terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







30 September, 2012

446. MEE KUNING ILAHJY

HASILNYA  AMAT LAH  MEMBANGGAKAN/BERPUAS  HATI

7.  gaulkan  mee  dengan  minyak  yang  banyak supaya  tak melekat. simpan  dalam  peti sejuk utk kegunaan esoknya.

6. toskan  masukkan  ke dalam  air  sejuk dan  toskan  lagi sekali

5. air  di campur  dengan  minyak dan  didihkan bersama  mee sehingga  timbul

4.inilah  mee  yg  siap  untuk  direbus

3. putar  dengan  hati-hati yaa

2.  sapu  minyak dengan  banyak  ke  mata  mesin  mee
1. gelek  dengan  mata mesin  no 5 tepung  mesti  banyak
alkisah  mee  ini  adalah   rekaan  ilahjy  sendiri  . ada  sebab  tertentu  dimasukkan  tepung2  yg  berkenaan. mungkin  resepi   kawan2  yg  lain   tidak  sama.. ada  sedikit  kelainan  dari  penambahan  tepung2  berkenaan.. alhmdllah  menjadi  dan  menepati  citarasa  ilahjy.. disebabkan  tiada  bahan  kimia  maka  mee ini  tidak  tahan lama  di suhu bilik.  sehari  jer  bertahan.  utk  kesokan  hari  kenalah  berada  dalam  peti sejuk yaaa  puan2....ilahjy  nak  masukkan  di  blog  ni  sebagai  rujukan  sendiri dan  anak2   kusss dimasa  depan  kalu  kalian  buat  tak  menjadi  dan  tak tepati  selera  kalian  harap   jgn  marah... ilahjy  memang  suka  mencipta resepi ikut  selera  sendiri.... lepas  ni  kue  toew  pula  yaa  tunggguuuuuu...

yang  penting   bila  makan  mee  buatan  sendiri  perut  kita  tak  mudah  sakit  atau   kembung disebabkan  penggunaan  bahan kimia...ilahjy  amat  alah  pada  mee dipasaran...


bahan:

2  cawan  tepung  gandum
2  sudu  besar  tepung  kanji
2  sudu  besar  tepung  rose
1  biji   telur  ayam
sedikit pewarna  kuning
air  secukup   menguli (macam  karipap)
sedikit  garam

caranya:

ayak  tepung2  ke  dalam  bekas.
lubangkan  ditengahnya
masukkan  telur  garam  dan  air  sedikit-sedikit.

kacau  dan  uli  sehingga  doh menjadi  sekental  kulit karipap.
selepas  itu terus  gunakan  mesin  mee  seperti  diatas.

1. bentukkan  ketulan  sebesar  bola  golf.
2. sapu tepung, gelek  guna  mesin  bernombor 5.
3. sapu  tepung  dan  ulang  sebanyak  3  kali
4.sapu  minyak   pada  mata mesin  mee
5.  masukkan  tepung yg siap  digelek  tadi.
6. masukkan mee ke  dalam  air  mendidh  yg  dimasukkan  sedikit  minyak,  masak  sehingga  timbul
7. toskan dan masukan  terus  ke  dalam  air  sejuk.
8.  toskan  dan  sapu  minyak kesemua  mee  tadi
8.  bila  hendak digunakan   masukkan  air  panas  dan  gaul2  seminit  dua.
9. tos kan  sedia  untuk   digunakan


