terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







31 October, 2012

458.CREPE DURIAN ..yg slim melim (C.D)

**BANTAL  DURIAN**
menjadi kegilaan pengemar2 durian...semenjak akhir2 ni laris betul dipasaran FB DAN BLOG.
pernah nampak kwn2 buat diawal tahun 2012. tapi  mcm biasa la sambutan belum menggalakkan.tapi  diakhir tahun nie menjadi2 pula dikala  musim  durian  berkurangan  dan  belum  aktif  lagi  hehe...
semasa durian berlambak2 di keramat nie ilahjy tak terasa nak buat tapi bila jualannya meletoooppp 
jenuh pula nak cari durian.nasib baik ada dijual 3 paket  rm10 di  AEON  JJ  SETIAWANGSA
petang  semalam ilahjy  ke  situ dan beli semua bahan2  cuma non dairy whipping cream jer tak  de..  kat  giant setiawangsa pun tak de..  maka  ilahjy pun belilah juga whipping cream yg ada tu..
hasilnya  memang  tak   kental  lah  seperti  kwn2  buat. ilahjy  putar  sekali  isi  durian   di dalam  adunan intinya.tahniah  buat  kawan2  yg telah  menjadikan D.C  sebagai  mata  pencarian tambahan.
kesedapan  D.C  ini  memang lah tak  terkata.  kerana   ilahjy  amat suka durian HANTU  DURIAN..cuma  kesakitan  ini menjadi penghalang utk makan  lebih dari1 huhuhu..

satu  lagi  ilahjy nak berpesan bagi pengidap2  KOLESTROL seperti ilahjy nie.. diharap berhati2 lah  ya dengan kandungan inti dan kulitnya kesemuanya  berat2  belaka  lemak tepunya..  ilahjy  baru  makan  separuh  jer  lipatan  selim  melim  tu kepala dah mula tak  tentu arah..  kalu  nak  makan  pastikan  kalian  jgn lupa  ubat  dan  makan  selepas  makan nasi ya..  jgn  masa  perut kosong.. maaf  atas  nasihat  ini  ya... berdasarkan  pengalaman diri.      
satu  adunan  daapt  lebih  kurang 8  keping nipis

walaubagaimana  pun  mohon  izin  tuan  punya  asal  resepi  entah  siapa ilahjy  tak  pasti..  yg  pasti  ramai  sgt   dah  masukkan  kat  blog  dan  fb..  salah  satunya  ilahjy  sempat  print  resepi  dari  BLOG  FIZA  NORDIN  http://fizanordin.blogspot.com/2012/10/durian-crepe.html  telah  mencuba  3  jenis  resepi  C.D. nie..t.kasih  fiza  dan  tuan   punya  asal  resepi..  ingin  dikongsi  disini seperti  biasa..  buat  tatapan  anak  cucuku  hehe

BAHAN  KULIT D.C:

50 gm tepung  gandum
1  sudu  besar  tepung  ubi
1  biji  telur
2  sudu   besar  gula  halus
3  sudu  teh   marjerin  dicairkan
160 ml  air
40 ml  susu  cair
1  sudu  teh  vanilla
pewarna  kuning

caranya:

campurkan  kesemua  bahan sehingga  sebati  dan  tapis.
guna  non  stick  pan  utk  medadarkannya.
setelah  masak  sejukan  sebentar  dan  gulung  kan  intinya seperti   buat  popiah.

BAHAN  INTINYA: DURIAN CHEESE

250  gm  cream  cheese suhu  bilik
60  gm  gula  izing  diayak
200 gm  isi  durian dilenyek
80 gm non  dairy  whipping  cream pukul  sehingga  kental

caranya:

putar  cream  cheese  dgn   gula  sehingga  kembang.
masukkan  isi durian  dan  putar  sebati.
kalau  suka  masukkan  WHIPPING CREAM  tadi.

setelah  dibalut dengan  kemas  sila  simpan  didalam  tempat  dingin  beku.
enak  dimakan  ketika  sejuk. selamat mencuba..

ada  lagi  satu  cara untuk  intinya  tapi  ilahjy  belum  cuba  lagi yg  ini:

putar  NON  WHIPPING  CREAM  ATAU  FRESH  CREAM sehingga  kental
masukkan  ke  dalam  kulit kemudian  lapis kan  isi  durian lenyek
kemudian  lapiskan  dengan  cream dan  balutlah  dng  kemas.

nota  kaki: 2 nov  2012::::: TEKNIK  UTK  MENGEMUKKAN  BALUTAN:

LETAK  INTI  DI TENGAH2  DADAR. LIPAT BAWAH  KE  ATAS  KEMUDIAN  LIPAT  ATAS  KE  BAWAH.  SETERUSNYA LIPAT  KIRI  KE  KANAN  DAN  KANAN  KE  KIRI

CREPE YG  ILAHJY  LIPAT  DI  ATAS  LEPER  SEBAB  DIGULUNG  MCM  DADAR... TEKNIK INI  SALAH!!!  ATAS  PENGALAMAN  KALI  KE  DUA ILAHJY  MEMBUATNYA  BARU  CREPE ITU  GEMUK hehehee... tiada  rashsia  yaaaaaa... tunjuk ajar  mu  sifuuu..

