terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







30 December, 2010

257. apam gula merah dan roti kentang

ke dua2 di masak petang 30 dis 2010
perhatikan yg kembang mekar cuma 1 jer.. seadunan dpt itusss saja sbb guna cup cake besauuu gedabak... kalu guna acuan lompang mungkin kembang mekar kot..
roti pula tak gebusss mcm mat gebu punye mungkin ilahjy tak guna BM sbb tak adeee/tak beli guna tgan ajer.. hiasan kastard tu direka oleh fiqa anak no 2..

selamat bercuti esok yaaa... tuan rumah nak balik ke melaka lagi ni... sempat ajer ilahjy ni..dengar jer cuti nak balik..nak tengok khabar tanah lot tu yg dikabarkan dah hanyut dek hujan yg lebat seminggu ni... huhuuu sedihnya hati kusss.... penat lom terbayar hutang...
dalam pada tu pula rumah di telok emas org kelantan nak masuk 7 jan ni kena la balik uruskan lampu yg 2 btg dah terbakauuu tuu.. rumah dah kami cuci bersih..minggu lalu...

sempena dgn nak balik ke melaka dan anak sulung nak balik ke UMP cuti dah habis.. ilah jy merajinkan diri membuat roti kentang c.mat gebu dan apam gula merah yatie JB... hasilnya tidak memuaskan hatikusss sbb tak sama rupa mcm depa punyeeeee... tapiiiiiiii rasanya mmg sedapppppppp.. roti ada rasa kentang... apam gula merah lak ada rasa gula merah dan wangi pandan.... kembang pecah cuma sebiji jer.. yg lain tak jadi.. mungkin krn ilahjy letak dlm bekas yg tinggi nak cover cupcake... macam tersekat lah perkembangan nya itussss... hehe, tak puas hati ni nanti kak ilah nak cuba lagi smpai kembang mcm yatie dan mama hana kat jepungggg tuuu..anak2 dia kata tak tantekkk tapi kita yg suka suki mcm tu...tak menjadi lak...huuuahua

26 December, 2010

peristiwa bergambar semasa seminggu bercuti

ini dia kesudahan setelah seminggu berurusan.. hujan lebat hari2.. maka terpaksa aku tinggalkan 5 lori lagi tanpa diratakan.. tapi ada org ku upah utk uruskan.. moga dia amanah.. t.kasih en mazlan... sekarang dlm proses pasang pagar.. t.kasih en ramli.. tanam pokok laaa lepas iniii...

ilah jy dan si sulung jiha.. sedang berbincang dgn toke cina tuuu apa yg sedang berlaku semasa proses berjalan.. berbagai nasihat dia berikan thanks mr ah wah... u are the best .. sbb u byk pengalaman... lihat pokok 5 batang telah habis menjamah bumiii.. sepupu kami yg potong dan ah wah tanam dia di tebingan lot... hahahaaa...
hehe org kuat akussss semasa seminggu di tanah ini.. maceh cayang2 mamaaa
ramai juga yg dtg beri pandagan negatif mahu positif... dari 30 lori tanah, lori tayar 10 dah jadi 95 lori tanah, tayar 10!! bayangkan betapa dalamnya kwsan ini dari paras jalan tar itussss. mari kita saksikan..pkok yg belum ditebang ada 5 btg .... kwsan TEN sebenarnya.. sampai bila nak tunggu dan lihat..
mari kita beralih pula ke projek seterusnya penambakkan tanah di lot kg tersusun merlimau berhampiran tapak UiTM jasin... dulu hutan simpan yg penuh dgn pokok akasia... byk juga kerja dan modal diperlukan di kawasan paya iniii huhuuuuuuuuuu

