terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







26 February, 2012

386. IKAN MAYONG ASAM PEDAS BERAPI


sebelum balik ke MELAKA pada petang jumaat lepas sempat juga ilahjy masak utk ditinggalkan buat en hb dan najihah dan nur liyana yg tak ikut balik.
ikan mayong kecik2 ni dibeli di kedai ikan rakyat kat setiawangsa.. 3 ekor baru 7 rm jer..
sebenarnya en hb amat sibuk diawal tahun ni byk kerja dia kena sudahkan kena pula mengadap panglima bagi kerja2 dimuktamadkan...

jadi bila bapa en hb diusia 87 ni dah semakin uzur dan sentiasa keluar masuk sepital.. maka ilahjy amek kesempatan dgn badan yg sihat ni utk balik ke melaka dgn shafiqah(2) dan raihan (3) sahaja... dlm hujan yg lebat kami ber3 meredah dgn iringan doa en hb dan keluarga di kampung... alhamdullillah jam 4 bertolak sampai kg pulai jam 7.30 malam... siap merempit pula tu ilahjy dlm hujan tuuu... selalu tu ilahjy takut dgn hujan sebab cermin kurang jelas... tapi bila en hb tak de berani la pulaaa hahhaaa... hari sabtu petang setelah kerja2 dikebun selesai ..tanam 2 anak pokok lagi, sementara dah balik... 2 anak pokok buah yg ditanam 3 minggu lepas dah mati iaitu pokok pelam gajah dan nangka madu.. apa nak buat cuma harap hujan yg siram... nasib baik 18 anak pokok buah yg lain hidup...kesemua benih2 ilahjy hidupkan sendiri tanpa beli di pasar.

apapun moh kita tengok resepi asam pedah ikan mayong ni... en hb makan masa lepas pulang solat jumaat..dia kata pedas berapi.. dah lama kami tak makan pedas..kali ni ilahjy terasa nak tambah pedas.. maka itulah hasilnya.. meleleh peluh dibuatnya...

bahan:

1 ekor ikan mayong sederhana besar
5 sudu besar cili mesin
1 sudu besar serbuk kari ikan
6,7 biji cili padi
5,6 biji lada hitam
1/2 sudu teh halba
1 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1 inci kunyit
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 kuntum bunga kantan potong tebal
1 sudu besar asam jawa
bendi

caranya:

mesin kesemua bahan sehingga halus.
tumis sehingga pecah minyak.
masukkan air asam jawa secukup masam.garam secukup rasa.
setelah mendidih masukkan ikan dan bunga kantan.
setelah ikan empuk masukkan bendi yg dipotong dua kacau sebentar tutup api .
ketuk serai utk sedapkan lagi kuah..

23 February, 2012

385.AYAM LAPIS KENTANG BAKAR

inilah hasilnya kalau dasarnya tak letak kentang.. hehehe... berair semacam jer ayam tuuu..adoiii aiii... lain kali kena ikut resepi yatie .... baru betoiii.. tapi yg kat bawah ni pun tak cukup.. berebut depa makan ....
bakar dlm kepanasan 200 c selama 1 jam atau sehingga garing/kekuningan atas kentang

sapu rata ke atas ayam sehingga menutupinya dan taburkan sedikit lada sulah

tuangkan kentang tadi ke atas lauknya
kentang rebus ditumbuk semasa masih panas bersama marjerin, sehingga halus baru ditambah susu cair secukupnya

sapukan marjerin pada loyang, masukkan kesemua bahan2 yg dah siap tadi
kacau sehingga rata dan tutup api
masukkan campuran sayuran, timun, tomato, daun2 bawang dan sup, cili merah ke dalam kuali berisi ayam
perapan ayam ditumis sehingga masak, bahan bersama,carot, bawang, serbuk sup dan daun selasih antara campurannya.

pernah 2,3 hari lepas nampak kat dapo kawan2 kita makanan nie. tapi malang tak print resepi... terlepas pandang agaknya.

malam tadi sewaktu masak terpandang kentang dlm petisejuk... dan isi ayam bahagian dada belu terusik... teringat gambar yg ilah jy jumpa tu resepi pula ilah jy hanya teringat secara rawak jer.. maka projek menghentam saja lah labu diteruskan.. maka terhasilah makanan yg tidak mengecewakan..anak2 4 org berebut makan sampai ada yg cakap..utk abah tak yah tinggal..nanti abah makan ikan jer..hehehe..dasyat tuuuuuuu...anak..anak..... akhirnya tinggal lah sikit utk abah jamah dgn nasi....

anak2 minta buat lagi.. apa lagi pagi tadi semasa ke pasar terus ilahjy beli 1 karung kentang. kerana yg ilah jy masak malam tadi tu tak cukup..sbb tu lapisan bawah tak dpt nak isi..sbb tu juga agaknya isi ayam berair.....

