupu kuss sedang mendemokan cara membersihkan rebung yg tiada berbulu miang ni...

bahagian yg keras mesti dibuang setiap ruas ada keras dan lembutnya... kemudian direbus sehingga lembut baru dimasukkan kedalam masakan ya...

04 January, 2010

BULUH REBUNG MADU..jom jamu mata..ahakss

inilah bumi tanah tumpahnya darahkusss... sedihnya rumah tuu dah kosong tiada lagi penghuni cuma tapak kawsannya sepupukuss jadikan kebun rebung buluh madu dan lain2 tanaman selain disekelilingnya sawah padi ... saban tahun aku tetap lawatinya...indah sungguh mata memandang..
emmmmmm geramnya kelapa pandan niii... kalu lah aku tak sakit .. mesti aku slurpsss airnya.. dibelakang ku pula, pokok buluh madu... baru la nampak kekampungan berkain batik ahakss!! sebenarnya aku baru bangun dr tidorr keletihan bertolak dari penang terus kemari...sebelum tu aku singgah di tanjung dawai dan bermalam di sana...
ini pula kolam ikan kakak sepupuku... berbagai ikan telah dia pelihara..
aku bersama sepupu ku sedang memotong rebung madu utk di bawa pulang ke KL..

beginilah rupa pohon buluh tsbt yg indah dimata tenang dijiwa ku...

inilah dianyaaaa rebung maduuuuuuu jgn aku dimadu dah laaa... hehehehee
kalu dipasaran dijadikan jeruk dan diwarnakan dgn pewarna kuning dan baunya agak busuk....!!! tapi yg ini best!! oriiii oooo...freshhhh lagikkkk...

************
tahu kah kalian apa itu buluh madu dan rebung madu...?? nah!! aku paparkan utk kalian teliti...
semasa aku pulang bercuti 14-22 dis 09 yg lalu ke kampung ku di alor star aku sempat ke laman rumah sepupu ku di pida 4 megat dewa.. telah setahun mereka usahakan tanaman ini lihat lah hasilnya.. kelapa pandan dan juga kolam ikan ... waduh aku saban tahun mesti balik merasainya..

rebung madu ini dijadikan bahan utk masakan... dicampurkan bersama kari ikan, udang, ayam dll... juga dijadikan acar rebung atau kerabu rebung... kesemua ini dijadikan menu utk majlis kenduri kahwin dsbnya... rasa rebung madu ini agak manis dr yg dipasaran... pokoknya mmg cantik utk jadikan landskap.. rumput dibawahnya akan mati dgn sendiri..