maka sudah tertanamlah benih buluh madu ini.. semoga hidup subur sepeninggalan kami yg tak ada org nak jagamu wahai buluh maduuu sayang..
terimakasih sayang kerna susah2 cangkul tanah utk binimu ini yg mengada2 nak tanam juga.. nasib baik musim hujannnn
nasib baik ada kawasan pokok getah yg mati diserang kulat.. maka kami teruskan menanam buluh madu... permulaan.. tunggu januari nanti ya...jika terus kehadapan jalan ... ada highway AMJ maka kawasan ini tidak sunyi dri org ramai.. terlalu hampir ... suatu masa dulu mmg tempat jin bertendang..hahahaaa..
ini dia kebun getah en hubby yg seekar itu... berjiran dgn KUBURAN INDIA la pulaaa. apa nak kata.... terima jer laaa.. nanti ilah jy tanam buluh sekeliling tanah tuuu supaya terlindung dari pandangan mata... heheeeeeeeeeheeeeeeeee takutttttt
meh kita try sumbat dlm keta saga.. ni muat tak??? nasib kau lah ilahjy nak sangat nak tanam.. hari ni tak bawa pula si van ERV kalu bawa leh beli 10 btg yg ada stok tuuu.... hehehee nasib baik muat... jom kita ke kebun lakkkk nak tanam benih ni...
ilahjy dan en hubby sedang mengisi benih buluh madu.. utk ditanam sebagai umpan di kebun getah... 20 batang lagi janji diambil pada bulan januari nanti.. kerana stok benih kehabisan...
inilah dia rupa pokok buluh madu yg rebungnya dimakan..namanya rebung madu.. mmg manisssss... en mokhtar beri freeeee 2 btg rebung madu utk kami bw balik ke melaka..
ini ayam baldu en mokhtar minat memelihara berbagai jenis ayam kecik2.. nanti ilah jy nak tiru diaaaa..
yesssss sudah sampai di Lendu dalam... tuan punya kebun dgn besar hati meyambut kedatangan kami dgn senyuman.. walaupun pertama klai berkenalan dalam blog juga niii... t. kasih ya en mokhtar..
inilah suasana santai yg mmg santai utk kanak2... kalu utk dewasa agak kecil tempat ini.. murah jer cuma 12rm.. berbanding tmpt lain yg pernah kami pergi.. ini yg tercomelllll hehehe.. yg ptg dpt rendam dlm air panas...
inilah kolam air panas.. mmg panasssss ilahjy takut nak masuk .. last sekali bila dicabar anak2 barulah ilah jy masuk dan berendam selama 1/2 jam.. best badan rasa segar...
ada kemudah kantin tapi kami dah isi perut kat pekan senawang seawal pagi lagi..
sukanya hati tengok pokok kelapa mawar.. anak2 pula sedang menghantar pelampong krn hari mau ujannn.. mula berendam jam 10.30 hingga 3ptg... tak kan nak tunggu lagi.. nak ke kebun buluh madu la pula...
ilah jy bersama anak bongsu sedang berenang... tak sangka la pula anak no 3 sempat rakamkan mama sedang berenang.. ada juga la kenangan..di situ juga ilah jy sempat menyelamatkan seorg kanak2 perempuan dari lemasssss... dia ditinggal kan ayahnya keseorangan mengejar pelampongnya yg terlepas dari tangan.. nasib baik ilahjy lalu dihadapan budak 5 thn itu... kalu tak sudah tentu dah tengelam budak kecik itu dgn air separas dada kusss.. ilah jy tanpa segan silu memarahi ayah budak itu atas kelalaianya..... alhmdllah budak kecik itu selamat...

15 December, 2010

256. kek tanpa telur ber cream cis

kek ini dibakar pada 14 disember 2010
kelakauuu lorekkan itusss tegak jer bila nak masuk dlm oven ia bengkak bengkok huhuu sbb kedudukan oven agak senget diatas meja jepun tuuuu..
yg ni pula kek buah2 campuran..adaptasi dari ..shortbread..mmg kerassss hehehe bakar pd 12 disember 2010

salam sejahtera buat pengunjung RSJY..ahakksss dah ada singkatan laa pula.. hehehe
terikut2 dgn perkembagan terbaru dr kawan2.. yg ptg ia baik..tak gitu semua...

sebenarnya ilah jy buat blueberry cis tat 13 disember. tak amek gambar sbb tak canteekkk disebabkan ada lebihan cream cis tu ilah jy ajak anak sulung/jihah, buat kek tanpa teloqq ni... dan setelah masak ilahjy keluarkan dan sapu dgn jem blueberry pastu baru dituangkan topping cream cis tuuu dan dibakar lagi 20 mt . inilah hasilnya... rasanya mmg sedap dan enak.. cuma cream cis tu ilahjy tak tahan... takut akan naikkan semula kolestrol ni dah la hari jumaat ni nak amek darah..di HKL... tapi ilahjy makan juga laa 3,4 keping.. huaaaahuuaaaa...pantang jumpaaa