30 October, 2012

457. LAKSA BERAS ILAHJY

TERSEBUTLAH  KISAH    ILAHJY  MEMULA NAK  MEREKA  CIPTA  RESEPI  LAKSA INI.

ilahjy  masih  teringat lagi  kisah-kisah  duka  lara  ketika  mana  ilahjy  nak  makan  laksa  beras buatan  sendiri.  ketika  itu  ilahjy  berada di tingkatan  2 di  alor  star dulu  tahun 1980 ketika  itu.
arwah  datuk  ilah jy suruh  ilahjy  belajar  buat  laksa  ..  tapi  dengan  siapa???  ketika  itu  APA  JUGA resepi2   AKAN disimpan RAPAT  OLEH    PEMILIKNYA (KEDEKUT  ILMU  KATA  ORG  DOLU2) maaflah  ilahjy tak bermaksud  nak  umpat  ya..  tapi  itulah  hakikat.. ilahjy  pernah  minta  resepi  laksa  ini  dari  seseorang..tapi  dia  tipu  ilahjy  sekali   buat  habis  kesemua  tepung  putus  dalam  air..  huhuhuu  sedihnya.... tutup  sat  ceta lama..  
pada  satu  hari  ilahjy  mendapat  idea  dari  arwah  datuk hj  man.  wan suruh  buat  KANJI dulu baru diadun tepung.. maka  ilahjy  pun mereka  cipta  resepi  laksa  ini  dgn  cara  tersendri. ilahjy panaskan  air   setelah  mendidh  baru  dimasukkan  tepung  dan  diuli  panas2 dengan  senduk  kayu. kemudian  dicampurkan  tepung seterusnya  sehingga  boleh  dibentuk dan  ditekan  dlam  acuan. 
ALHAMDULILLAH  menjadi...  apa  lagi  arwah  datuk  dan  nenek  tersenyum  lebar  bila cucu mereka  dapat  menghasilkan LAKSA  BERAS  BUATAN  SENDIRI
KETIKA  itu  ilah jy  baru  berusia  14  tahun. maka  saban  minggu  arwah   tok munah dan  wan man pasti  suruh  ilahjy  buat  laksa ini dan  orang  kedah  pasti  tak  boleh  hidup  tanpa  laksa.  terutama  laksa  beras.
dari  hari  itu  kami  tidak  pernah  lagi  membeli laksa  paket.

setelah  sekian  lama ilahjy  tinggalkan  resepi  itu ..maka  hari  ini ilahjy  dengan  semangat  baru  nak  menghidupkan  kembali  ciptaan ku ini..  alhmdllah  menjadi  
ingin ilahjy berkongsi  bersama  kalian  dan  juga  anak2  dara  ilahjy  supaya  tak  pupus ditelan  zaman.  semoga  perkongsian  ilmu  ini  tidak  menjadi  sepertimana  ilahjy  ketika  mula belajar  dulu. semoga  kalian berhasil  membuatnya.

bentukan  adunan  kecil-kecil  supaya  sekali  tekan utk  sekali  rebus.  kalu  banyak2  nanti  laksa  tidak  cantik
bila  laksa  timbul  toskan dan  terus  dimasukkan  ke  dlam  air  sejuk dalam  2  minit.utk  membuang  kanjinya. 
toskan utk  kali  ke 2 dan  sedia  utk  dimakan


RESEPI  LAKSA ILAHJY
  bahan:

1 cawan tepung  beras
3  sudu   besar  tepung  gandum
3/4  cawan  air  panas

1 cawan  tepung  beras secukupnya  sampai  boleh  dibentuk

caranya:

1.ayak  tepung  dalam  bekas
2.masukkan  air  panas  kacau  guna  senduk  kayu  sehingga  sebati
3.masukkan  tepung  beras dan  uli  sehingga  sebati sehingga  menjadi  doh seperti  karipap  
tetapi  doh  ini  lembut  sedikit  dari  karipap.
4.bentukan  kecil-kecil  seperti  diatas masukkan  ke  dalam  acuan yg  ditabur  sedikit  tepung di dalamnya
5.tekankan  adunan  ke  dalam  periuk air  panas  yg  sedang  mendidih.
6.biarkan  3  minit  baru  di  kacau dengan amat  perlahan supaya  laksa  tidak  putus.
7.toskan  kemudian  terus  dimasukkan  ke  dalam  air  sejuk dan  toskan  utk   kali  ke  2
sedia untuk  dimakan.

selamat mencuba  resepi  ciptaan ilahjy seusia  14  tahun.  semoga  mendapat   berkat  aminnn... ilmu  yg  dikongsi  tidak  pernah  luntur  selagi  ia  digunapakai..