walaupun resepi ini atas daya olahan sendiri..anak2 cakap kentang yg dicampur susu tu amat sedap dan enak.. kalu dpt dibakar lagi garing atasnya mungkin lagi sedap... tungguuu ilahjy akan buat lagi sekali dgn SEKARUNG KENTANG yg ada tuuu..hahahaaaa..

selepas makan dan buka dapo maya..tup222 ilahjy terpandang dek yatie sinar kehidupan ku pun masak makanan yg sama..jika kalian mahu resepinya yg lengkap moh kita ke sana ya...

http://yatiememories.blogspot.com/2012/02/sheperds-pie.html
http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/10/shepherds-pie.html
YATIE cakap kat dapo ummi kuatan pun ada resepi ni..depa semua amek dari dapo kak liza..
apapun ilahjy masukkan link depa semua supaya ilahjy senang nak rujuk resepi yg sedap tu.. cuba tengok dapo ummi..walaaaaa mengancam tol.....
http://qurrataaayun.blogspot.com/2012/02/shepherd-pie.html
dan sorg lagi geng yg masak mende ni semalam ialah kat dapo tun telani...
kebetulan pula kami 3 org masak semalam... walapun ilahjy di barat yatie diselatan dan tun di borneo.. kita makan benda yg sama... tak gitu ...emmmm...

dek yatie manis kak ilah minta izin nak print resepi ..nak cuba satu masa nanti....
tapi yg kali ni kak ilah masukkan resepi kak ilah sendiri dulu...huhuuuu saja nak simpan utk tatapan sendiri..dan anak2 kussss... layanzzzzzz....

384. IKAN SELAR KUNING MASAK LEMAK ASAM MANGGA


pernah makan paceri mangga? sudah pasti kan... kali nie ilahjy cuba ubah pula asyik2 paceri... jemu juga... ilahjy cuba ubah selera dengan cara memasak lemak ikan dan dicampur dgn kepingan mangga dari kampung ...di ambil semasa kami balik 21 hb jan 2012, ada family day sebelah keluarga en hb kusss memang meriah sekali... nanti kalu ada peluang ilahjy akan buat N3 pasal tu pula...

alkisah semasa makan....en hb dia punyalah suka..sampai tambah nasi 3 kali.. hikhikk dia kata sedappppp..anak2 pun suka....

meh kita layan resepi ilahjy ni...senang jer...

bahan:

5 ekor ikan selar kuning
2 biji mangga dipotong nipis buang kulit dia sikit2 jer kalau buang semua nannti hancur pula
2 batang serai diketuk
1 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih* (ilahjy suka sgt masukkan bwg putih ada aroma dia..sedap kat tekak ni)
6-7 cili padi (ikut pedas)*
1 biji tomato potong 4
1 keping asam keping
kunyit hidup secukupnya*
1 sudu teh rempah sup*
santan pekat secukupnya

caranya:

mesin kesemua bahan sehingga halus. perhatikan bahan2 yg perlu dimesin.*
masukkan ke dalam kuali bersama serai,asam keping, garam,
panaskan sehingga mendidih dan rempahnya betul2 masak.
masukan santan pekat dan ikan, mangga dan tomato masakkah sehingga mendidih.
hendaklah sentiasa dikacau supaya santan tak pecah minyak.
rasalah masam masinnya...

emmmm mmg sedap.... inipun ilahjy masak semasa sakit hari tu...

22 February, 2012

383. IKAN TENGGIRI MASAK KICAP..org sakit..


semasa ilahjy dalam berpantang dek kerna serangan campak keladi, ilahjy tak de selera nak makan kerana semua kena catu..catu dlm pemakanan.... semua yg bersabit dgn gatal2 perlu dielakkan.... bayangkan 4 kilo turun dlm seminggu....

hari ini ilahjy cuba memasukkan resepi ringkas ini buat simpanan sendiri dan rujukan anak2 dimasa depan... boleh tahan rasanya.... ilah jy masak dah lama. 5 feb... dek kerana penyakit tu ilahjy tak de mood langsung utk buat N3... hanya baring2 jer depan tv.. ptg nie baru teringat ada juga gambar dlm simpanan..terus ilahjy buat N3 ....supaya tak lupa resepi ciptaan sendiri nie.....kan melayu mudah lupaaaaa hehehehe

bahan:

2 keping ikan tenggiri
1 labu kecil bawang besar dipotong baji nipis2
5 ulas bawang putih di ketuk lumat
1 inci halia juga diketuk lumat
1 sudu besar rempah soto
6 biji lada hitam tumbuk halus
kicap pekat secukupnya lebih kurang 3 sudu besar
sedikit garam
1 keping asam keping

caranya;

perapkan kesemua bahan2 bersama ikan lebih kurang 20 minit.
panaskan minyak secukupnya.
masukkan ikan dan goreng separuh masak.
setelah itu masukkan kesemua bahan2 perapan tadi bersama asam keping.
bila bahan2 tadi dah pecah minyak baru ditambah sedikit air dan terus dimasak sehingga mendidih dan sedikit pekat dan tutup api.
senang dan ringkas... kena dgn selera ku semasa sakit...