10 December, 2010

255. apam salju..muahhh sedapnyee

masak petang 10 disember 2010 utk anak2 berbuka posa..
waduh kalaaaanyee meriahhh sgt.. pada hal diluar gambar warna nya lembut sahaja..
dapat 33 biji dari acuan lonjong tuuu muat2 loyang periuk kukus ilahjy yg besar sepemeluk tu... sekali kukus je dah habis seadunan. beli di kelantan seberang sanaaaaa... saja nak habis saki baki warna merah tuuu sbb tu ilah jy masukan dlm adunan hijau dan putih tuu malas nak kukus lagi sekali setakat ada 3,4 biji lebihan adunan.. nasib baik kukusan ni besar gajah..boleh sekali harung kukus.... kalian jgn malas tauuuu..hehehe
adunan yg diperam selama 3jam naik penuh, dari separuh rice cooker 5 pot tuuu


kalau dah peminat kuih kukus2 ni apa nak buat.. jgn la pula kwn2 kusss jemu menatapi hidangan ilahjy ptg jumaat yg mulia ini...

dah berapa lama simpan list kuih ni dlm koleksi dapo ilahjy hari ni tercapai lah hasrat utk makan apam salju dari dapo yatie JB..sini... mmg lembut bagai salju...yatieeee... maceh kak ilah minta cnp resepi utk anak cucukusss....

malam tadi ada lebihan nasi dlm 2 cawan jadi misi ini dilaksanakan pada jam 12 tghari tadi setelah 3 jamdiperam ilahjy terus kukus...sbb adunan ni dari 1/2 periuk rice cooker tu jadi penuh menimbun... wah bukan kepalang lagi suka hati kussss... siap tepon mak saudara di kedah yg buat bisnes apam berass sejak 30 thn..dia punya100% tpg beras.. ini campuran tpg... meh kita lihat apa kah bahan2nya... khas utk anak2 berbuka hari ni... esok tak posa nak g jalan di jom heboh...hahahaaa..terdayakah akusss berjalan...huhuuu..

bahannya:

2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/4 cawan gula (ilahjy tak guna gula perang)
1/2 paket yis mauripan
2 1/2 cawan air

caranya:
kisar nasi dgn air sehingga halus semulusnya...

dlm bekas lain campurkan kesemua bahan yg tinggal.
masukkan adunan nasi tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan senduk kayu sehingga sebati. peram 3 jam.

kacau sebati dan warnakan ia terus dikukus selama 20 minit sehingga masak... tadaaaaa... makan dgn kelapa parut...ilahjy tak nakkk takut kolestrol....




layan anak2 berbuka puasa semalam

apam pelangi dlm cup cake utk dibawa kerumah jiran belakang..ada minum2 petang semalam.

lompat tikam klik disini diberi warna supaya menarik masa makan...

sebenarnya yg hijau tu pandan yg pink tu kepala santan. 2 hari dihidangkan dlm versi berlainan..

ada kisah disebalik sagu dan lompat tikan dibawah ni.... nak tahu ker?? anak bongsu suka makan sagu gumpal, ilahjy suka makan lompat tikam... apa lagi ilah jy satukan ke dua2 dlm 1 mangkuk.. baru adil.. sedap juga niiiii..walaupun pelik.... nampak warna warni...tapi diatas kami makan asing2 seperti resepi asal... hehehe...

hari berganti hari terlalu cepat sekali ya kawan2..

dah masuk jumaat lagi hari ini.. kemarin dan semalam ilahjy layan anak2 dan en hubby berpuasa.. dgn menyediakan beberapa jenis pencuci mulut .. yg resepi nya dah dibuat di N3 lama... cuma sekadar jamu mata saja hari ni... sila rujuk bahagian apam dan talam/ kuih melayu

09 December, 2010

254. bingka cis sarawak

bakar 4 dis 2010 utk anak2 buah sepupu dr penang

salam hari khamis dan salam muharam

pagi ni sebelum kemas umah yg masih kotor berhabuk nie.. ilahjy cuba buat N3 bingka ni.. dh beberapahari lepas ilah jy bakar utk anak2 buah sepupu( mak depa sepupu kusss amat rapat) dari penang mai sempena pameran MAHA tuuu.. depa mai sini 3 beradik yg masih single mingle walapun dah melebihi 25 keatas... bukan tak cun bukan tak hensem.. tapi jodoh lom maiiii.. apa pun depa suka bingka ni entah kan jadi ke idak tah laa... rasanya amat enak lemak2 cis...