********************
Update   ramadan 13 , pada 22 julai 2013.


http://hudaahsin.blogspot.com/2013/07/laksa-beras.html?showComment=1374503826417#c1788412442885303417

 Inilah satu2nya respon dari pengunjung RSJY terima kasih kerana mencuba resepi ciptaan ku ini.. penghargaan buat puan huda.
Sila ke blog beliau utk lihat hasilnya.

Ketika mula ilahjy belajar dan praktikan mmg tekan dlm air mendidih..itulah hakikatnya, sbb ditakuti laksa putus ......   tapi dlm kadar yg mampu kita tahan panas. Betul juga catitan puan huda, kalu mendidih bole mencederakan tangan, mungkin kesilapan ilahjy sendiri nak terang secara ringkas agaknya... kesian puan huda sehingga cedera... oleh itu hati2 ya ...huhuhu.. harap maklum.

29 October, 2012

456. CHEE CHEONG

Ilahjy  suka  makan *kue  teow* lembut  ini  jika   kami  beli  yong  tau  foo  kat  pasar malam.  
sebenarnya  ilahjy  tak  tahu  langsung  nama sebenarnya.  yg  pasti  ia  amat  lembut  halus  dan  licin jika   dimakan.  bila  dah   suka  makan  maka  suka  nak  buat  dan  nak  mencuba.  awal  tahun  2012  ilahjy  pun  mencari resepi nie.. puas  taip nama  pelbagai supaya  keluar  resepi  tapi  tak  juga  keluar.. entah   macam  mana  nak ditakdirkan  terjumpa juga  akhirnya  selepas  beberapa  hari mencari..  ilahjy  pun  tak  simpan  apa  nama  blog  tu..  yg  pasti  blog  itu milik sorang berbangsa  china.  ilahjy  terjemahkan bahasanya  lintang  pukang.. jenuh  pening  membaca  dan  memahaminya..  akhirnya  petang  semalam  28  okt  2012  setelah  berbulan2  lamanya  resepi  ini tersimpan, dengan  mudahnya  ilahjy  cuba   juga  PURA2  faham..  dan  terus  juga  membuat  mende nie..  ilahjy  cuba  bayangkan  laksam  yg  pernah  ilahjy   buat  dulunya..  mungkin  sama  juga  caranya.
ALHAMDULILLAH  berkat  nak  makan menjadi  juga akhirnya. cuma  tak  de  taburan  lenga goreng  jer.. kalu  ada  pasti  sedap.. lenga  ada  cuma malas  nak goreng  jer  hehehe...cukuplah  inti yg ada di dalamnya
TAPI  APA  KAH  MAKNA  CHEE  CHEONG  hanya  mereka  yg  faham  jer  yg  tahu..  kalau   boleh  ilahjy nak  kekal   panggil  LAKSAM  TAU FOO...
sila  tabur  bijan  goreng  baru  kaw  kaw. 

mudah menggunakan  gunting daripada  pisau
hasilnya  mmg  agak  lembut  dari  laksam.. 
buat seperti  laksam cuma  tambah  intinya 
kesemua bahan  di campur sebati

bahan: (dapat  3  gulungan  sahaja) hasil  ubah suai  ilahjy

3/4   cawan  tepung   beras
1  sudu  besar  tepung   ubi
sedikit  garam
sedikit  serbuk  lada  sulah
1  sudu  besar  minyak  masak
3/4  cawan  air  panas
1/2 cawan  air  sejuk

caranya:

1. ayak  tepung, masukkan  ke  dalam   bekas bersama kesemua  bahan. kacau  rata
2. masukkan  air  panas  kacau  sebati  kemudian  masukkan  pula  air  sejuk dan  kacau  sehingga  rata
3. masukkan  ke  dalam  jag  supaya  senan g utk  dituang.
4. panaskan  kukusan.  sapu  minyak  pada  tudung periuk.  panaskan  sebentar.
5. kemudian  tuangkan  bancuhan tadi.  kukus  sehingga  mengelembung 
6.  angkat taburkan  intinya dan  gulungkan.



bahan  intinya:

udang  kering/geragau digoreng sehingga  wangi kemudian   masukan  potongan  nipis  kubis  panjang
kalau  ada  hirisan  daun  bawang  dan  daun  sup  lagi  enak..
*maaf  kehabisan  bekalan  kerana  raya  haji  kedai  tutup  ya  puan2  hehehe *

kelihatan  renjisan  lada  sulah  diatasnya

bahan kuahnya  hasil  ciptaan  ilahjy  sendiri:

1  sudu  besar  taucu
2  sudu  besar  kicap (ikut  selera  msg2 pekat  atau nipis  warna nya)
1  cawan  air
1  sudu  besar  tepung  gandum(ikut kepekatan  masing2  suka)
1  sudu  besar sos cili
cili  padi ketuk  ikut  pedas
sedikit  gula
sedikit  garam
 lada  sulah

caranya:

kisar  kesemua  bahan  dan  panaskan sehingga  mendidih  masa  hidang  renjiskan  lada  sulah

bahan2  boleh    di ubah  suai  ikut  selera  masing2..