21 February, 2012

382. ilahjy kembali... KEK PENAWAR RINDU...

YANG PERTAMA INGIN ILAHJY PERKATAKAN

syukur kehadrat illahi kerana ia telah panjangkan umur dan diberi kesihatan yg baik utk ilahjy bangkit kembali ke alam maya ini bersama kalian utk teruskan minat memasak dan berblog ini.

sebelum ini pernah ilahjy khabarkan tentang kesihatan ini yg agak menurun sejak akhir2 ini.
dimulai dengan gatal2 seluruh badan kemudian demam virus dan kembali dgn demam campak keladi. dan akhirnya penyakit itu pergi meninggalkan diri ini dengan kata lain ia datang mcm kilat tapi pergi macam kura2... apapun ilah jy terima seadanya.2 bulan menanggung derita...

mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini. redha dan pasrah itu yg perlu ada dihati...
setelah berpantang dalam pemakanan sehingga berat badan ini turun 4 kilo dlm seminggu amat lah memeritkan. selepas ia berlalu tekak ini terasa amat benar nak makan kek.. wpun kawan2 amat rancak dgn kek mereka *kek batik arora* umpamanya..tapi kemalasan dan keletihan masih ada lagi cuma nak melayan tekak.. maka ilahjy pilih utk mengekek yg senang dan mudah sgt utk dibuat. kek ini pernah ilahjy buat ketika mula belejar mengenali oven dan pemutar kek ketika bersekolah di tingkatan 1 tahun 1979 dahulu... inilah resepi yg selalu dibawa ketika nenek nak makan kek buatan cucunya.. cuma ilahjy tambah ovellet bagi mengebussskan kek... zaman dlu mana ada benda alah ni..tak gitu kawan2...

disebabkan rindu dgn dunia memblog dan kawan2 semua maka, kek yg mudah dan senang ini ilahjy namakan kek penawar rindu, cuma belang2 dia jer tak berapa nak lawa..keras tangan dah lama tak buat kuih.. tapi hasil kek ni mmg gebusss dan lembut...
menjadi hidangan sorg saudara dari kedah yg datang bersama keluarganya singgah bermalam di rumah ilahjy. saudara kusss itu baru menjalani rawatan kimoterapi berkaitan payudara...dia pun nampak dah sihat... berkat berpantang dan rajin buat rawatan yg doktor syorkan.

sebenarnya kek ini dibuat utk dihidang buat anak2 najihah dan shafiqah yg bakal balik dari kerja dan kolej..tapi tak kesampaian. sebab dua beradik itu kemalangan motor mereka di gesel kereta yg nak buat U turn tetiba.. lepas magrib jumaat lepas.. kesian dua beradik tu luka teruk di lutut. namun nasib baik tak de patah... tapi mereka dlm kesakitan juga la..huhuu... tak dpt makan kerana nak jaga luka dari bernanah...telur semua tak boleh makan...
apa nak kata mama baru pulih sehari anak2 pula menyambung diri utk meneruskan pantang2 dalam makanan...apa pun kami terima ujian pada tahun 2012 ini dgn hati redhaaaa...


tarikh kenangan anak2 ku kemalangan kek ini tak dpt disajikan buat jiha dan piqa...

bahan:

1 cawan gula halus
1 cawan marjerin
2 cawan tepung gandum
1 cawan telur/4 biji
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan susu pekat
warna yg digemari

caranya:

putar gula dan marjerin sampai kembang,
masukkan ovellet dan putar sampai gebu.
masukkan kesemua telur dan putar sehingga kembang dan gebu.
ayak tepung dan baking powder terus masukkan kedalam adunan bersama esen vanilla dan susu pekat terus diputar sehingga gebu. berikan warna ikut citarasa masing2.
bakar dalam kepanasan 170 c selama 45 minit.
kek ni mmg gebu dan mudah utk dibuat.

p/s:
sorg teman blog kita telah mencuba resepi ini penghargaan ilahjy buat kekanda pora..ilah masukkan disini ya mak ngah pora dari kedah...negeri kusss...
http://makngahpora.blogspot.com/2012/02/kek-sukatan-cawan-gerenti-menjadi.html?showComment=1329997317475#c7799396056488857728