nak kena tanya tuan punye resepi hasue yg masih dlm pantang tuu.. hasue klik sini ya... mcmana rupa bingka ni ya? adakah ia gebuss mcm kek? atau dia mampat mcm kak ilah buat nie??? sbb masa mula membakar tu selapis pertama bingka ni mengebusss tapi bila dah siap..dia mampat mcm bingka biasa... maaf kak dah ubah cara melapis tuuu kak gantikan serbuk hitam koko.. tapi bila di buka blog hasue dan diteliti photo itusss mmg mampat... betoi la tuuu ya hasue... mmg enak sungguh rasanye...

meh kita tengok resepi ni:

bahan:

bahan A:

13 gm agar2 biasa rendam sehingga kembang
3 cawan air
1 cawan gula pasir

caranya:

masak kesemua bahan A sehingga cair. ketepikan seketika.

bahan B:

250 gm mentega
250 gm cheese piladepia
1/2 tin susu pekat manis
1 1/2 cawan tepung hong kong..ilahjy guna tpg gandum je..
3 biji telur ayam
1 sudu kecil vanila

caranya:

pukul telur sehingga kembang, masukkan mentega dan susu pekat pukul rata.
masukkan tepung, cis, vanilla, pukul sebati.
masukkan agar2 yg masih panas kedalam adunan pukul laju.
tapiskan adunan ke dlm loyang bakar 175 c selama 1 jam...
ilah jy bakar selapis demi selapis.. nak bg glamer..hikhikkk maaf ye hasue kak ilah dah ubah..

02 December, 2010

253. bergedel udang geragau jy


assalamualaikummmmmmmm....
tahniah utk hasue yg baru melahirkan baby boy, selamat mengundi bagi yg mengundi blog, selamat kepada yg bakal memasak hari ni.. apa resepi hari ni? ilahjy belum ada perancangan lagi.. nak p jogingg dulu..jam 8 kena ada kat bawah nun...

apapun sempat lagi ilah jy tayangkan cik bergedel ke bergedik ker apa ker hentam sajalah labuuu... sebnearnya ini menu malam tadi.. anak dara ke2 tu minta buat dia nak makan dgn nasi jer..dan sibungsu yg berpuasa...depa suka cik bergedik niii jgn depa bergedik dah leeerr..

semua org pandai buat menu ni senang dan mudah.. ilahjy bukanlah pandai..tapi main taram jer... jom tengok bahannya:

bahan:

3 biji kentang digoreng sehingga kekuningan/potong nipis ya puan2 supaya senang nak tumbuk sehhingga hancur.
1 biji kuning telur
1 sudu besar bawang goreng
1 tangkai daun bawang
garam secukupnya
sedikit serbuk lada hitam
3 sudu besar udang geragau kering

campurkan kesemua bahan dan bulatkan celup dlm telur putih yg dipukul kemudian goreng sehingga kekuningan ...dah siap..senang jer kan..
selamat mencuba...

hari ni ada org nak betul kan tile rumah yg pecah naik gelembung dek penipuan pembuat kuarters ni..susahkan kami jer mau berhabuk 1 rumah ni...walaupun umah goment kena juga hadapi demi keselamatan .... mana ilahjy nak lari masa depa ketuk nanti tentu bisingggg tolonggggggggggggggggg....sapa nak tumpangkan dakussssss

01 December, 2010

252. apam milo

sarapan pagi 1 dis 2010

selamat pagi dan salam sejahtera sahabatkuss sekelian. selamat masuk ke bulan terakhir 2010...semoga kita sihat danbahagia selalu..

pagi ni bagun dari tido ilahjy sediakan sarapan sahur utk anak bongsu yg akan berpuasa hari ni.. dan terus ilahjy mencuba apam coklat dari dapo mas duniaku yg ilah jy cnp semalam.
amatlah mudah kuih ni macam org kata pejam mata leh buat. hehee..tak gitu mas?

sebab serbuk koko kehabisan stok maka ilahjy guna milo sahaja.. sedappppp... mai kita tgok bahan yg senang macam petik jari jer hahaha..20 minit dah boleh makan..terima kasih mas kak ilah cnp resepi ni..muahhh...

bahan:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1 biji telur
1/2 sudu teh soda baikabonat
2 sudu besar milo

caranya:
masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sehingga sebati.
panaskan acuan yg bergris marjerin kukus 15 minit sehingga masak. acuan yg comel..