28 October, 2012

455. CREAM PUFF

 hasil  sekodeng  di  dapo ITA  MASAM  MANIS..  petang  semalam...

hasilnya  tidak  memuaskan   hati  huhuhu..  kerjatangan yg  tak  semengah hehe  janji  boleh  dijamah dengan  segera oleh sisulung  dan  no 3 ...  najihah  dan  raihan  akan  ke  puncak  BROGA 4 petang semalam..  dengan  masa  yg  ada  cuma  2  jam mama  cuba  selongkar  dan  buat  resepi ni..  walaupun  ilahjy pernah  buat puff  ini  tahun  lepas..tapi  kali  ni  nak  cuba  resepi  DEK ITA pula  ..  melihatkan  swan  dek  ita  yg  comel  maka  ilahjy  pun  terpikat.  tapi  biasa lah   kerjatangan ilahjy yg   tak  seberapa  dan  memang  tak  kretip  langsung.. sempat juga  mama  siapakan  utk  anak2  mama  bertolak  ke  BROGA...
BLOG ITA  MASAM  MANIS  adalah blog  yg  menjadi  rutin  ilahjy  masuk ke  sana..  kalau  tertinggal  1   N3 nya  pasti  rasa  KOSONG ...  tapi  ilahjy  tak  boleh  tandingi  kerjatangannya..  setiap  kerja dan  sentuhan  masakannya  mahupun  menembak  gambar  hehe  pasti  tiada tolok  tandingannya.. ilahjy  hanya  bersyukur  krn  punyai  sorg  sahabt  maya yg  amat  kretip...INSAN  TERISTIMEWA.. lalu  ilahjy  gelarkannya  dengan  panggilan  DEK  ITA  LAWA...  LAWA ni  bawa  maksud  cantik  kemas  menarik  dan segalanya... hehe..
sapa  yg  tak  kenal  ITA  MASAM   MANIS  sila  terjah  ke  dapo  mayanya  utk  lihat kesemua kerja2 yg amat  terbaik pernah  ilahjy  jumpa  selama  hampir  2  tahun  kenal  dgn  beliau..jom  klik  disini  utk  N3  SWAN YG  COMEL  ITU..

http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/10/swans-cream-puff.html



inti  kastard  sebelum  dan  selepas  dicampur  marjerin  .. berkilat dan  licin

nozle yg  ilahjy  pilih  tak  berapa  tepat...
bancuhan  puff  sebelum   dan  selepas  di  campur  telur
nasib  baik  ilahjy  beli  WOK  VANTAGE  nie  ada  juga  gunanya  hehe

 SWAN  YG  TERLEBIH  *SUNBURN*  BERJEMUR DI KOLAM  NAN  KONTANG  hehe
AIR  kolam  dah  kering  tinggal  batu2  kerikil  yg  kecil  dan  besar  jer...  ahah nak  mandi  cam  mana  tu  cik  swan..???? kelakar  tol  ilahjy  tengok  kepala  yg  legam  tuu  apa  nak  kata  adunan  dah  habis  ,suhu  yg amat  tinggi  hangus  laa  dia  hehe..

 bahan CREAM PUFF:

1/2 cawan  butter tanpa  garam
1 cawan  air
1/4 sudu  teh  garam
1 1/2  sudu  teh  gula
1  cawan  tepung  gandum
4 telur

caranya:

1. masukkan butter, garam,  gula dan  air dalam   periuk (nonstick) didihkan.
2. padam  api, masukkan  tepung dengan  segera.  kacau  dengan  senduk  kayu sehingga menjadi  doh  lembut.
3.panaskan  semula dan  teruskan  mengacau  dengna  senduk  kayu  sehingga  kental
4.padam api. alihkan  dari  dapur. pukul  telur  dalam  bekas  berasingan. masukkan  ke dalam  adunan.
kacau  sehingga  adunan  bergaul  sebati dan menjadi   licin.
5.  masukkan  dalam  beg  ising bersama  muncung  ising  yg  bersesuaian.
6. bakar  dalam  suhu 210-220 selama  15  minit.
7.  sejukkan  dan  picitkan  inti  kastard  ke  dalam  lubang  sehingga  penuh  dan  padat.

bahan  INTI  KASTARD:

1/2  cawan  tepung  gandum
1 1/2  sudu  besar  tepung  kastard/tpg  jagung
1/2  cawan  gula
4  biji  kuning  telur
3  cawan susu  cair
30  gm  butter
1  sudu  teh  esen  vanilla
secubit  garam
 1  cawan NON DAIRY WHIPPING  CREAM putar  sehingga  kental

caranya:

campurkan  kesemua bahan  dan  kacau sebati dan  masak  sehingga  meletup2 padam  api dan masukkan  butter  kacau  sehingga  berkilat  dan  rata.
akhirnya  sekali   gaul  dengan  CREAM KENTAL  tadi...