inilah jumlah  kuantiti  hasil   dari 2  cawan tepung hampir  1  kilo

25 September, 2012

NON-STICK WOK VANTAGE YG TERKINI.. selamat ilahjy miliki

alkisah hati  ini amatlah  nakal  sekali...PENCEN  tak  lama  lagi  pejam  celik  pejam  celik 2  tahun  bukan  lama  sangat pun..  kalau  jaga  baby  dah boleh  bertatih  kita  tak  perasan..
dek  kerana kesuntukkan  masa  dan  peluang yg  ada makin  terhad.. maka  ilahjy  terus  memburu VANTAGE jenama yg  terkenal di kalangan  kami  warga  ATM.. bagi   kalian  mungkin  berbeza/jenama...  
sekali  terpandang saiz  dan bentukmu  hati  kusss  telah  tertawan
bertentang mata   masa  bulan  puasa  lepas, terus  oder  baru  pagi  semalam  24  sept  2012  WOK sampai dirumah kusss...  selamat  datang  ya...
bersaiz  32  cm sama  macam  non  stick  double  pan  tempoh  hari
 ilahjy rasa2 boleh  masuk  3  ekor  ayam saiz sederhana.  cuba  perhatikan  saiz cawan di  bawah agak  dalam juga wok  ni ....
INI  MERUPAKAN  KELUARAN  TERBARU  DARI  VANTAGE UNTUK  MENDAPATKANNYA KENA  MAIN  KUTU BARU  BOLEH  BELI.... SYARAT NYAAAA...bukan  ilahjy  tetapkan..

24 September, 2012

445. PASTA DIY

boleh  guna  corak kue  teow  atau  mee
salam buat  semua  pengunjung2  RSJY..

Semenjak  2   hari  lepas  UPDATE  BLOG telah  bertukar  ke  alam  baru..  maka  ilahjy  terkial2  nak  melaksanakan  tugas  ditempat  terbaru  ini..rasa  tak  puas  hati  dgn  tepat  baru..apa  nak buat  bukan hak  milik kita   BLOG  Ni.. kena  lah  terima  apa  juga  yg  diberi... maaflah  jika  terkurang  apa2  disini

semalam 23  set 2012  ilahjy  telah  masuk  ke  fB kongsi  resepi..sekali  terpandang  salah  sorang  rakan  mempamirkan  hasil  kerja  tangan  nya  ... terus  ilahjy  minta  izin  resepi utk  dicuba....maka  malam  tadi  bersama  anak  ke 2  shafiqah..ilahjy  meneruskan  misi  ini...  tapi  kena  ubah  suai  sikit bahannya  kerana  terlalu  lembek..  biasalah..  apa  jua  resepi  kalu  rasa  kurang  menjadi  kena  pandai2  kita mengolahnya.. jgn  salahkan  resepi..  kadang2  kandungan  cecair  dan  bahan  kering  tak  sama...

 apapun misi  ini  telah  berjaya dan  pagi  tadi  24 sept  2012  kami  sekeluarga  telah  dapat  bersarapan  dgn  sphagethi  buatan  sendiri  walaupun  tak  sama yg  beli  dari  obesee tuuu tapi  yang  nyata   puas  hati...

skill  membuat  mee  laksa  dan  kue  teow  ilahjy telah  hilang,  sejak  resepi2  berkenaan  dibuang  oleh  arwah  atok  yg  tak  tahu  menahu...dia  kemas  bilik  ilahjy  habis  dikemasnya  huhuhuu..  itu  kisah  umur  ku  belasan  tahun  dulu...   masa  cuti SPM  ILAHJY pergi  belajar dgn  mak  long cara2  membuat makanan  tu..  resepi  sekarang  mana  nak  sama  dgn  resepi ilahjy  dulu..huhuhuuu  apa  nak  buat .

mesin  membuat  mee  ni  pula  dihadiahkan  oleh  BAKAT  PASUKAN  25  MELAYU  DI  TAPAH PERAK..  dah  berzaman  tak digunakan,  anak yg ke  3  dah  berusia  18 tahun  begitulah  lamanya mesin  itu....

alhmdulillah  hari   ni  anak  no  2  dah  pandai  memainkan  skill  membuatnya... tahniah  piqa !!!!

meh   kita  lihat  resepi  olahan  ilahjy

bahan:

2  cawan  tepung  gandum
3  biji  telur  ayam
sedikit  garam

caranya:

1.masukkan  kesemua  bahan  ke  dalam  BM  dan  aduna  sehingga  tak  melekat  ditangan.
lebih  kurang  macam  buat  karipap.kalau  kurang  tepung  sila  tambah ya...
2.gunakan  mesin  mee  pasang  no  5 teruskan  mengelek sehingga  3,4  kali  ulangan.
masukkan  ke  dalam  bahagian  mata pemotong  mee.
***semasa masukkan  ke  dalam  mata2  mesin  itu  tepung  mesin  disapu  tepung yg  agak  byk
supaya  tidak  melekat.***
3.panaskan  air  dalam  periuk bersama minyak  masak  yg  secukupnya  sehingga  mendidih.
4.masukkan  adunan  tadi kacau2  dgn  senduk setelah terapung  toskan.
 terus  masukan  ke  dalam bekas  berisi air  sejuk
5.toskan  lagi  sekali.  masukkan  ke  dalam  bekas  dan  gaul   bersama  minyak  masak supaya  tak  melekat.
6.celur  lagi  sekali  untuk  di makan  bersama  kuahnya.

selamat  mencuba

14 September, 2012

444. IKAN JENAHAK SAMBAL KURMA jy


IKAN JENAHAK SAMBAL KURMA jy

bahan:

1 keping ikan jenahak bersaiz sederhana (rm7 sekeping)
4 biji cili hijau
2 biji cili merah
6 biji cili padi
1 biji tomato buang biji nya
sedikit halia
1 sudu besar serbuk kurma
1 biji bawang besar di potong baji

caranya:

panaskan minyak secukupnya tumiskan bahan2 mesin.
masukkan serbuk kurma dan bawang baji
masak sehingga pecah minyak dan tambah sedikit air dan ikan.
setelah mendidih dan sedikit kering padam api.
warna masakan ini mmg pudar..tapi rasanya mmg sedap. hehe

443. NASI PUDINA

NASI PUDINA

Bahan:

3 pot beras wangi
santan secukupnya
1 cawan daun pudina yg telah dileraikan dari tangkainya
garam
biji gajus

caranya:

kisar santan bersama daun pudina sehingga halus.
masukkan beras bersama santan tadi garam masak sehingga hampir kering airnya
baru di masukan perwarna hijau di permukaan atas nasi.
setelah masak baru di gembur nasi tadi dan masukkan beberapa biji gajus.

442. PANCAKE PISANG NIPAH

sarapan pagi ini 14 september 2012
makan dengan blueberry filling atau kuah asam pedas pun sedap
comotnya hahahahaa

PANCAKE PISANG NIPAH (cara ilahjy)

bahan:

10 biji pisang nipah masak ranum
1/2 kotak santan kotak
2 cawan tepung gandum (bancuhan cair mcm buat pancake biasa)
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda baikabonat
1 sudu teh garam
1/4 cawan air
6 sudu besar gula
2 biji telur

caranya:

kisar kesemua bahan sehingga halus
ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan soda ke dalam kisaran pisang
bancuhan seperti membuat pancake biasa. atau seperti dalam gambar.
bakar tanpa minyak guna kuali non stick.
bancuhan boleh diubah suai mengikut kepekatan samada tambah cecair atau tepung
ilahjy buat secara anggaran. main campak2 jer hehehe
selamat mencuba. hasilnya gebu dan lembut ringan sekali...

