terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







28 August, 2010

237. nonstik pan dan acuan takoyaki ke 2

GAMBAR kecik di atas tuu acuan takoyaki pertama kuss dari maz ada 9 lubang, yg baru beli ni cuma 7 jer dek krn tamak beli lagi hehehehe.. mr hubby siap jeling2 "manja" lagi... duit kocek kusss laaaa
MAAAAAAFFFF MAMA HANA JEPUN, KAK INA KL DAN MAZ SUBANG JAYA kuih ni tak jadikkkkkk tapi sodapppppp juga laaaa, tak mulattttt sbb pestime buat kan kan.. nanti ilahjy cuba lagi....sampai mulattt2 yee.. sampai umah jam 3 jam 4 terus membulatkan benda ni hehehe...tak rehat...penat weyyy...tapi kenyangg..hentam saja laaa labuuu hiasan tuuu apa yg ada.. janji leh sumbat moloit mak long ni hihi
AL KISAH JOM BACA.... TAK DAK DLM PERANCANGAN PONGGG

hari ni sabtu 28 ogos kami sekeluarga ke masjid india mencari jubah anak2 yg akan di pakai pada hari raya nanti selain baju kurung tema pada thn ini hitam putih... dan jubah hitam..
dari jam 9 pagi kami dah sampai di situ..wah ingat kami yg paling awal rupanya kat depan SOGO macam ulat.. ramai nya menunggu depan pintu.. tapi itu bukan tempat kegemaran akusss... kami lebih suka ke jalanmasjid india bersebelahan je.. byk pilihan terutama gerai2 yg tumbuh macam lumut hehehe...
puas juga berpusing2 kaki dan lutut dah sakit..muncung mr abah dah pjg krn penat ... kena layan ragam ANAK2 selagi tak puas hati jubah tuuu.. akhir misi dah selesai.. kami Balik jam 1.30 hari terus ke care4 wangsa maju pula utk beli sedikit barang2 dapo yg dah kering macam musim tengkujuh.. tadi lumut tumbuh musim ujan hahaha....
sampai di c4 aku masuk ikut celah2 kaunter bayar.. malas nak masuk ikut pintu depan yg jauh nunnnn... penat kat masjid india tak habis lagi wpun tak posaaa..mana leh minum weyyyy..malu laa kat anak2...
nak tak nak kena cari mr abah dgn anak2 2 org lagi yg masuk ikut depan dgn troli.. jalan2 terjumpa laaaaa benda2 idaman kalbu kussss ini....aku tak perasan langsung kehadiran mereka hahaha sebab tak pernah ada sebelum niiiiiii sumpahhhhh!!!! kalau tahu tidak lah akusss susahkan chik mimi..ampun ya dikkkk!!!... aku tahu laa, c4 tu tmpat kami bersantai saban minggu mesti lah pasan ada org baru di situ .. apa lagi aku terus capai pan2 itussss dan lihat jenama.. tinjau2 sama dgn yg diidamkan apa lagi walaupun mahal sikit dari cik mimi, aku beli juaaa sebab dah tak sabar nak masak resepi berkaitan dgn ke dua2 pan ini...mari kita lihat hasil nya..
tapi maaf ya mama hana jepun, kak ina KL dan jua adik kesygn maz shah alam...
ketiga2 resepi jadi rujukan kusss tapi bahan2 tak ada..sbb c4 tak da jual bahan2 tsbt... dek kerana nak makan, apa yg ada ilah jy teruskan misiiii..janji ada rupa,rasa lain tak peee.. tapi krn tak posa 7 biji ku telannnn kenyanggggg.. sebab besar2 saiznyaaa mak aiiii penuh mulut kusss... ikut resepi dlm dapo maz, ilah jy buat dpt 20 biji tapi ilah jy buat 2 x ... sbb tak cukup ngeh ngeh ngehhhhh kelaparan penat di masjid india tadiiii hikhikkkk tak maluuuuu kabau kat org...

begitu lahhh sudahnya ceta yg tak disangka hari ini.. maz!! akak ada 2 lahhh koleksi acuan takoyaki ni
....besttt...

25 August, 2010

236. cendol ...sejuk ditekakkkk

ilah jy guna gula apung dan susu cair...takut kolestrol naik lagi guna santan huhuuu..sedap juga nii sbb gula apung tu ada kelainanan rasa dari gula merah kita yg biasa guna...gula apung dapat dari sibu..sahabat dari kem oya bawakan... ada sapa2 nak kenal dgn gula apung?? nanti ilah jy cuba masukkan...
kerana terliuqqq tengok dapo kekawan berhias si hijau nie ilahjy pun nekad nak kacau cendol sendiri walaupun sibuk menjahit baju raya anak2 yg belom siap lagi tuuuu huhuuuu... semmpat keeee?????

ilahjy amek resepi dari dapo noreen-homecooking ...t. kasihh ya noreen...lain masa ilah jy try resepi dr kwn2 yg lain pula yg berbeza penggunaan bahan2 utamanya itu...layanzzzz..resepi..jom

bahan:

1 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung=> ilahjy guna tpg kanji sbb tpg jgg habissss
1/4 sudu kapur makan + air=> air pekat
5,6 helai daun pandan sahaja... takut nak guna byk nanti pahit..
3 cawan air ilah jy mesin dgn pandan kesemuanya tapiskan...
secubit garam
pewarna hijau

caranya:
campurkan kesemua bahan dan tapis kemudian kacau atas api yg sederhana sehingga berkilat .
bertukar warna dari warna tepung putih sehingga menjadi warna hijau berkilat.. baru ditekan ke dlm acuan berlubang ..tekankan ke dalam bekas berisi air ..itu jer...