23 October, 2012

MUDAH DAN CEPATNYA BAKAR OTAK2 GUNA VANTAGE PAN

petang  semalam  selepas  balik  dari  kerja..  en  hb  kusss  bawa  balik  50 pcs  otak2..  ada  kawannya  jual  ..  wowww  apa  lagi  membakar  la  apa  lagi   dalam  20  minit  dah  masak  




19 October, 2012

454. KEK LAPIS CHEESE PESONA

SEMPENA  HARI ULANG  TAHUN  KELAHIRAN EN  HB KUSSS 18  OKT

ALKISAH  ...  nak  buat  sebiji  kek  siap  isingnya.
sekali kumpul2  bahan  dak2  teluq  tak  de stok..  mentang2  dah  3  minggu  bz  sepanjang  bulan  nie...  sampai   dak2  teluq  habis  tak  perasan.  nampak  sangatlah  tak  masuk  dapo hehehe..
disebabkan  bahan2  dah  ada  cuma  teluq  jer  tak  dak..  ilah  jy  teringat  TIRAMITSU..  terus  buka  blog  nor  secubit  garam..  semua  tiramisu   di print  buat  sekian  kalinya... buatnya  tidak,  haha..  memang  dasar   rajen  betul  ilahjy  ni..   sekali  terpandang  bahagian  bawah  scrool  tiramitsu..  ilahjy nampak   kek  pesona  ni..  tau dah  ramai  dah buat  sejak  setahun  lalu..  tapi  ilahjy  takut  lemak  bertepu   dlm  urat  darah  ni..  tka  berani  nak  sentuh  resepi  ni.. resepi  ni  semua  org  tahu  adik  hasue  yg  perkenalkan iaitu bro ryoazhar. menjalar  ke  semua  dapo..  org  terakhir  ilahjy  akan  cuba buat.. maka inilah  hasilnya  hasil   sekodeng  dari  dapo  nor secubit  garam...
semua  buat  separuh  bahan.  dapat  3  lapis  jer..  tu   pun  tak  dan  beku kena  potong  sebab  dah  malam..anak2  nak  ajak  tiup lilin  utk  abah yg  baru  balik  solat  isyak.. hasilnya  sehingga  menjilat   jari.  selepas  makan  ilahjy  terus  makan  ubat  kolestrol.. huahuaa...  

KEK  TAK  SEMPAT   NAK  MEMBEKU  DAH  KENA  POTONG 

disini  ilahjy  memohon  utk  disalin  resepi di  muka  dapo  kusss  pula  terima  kasih  pada  adiK  hasue yg  encem  tu  dan  nor.. semoga  kita  mendapat   berkat.  jgn  mendapat  lemak  tepu  dah  ler..ternak  lemak  hehehe.. eemmm  jgn  mare  jom  layan  resepi  mudah  nie (maaf  ilahjy  guna  biskut  marie  biasa sbb  tu  kala  tak   menawan) siapa  nak  menawan  sila  ke  dapo  nor secubit  garam  ya
http://www.secubitgaramnor67.com/search?q=kek++lapis++cheese+persona+

bahan:

A:
2 bungkus  biskut  merie
500 ml  susu  segar dipanaskan

B:
500  cream  cheese
10 ml  susu segar
1/2  cawan  gula halus

caranya:

1.  alaskan  bekas  dgn  plastik/kertas  minyak
2.  pukul bahan  B  sehingga  berkrim.
3.  celupka  1  saat  biskut  dalam  susu  segar  panas  tadi
4.  susunkan  ke  dasar bekas.
5.  sapukan  nipis2 dan  rata2   cream  yg  diputar  tadi
6.  susun  lagi dan  ulangi  mencelup  biskut buat  sehingga  habis
7. akhiri  dengan  lapisan  cream.
8. blend halus biskut bersama  serbuk  milo  dan  sedikit  serbuk  nescafe sehingga  halus(yg  ni  ilah jy  tambah  ya)  tapiskan  dan  ratakan  keatas  kek tadi
     nota:  semasa  lapisan  ke  2  ilahjy  picitkan  selapis  blueberry filling utk  mendapatkan  keenakan  dan  kemanisan  yg  ummppphhh hehe
9.  bekukan  selama  6 jam.  baru  dipotong.