13 September, 2012

441. pie kentang saiZ L pula yeee

http://ilahmasakanku.blogspot.com/2012/08/439-kentang-ala-pie-berinti-ayam-jy.html resepi klik sini.
setelah sejuk keluarkan aluminium foil
bakar sehingga masak baru ditabur cebisan cis
bancuhan telur dituangkan ke atas inti ayam sehingga penuh
inti ayam bersama buah prune berperisa kari
kentang dilekukan seperti dibawah supaya boleh disikan inti dan topping telur

05 September, 2012

440. ROTI BLUEBERRY GEBUSSS KUSSS

bila dikoyak kan beginilah rupanya mulusss

yang bawah ni pula permukaan yg agak garing sikit sebab tak sapu sapuan..selepas masak baru disapu dan bakar semula
satu adunan lagi ilahjy kosongkan dalamnya cuma lorekan filling blueberry
bila dipotong dengan pisau begitu pula jadinya berbeza jika dikoyak dgn tangan..

permukaan yang tidak garing kerana ilahjy banyak gunakan sapuan..
jika kalian suka garing sapu sikit saja

Salam sejahtera dan selamat kembali bersiaran setelah beberapa hari menyepikan diri.
alhamdulillah syukur kehadrat illahi kerana Dia telah memanjangkan usia ini dengan kesihatan sepertinya ini... dapatlah kiranya ilahjy mengupdatekan dapo maya ini...

sehari sebelum balik bercuti raya iaitu pada hari jumaat ramadan 28 kalu tak silap.. ilah jy ke cow kit utk meninjau kedai brg2 kek yg dah 2 tahun tak jengah... sekali jengah berbagai yg dibeli..yg tak masuk senarai pun beli hehehe adat lah sampai hampir2 1 jam juga berada dalam kedai tuu...maklumlah org tak ramai..sebab dah ramai balik kg agaknya.
semasa di BAKE WITH YEN tu ilahjy sempat beli tepung2 yg berbagai jenis... termasuk tepung roti. kat c4 dan giant di sini mana nak cari... takat2 tepung biasa ada lah...
nampaknya petang semalm baru sempat menggunakan tepung roti itu.

apalagi sebelum berbuka selera nak makan berbagai yg muncuiii... terus adun roti dgn cara sendiri malas dah nak buka buku... main campak2 jer... alhmdulillah menjadi dengan amat baik sekali lembut dan gebusss sekali...

wahh wah puan BM (BREAD MAKER) pula tak meragam mengikut jer kata puannya... diulang 3 kali dia ikut jer..sampai penat kawan tuuu..ahaksss BM pun dah lama tidur ...

ilahjy nak masukkan resepi yg main campak2 ni utk rujukan dimasa depan... jangan lah harap sangat menjadi sebab ilahjy punya cara sendiri ditambah dikurang semasa mengadun sudah menjadi rutin ilahjy...

bahan:

4 cawan tepung roti
1/2 cawan tepung gandum
1 paket yis mauripan
1 sudu teh baking powder
3 sudu besar marjerin
2 bijji telur
5 sudu besar susu pekat
5 sudu besar gula pasir
1 sudu besar pelembut doh
1 cawan air (tambah sehingga adunan lembut melekit ditangan. masa nak bulatkanadunan sapu tepung ditangan)
sedikit perwarna kuning

inti blueberry

bahan sapuan:

3 sudu besar marjerin dicairkan
3 sudu besar susu cair
1 biji telur
campurkan kesemua bahan kacau sebati.

caranya:

masukan kesemua bahan cecair kedalam BM ,
kemudian masukan bahan2 kering
tekan on dough. bila dah stop ulangi 2 kali, perap dalam BM
setelah naik 2 kali ganda on sekali lagi BM sehingga BM stop. mulakan membulatkan adunan.
disebabkan adunan ini melekit bila nak diadunakan sila guna tepung setiap kali
mengambil ketulan adunan yg nak dibulatkan. masukkan inti blueberry bulatkan semula
sapu marjerin dalam bekas dan masukkan adunan perap sehingga naik 2 kali ganda.
sapukan dengan CAMPURAN MARJERIN CAIR,SUSU CAIR DAN 1 BIJI TELUR ke atas
adunan yg telah naik tadi .
bakar 160 selama 25 minit. keluarkan sapu lagi dengan campuran di atas teruskan membakar seketika .. bahagian atasnya tak kan kuning sebab sapuan tadi. kalu nak garing bakar dulu baru disapukan.