19 August, 2010

HAPPY BIRTHDAY TO ME ..hehe.. 22thn x ???..tentulah 2..

selamat malam dan selamat mengerjakan sunat2 dimalam yg penuh barakah ni.. maaf kerana dikesibukan ptg tadi terlewat ilahjy masukkan kek speciallll ini hehe.. ilah jy membakar dan mendeco siap jam 5 ptg tadi ..ringkas jer hiasan kek ni.. lapisan putih tu cream cheese dan coklat tu ilah jy masak sendiri kerana coklat masakan habis stok... manakala kek pula kek suji amek dari mat gebu punya dapo... tapi takat jam 11 malam ni ilah jy belom potong kek lagi kerana menungu mr hubby balik dr terawikh motor sikal dia pancit..huhuhu...



click for more

salam terimakasih diatas ucapan teman kuss sekelian...sungguh bermakna...utk kusss

18 August, 2010

235.mee bandung/kuah

masak berbuka ptg semalam 17 ogos 2010

salam ramadan ke 7 hari ni..betoii keee ..kejap jer masa berlalu..
hari ni (17) piqa tepon dari kuliah..minta mama masak mee hari nie..dia jemu makan nasi hari2.. maka si mama pun p lagi sekali ke kedai beli mee kuning... layan selera anak..

dah berpakat kami nak makan mee kuah..jom meh tengok apa ilah masukan... keputusan nya bolah tahanlaa ..ada rasa....

bahan:
1 biji keledek kuning

direbus dan blend hingga halus bersama air
. air rebusan keledek diamek juga.

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar cili mesin
8 biji cili padi nak bagi pedas supaya tak muak..
3 sudu besar udang kering(ilah jy dpt dari kwn dari sabah)

blend sehingga halus
kemudian tumiskan dgn minyak secukupnya bersama:


3 sudu besar serbuk kari ayam

1 sudu besar rempah soto
1 sudu besar rempah sup
1 batang kulit kayu manis
2 kuntuk bunga lawang

tumis sehingga wangi dan pecah minyak, masukkan pula:

1 cawan daging yg di dadu bersama
2 batang serai diketuk

selepas itu masukkan sedikit air utk empukkan daging.
setelah itu masukkan ubi keledek tadi bersama air secukupny dan juga

2 keping asam gelugur
3 sudu gula pasir/merah dan garam


akhir sekali masukkan:

2 biji tomato dadu,
sayur bayam secukupnya,
sotong dipotong dadu
cili merah dan hijau dipotong dadu

didihkan sehingga masak..sedia utk dimakan..
begitulah senang jer ... cukup rasa asam gula garam maka sedaplah ia..

14 August, 2010

234. agar2 caca marba jy




pencuci mulut berbuka semalam.. tak sempat pos malam tadi masa solat terawih ilah jy tak sihat.... balik jer dah lelap... pagi ni nak balik melaka p tengok kebun/tapak umah akan datang kat jassin..hanya sempat masuk pagi ni jer... jom layan..resepi caca marba.. idea mmg tah apa2..janji leh makan..mr hubby pulon sakan...makan kat PERNAMA punya iklan lak... ni ala2 nak makan bubur la pula..semua ada..

bahan2 yg digunakan agar2, buah kurma, buah aprikot kering, sagu, perasa keladi dan susu pekat... macam biasa bahan dan sukatan agak2 jer ...mcm agar2 biasa.. nanti ilah jy masukan secara kasar..

bahan:
1 paket agar rm1 lebih tuu
gula 8 sudu / kurang manis
3 sudu besar sagu biji rendam
buah kurma dipotong nipis
buah aprikot kering potong nipis
1/2 cawan susu pekat
3 sudu besar perisa keladi
air secukupnya 5 cawan lebih kurang..

caranya:
didihkan agar2 sehingga hancur masukkan gula dan teruskan sehingga hancur.
masukkan susu sagu masak sehingga sagu kembang masukkan buah2an dan perisa keladi cap dragon tuuu.. uji kekerasan agar2 sebelum dibekukan..

12 August, 2010

siaran ulangan sempena ramadan..sudi2kan resepi lama kusss

maafkan dakuusss kerna ada vitamin M sejak menjahit baju2 raya utk fmly ni... utk meriahkan suasana posa thn ni ilahjy cuba masukkan resepi ulangan/ulang tayang ...sudi2kan yee...
meh klik kat sini utk resepi ini

03 August, 2010

kerang gigit jari anak kuss hehe

s video

salam wahai kaum muslimin muslimat sekelian
apa khabar semoga sihat sejahtera hendaknya.. maaf kerna dah beberapa hari tak buat N3 masakan. ini bukan bermakna ilah jy tak masak. tapi agak kurang sesuai dimasukkan dlm N3 berikutnya.
hari ini piqa anak ke 2 kuss tak de kuliah, sementara mama masak serawa durian dgn pulut, piqa kena masak nasi. kerja masak belum diselesikan, masih sempat piqa bermain dgn kerang dan terkena sengatttt sang kerangan ini hehehe... kebetulan kerangan ini masih hidup. apa lagi terlaksanalah pojek piqa ini..hehe jom tengok selingan gigitan kasih sayang dari kerangan utk piqa wakakakaka....