11 October, 2012

452. GULAI AYAM JANTAN KAMPUNG.. sedapnya..

AKHIRNYA  KEJANTANMU  TEWAS  JUA DITANGAN ILAHJY
AHAKSSS  JANTAN MANA  TUUUUU???????
JOM BACA  KISAH INI  DULU
7 oktober  2012  Ilahjy  masih  berada dimelaka walaupun  tarikh  itu adalah  HARI  LAHIR  KE  21 anak  ke  2 kusss  SHAFIQAH  ...***SELAMAT HARI  JADI  SHAFIQAH..***   melawat pak  mentua  yg  uzur.. saban  minggu pulang  ke  melaka.
dihadapan  rumah  pak  mentua ada  sebuah  rumah  mak jah/mak  su en  hb. dia  memang  menternak  ayam  kampung. hampir  50  ekor. ayam2  itu  utk  hari  raya  HAJI  NANTI... dek  kerana  teringin  nak  makan  ayam  kampung..ilahjy  terus  minta  pak  su  tangkap.. ayam2  itu  tidak  pernah  dilepaskan.  ia  membesar  di dalam  lingkungan  jaring  jala yg  dipangarkan..  tak  pula  pandai  terbang  keluar.. kalu  ayam2  itu  terbang  cari  MAKAN  DILUAR  pasti ilahjy  tak  kosa  nak  makan..tak  berapa  selera la  weyyy  hehehe... kami  bawa  ayam  tu  ke  pusat  memproses  ayam  upahnya  hanya  rm1.50 siap  potong.  tapi  harga  sekor  ayam  ni  RM 22. sekilo  9rm kalu  dikedai rm10.  
SETELAH  DIMASAK  kari walaaa  sedapnya  isi  ayam  jantan ni.. 
rebus  dengan  menggunakan  double  pan VANTAGE  cepat  empuk 20  minit jer  dah  siap.
tapi  ilahjy  rasa  ayam ni  masih muda dan  isinya  memang  lembut lagi...


451. SIRAP BUAH ROSELLE... pokok mak jah kg pulai melaka

siapa  tak  kenal  buah  roselle?  semasa ilahjy  di kampung  kedah  dulu masa  zaman  sekolah  dolo2..  buah  ini  kami  panggil  buah  ribena. ada   jiran  sebelah  rumah  tanah  sepohon.  maka  dptlah  ilahjy  merasa  makan  mentah2...masam manis kelat  semua  ada... masa tu  tak  berapa  nak  percaya  kononnya  
buah  ini  boleh  dijadikan  sirap..   
kebetulan  balik  melaka  hari sabtu baru  lepas..6 okt 2012.. ilahjy beli  sekor  ayam  jantan  kampung  dengan  mak  jah/maksu en  hb... sekali  terpandang  beberapa  batang  pokok   roselle  terselindung  disebalik reban   ayam...  bukan  main  merenduh  buahnya..  merah2  mak  suuuuuuu bukan  mak  ngah... tak  sangka  mak  jah tanam  pokok  itu
apa  lagi  selepas  kagum melihat buah2 yg  berderetan  ditangkainya,  lalu   ilahjy petik  sendiri dan terus  hulur  sedikit  sumbangan atas  usaha  nya  menanam.. balik  lain  kali  tak  segan2 dah  nak  petik  dikebunan  orang  ..BUKAN  PERCUMA   yeee...
insyallah  ada   rezeki  ilahjy  akan  tanam  dikebun  ilahjy  satu  masa  nanti...

 maka  dengan  ini  ilahjy  telah  mencuba  membuat  sirapnya..tak  percaya  konon   masa  sekolah dolo2..bukan  main  sedap rasanya... tak perlu  pewarna ..ini  warna  asli buah  roselle ya  puan2...resepinya senang  sangat....  beberapa  biji  buah  roselle  dipetik  amek kelopaknya  sahaja lalu  di campur air  sejuk dan  sedikit  gula lalu dimasak  sehingga  mendidih dan  disejukan  bersama  ais...  walaaaaa  sejuk  ditekak ..sapa  tak  tergooodaaa  habaqqq  mai  sat..

10 October, 2012

ACARA PECAH *** WOK VANTAGE.. pestime cuba masak..

KLIK  DIATAS  UTK  LIHAT  WOK  VANTAGE  YG ILAHJY  BELI HARI  TUU..
hari  ni  baru  dapat  merasmikannya..en  hb  terbeliak  biji   matanya..beli  pula bini  dia  beli nieeee..
hehehe...dah  beli sorok  duluuuu maaaa... pas  guna  dia  tak  marah  dah...hahaha 
                                            sarapan  pagi 10  oktober 2012
                MAKARONI  SUP...CAMPURAN...ayam ketam  fish  cake  dan  ciken ball

BUAT  PENGETAHUAN  SEMUA ILAHJY  TAK  BOLEH  MASUK KOMEN  BLOG2  KAWAN2 SEJAK  AKHIR2 NIE... CUMA  SEBAHAGIAN  SAJA  DPT  MASUK JIKAMANA  BLOG  ITU  ADA  KUNCI  KESELAMATAN YG  KUAT  BARU  ILAHJY  BOLEH  MASUK..  JIKA  YG  BIASA2 TU  BILA ILAHJY  KOMEN  DAN  TEKAN  ENTER  KOMEN  HILANG  GITU  AJA...
JGN  LAH  KWN2  TERKILAN  ILAHJY   TAK  BALAS  KOMEN..ITULAH  PUNCANYA.. JIKA  MANA  BLOG  KWN2  ADA RUANG  BUAL2 TU  BARU  ILAHJY   AKAN  MASUK  DISITU.. TAK  TAU NAK  BUAT  LAG  MANA  DAH.. 

450. AYAM PANGGANG ..mudah bekerja dgn VANTAGE

 senang  jer  guna  DOUBLE  NON STICK  PAN  VANTAGE NI... api  sedang2



bahan:

halia  dan  bawang  putih  diketuk
campurkan serbuk  jintan  manis, serbuk  paprik,serbuk oregano,serbuk pasli dan  sedikit  kicap...dan sedikit  garam..

bakar  dan  balik2kan. dlm  20  minit  sedia  utk  dimakan..bergantung  kepada  KEPANASAN api...



05 October, 2012

449. SIAKAP CILI PADI PUCUK CEMPERAI

SEMALAM  ILAHJY  PAMERKAN  ULAMAN DARI  DAUN PUCUK  BEKA  DAN  CEMPERAI
hari  ini ilahjy  tayangkan masak  lemak  cili  padi ikan  siakap  bersama  DAUN  CEMPERAI
keenakan  daun  ini  bila  dikunyah  amatlah  sedap...ada  sikit2  liatnya..tapi  jgn  amek    yg  dah  tua liat teramat.. walaupun  nampak  lembut  sebenarnya  dah   tua..sebab  warnanya masih   hijau  muda..
pernah  ilahjy  masukkan  dalam  rendang  ayam  .. pun  sedap  juga  macam  daun  salam... 

masak  lemak  ilahjy  ni  sangat  simple..cili  merah,  cili  padi,  bawang  besar,  halia,  kunyit  hidup dan  santan
buat  ulam pun  sedap
 yang  bawah  ni  pula  kerabu  nenas  bersama  timun  dan  tomato untuk  membuang   kolestrol  ilahjy  yg  makin menebal ...cuma  masukan  air  belacan dan   hirisan  bawang  besar jer...

04 October, 2012

ULAMAN.. PUCUK BEKA/BEKO/BONGLAI DAN DAUN CEMPERAI/BELINJAU

 adakah  kalian  kenal  jenis  ulaman  ini? setiap  minggu ilahjy  akan  ke pasar  tani  PULAPOL  hanya  disana  saja  ada  ulaman  cam  ni... tahu  kah  kalian  khasiat  ulaman  terutama  daun  pucuk beka/beko??

khasiat  pucuk  beka itu  amat lah  banyak  sekali ..  terutama amat  berkhasiat  utk  diri  ilahjy  sendiri.
pernah  ilahjy  alami  cirit birit selama  4 hari  dgn  perut  memulas2...    sekali  makan  kesakitan  itu  telah  hilang  dgn  segera.  dan  ia  juga  sesuai  utk  buang angin  dalam  badan, memulihkan  sakit  urat, dan  darah  tinggi..dan   terdapat  berbagai  lagi khasiat  dlm ulaman ini... jom  lihat di  web site...cari  lah...pasti  ada..

sejak  sekolah   rendah  ilahjy  diajar  oleh  datuk  dan  nenek  utk  menikmati  ulaman...berbagai  jenis  ulaman  dah  dicubai  yg   paling  sedap  inilah  dia..tak  henti2  nak kunyah  rasa nikmat  dan  kesedapannya tak  terkata.... kacang   dari  pokok  beka  ini dibuat kerabu oleh  org  kelantan....



dan  ini  pula  daum  cemperai/belinjau/soh
juga  enak  dibuat  ulam.  dan sesuai  dimasak  dalam  masak  lemak amat  sedap... 

03 October, 2012

448. FANTA HIJAU

FANTA HIJAU WALAAAAA

perhatikan  kepekatan hijaunya ketika  masih   belum dicampur  air
sapa  yg  tak  terliuq  cuma  habaq  mai
ini  adalah  hasil  projek petang  semalam.. sekodeng  dari  1  fb..
tuan  punya  fb  ni  suka  sgt  amek  hak  ciptaan   org  lain  terutama  gambar  dan  resepi di salinya  200% dari  blog org masuk  terus  ke FB dia kekonon  dia  pnya.. ilahjy  pernah   bertanya  dengan  dia..dia   tetap  mengaku resepi  adalah  ciptaan  dia ahaksss  pada hal  gmbr dia  hammbekkk  kawww  dari   blog ilahjy resepi  pun  dia  ciplak  dari  blog  ini  juga...  apa  kan  daya  habitat  dia  macam  tu  nak  buat macam  mana..kalau  penagih ..kita  kata  dia  tegar!!! tapi  kalu  habitat  semula   jadi  mcm  mana  nak  ubah???  baru2  ni  sorg  rakan blogger  dan  fb  khabarkan  dia  kena  marah  pasal  curikkkk hasil  kerja org..dia  delete  terus lah bila kena  marah..  ilahjy  ni  tak  pula  marah2  cuma  sindir   jer..tapi   dia  tak   faham..  lantas masih  ada disana  lah   hasil  kerja tangan  kusss itu...

tak  pe  lah  dia  hambbekkk  org  punya ilah  jy  hammmbekk  resepi dari  fb  dia  tapi  ilahjy  dah ubah  suai ikut  selera  ilahjy... tapi  gambar  mcm  biasa.. ilah jy  punya sendiri  laaa..  hehehe

ilahjy   ingin  berkongsi  di  sini resepi  ayaq  hijauuuu ni  bukan  incredible  hulk  yaaa...

bahan:

2  kilo  gula
2  liter  air
1/2  botol  esen  pisang
1/2  botol  pewarna hijau epal
1 botol  oren  sunquick 330 ml saiz  kecil

caranya:

panaskan  air  bersama  gula sehingga  mendidih.
masukkan  perwarna  hijau  dan   oren sunquick setelah  mendidih  padamkan  api.
masukkan  esen  pisang.  tapis dan  masukkan  ke  dalam  botol.
simpan  dalam  peti  sejuk.  bila  hendak  digunakan  baru dicampur  dengna  air  biasa dan  ketulan    air  batu dan  rasa kemanisannya...

walaaaaa  memang  kickkkkk macam  fanta  ...cuma  tak  de  gassss jer ..anak2  ilahjy  suka   minum..apa  lagi mamanya  yg  alah   pada  gas tuuu...

jom  cuba....

nota tambahan:
pertama  kali  ilahjy  lihat  BLOG  ALAM  SARI Buat  air  nieee  pastuu  tengok  rakan  FB norlaila  buat juga... ilahjy   masih  diammm  tak amek2  resepi.. ketinggalan  la  ilahjy  ni hehehe

jom  tengok  sari   yusa  buat... terima   kasih  sari  kerana  perkenalkan air ni, sedap  ya  amat...

01 October, 2012

447. KUE TEOW ILAHJY

SEBELAH KIRI TEBAL UKURAN 5. SEBELAH  KANAN  NIPIS UKURAN  4 
saiz nya amat  comel  sekali senang  nak  makan... kerana  penggunaan  tepung  kanji  maka  liat2 dan kenyal sedikit  kue  teow ini....seperti  dikedai juga
langkah2  membuat  sama  seperti   membuat  mee  kuning. pilih mana  satu  ketebalan  yg  kita suka samada seperti  di atas  ataupun  di bawah....

 pasti tidak  mengecewakan pabila  telah  siap  digoreng dengan  cara dan  citarasa masing2.
resepi  kue  teow  ini  pun  ilahjy reka dan  cipta  sendiri …. Berdasarkan  pengalaman masa  sekolah  dulu. Sekali  cuba  dah  menjadi.. alhmdllh… resepi  asal  yg  telah  hilang  ditelan  sungai  kedah,  tak  pasti macamana sukatan tepung nya.. yg  pasti ilahjy ingat  tepung ubi  lebih dari  tepung  gandum, maklumlah  dah berlalu kisahnya  pada  tahun  1986…(alkisah  arwah datuk  kemas  bilik ilahjy   dia  buang  kesemua buku2  lama..sekali  dia  terbuang  buku  resepi ilahjy adoii  aiii...apa  nak  kata...itu kisah  86... ilahjy berhijrah  ke  PJ umah  emak selepas  STPM berakhir 85...)

Disini  ingin  sekali  ilahjy  simpan  sebagai  rujukkan  dimasa  depan…walaupun  main  agak2 jer ni  keputusan amat   baik.  kalau kalian  mencuba  tak  menjadi harap  jgn maree... ilahjy  simpan  ini  sbgai rujukkan dimasa  depan anak2...

Bahan:

1  cawan  tepung  ubi
1/2  cawan  tepung  gandum
1 biji  putih  telur
Sedikit  garam
Air  secukupnya –macam  buat  karipap..

Caranya:
Ayak  tepung ke dalam  bekas dan  lubangkan  ditengahnya
Masukkan    putih telur dan  garam bersama  air sedikit  sedikit.
Uli  sehingga  sebati seperti  adunan  karipap dah mulakan proses  membuat  kue  teow  ini seperti mana  membuat  mee  kuning  juga.

ingat  ya  DIY pasti  tak  menggunakan  bahan  awet.. jadi  kena  simpan  dalam  peti sejuk elak  basi.tahan 2,3  hari sahaja.

selepas  ini  ilahjy  akan  cuba  memperbaiki  skill  membuat  LAKSA  pula. ada  kisah  disebalik  takbir  laksa...mungkin pernah  diceritakan  di  blog ini sebelumnya..