terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








18 September, 2015

765. PAU SUPERBAKE INTI JEM ROSSEL

allhamdulillah pau menggunakan superbake ini lembut sampai hari ke2.... tak perlu dipanaskan.




adunan naik membumbun

Bahan2nya:

250 gm tepung gandum
6 gm yis
3 sudu besar gula
1/2 sudu besar shortening
135 gm air ais

Caranya:

Campurkan kesemua bahan dan adun dengan mixer sehingga terbentuk doh kemudian masukan shortening.
teruskan sehingga adunan menjadi licin, perap dalam mixer sehingga naik berganda.
keluarkan dan tumbuk buang angin uli seketika.
bentuk dan masukan inti dan biarkan doh naik 2x 
kukus api perlahan selama 10mt atau masak.

11 September, 2015

764. SAMBAL AYAM KURMA BERTAUCU


2 ketul paha ayam potong kecil. Goreng tanpa garam kunyit..separuh masak dgn minyak tenggelam.

3 biji cili merah
1/2 labu bwng besar
1 inci halia
1 inci kunyit

1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintah putih
2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar taucu
3 btg serai ketuk

Daun sup dan bawang dipotong 1 inci

Caranya:

Ayam digoreng dlm minyak tengelam. Separuh masak sahaja.
Mesin cili, bawang, kunyit dan halia sehingga halus.
angkat ayam tadi.
Keluarkan minyak secukup untuk menumis bahan mesin.
masukan bahan mesin, serbuk kurma, serbuk2 jintan.
setelah pecah minyak baru masukan ayam Dan serai Ketuk dan
kacau sentiasa sehingga ayam masak. Baru masukan taucu.
Tambah sedikit air biar berkuah sedikit. Setelah mendidih padam api. Tak perlukan  garam ye... dah cukup masin...

07 September, 2015

763. APAM JOHOL MAS COTEK

Dah beberapa kali sahabat fb kusss mas cotek membuat apam johol ini. Memang terbekenan bentuknya yg cute menggunakan daun pisang dan juga daun rambai.. tiada gambar
tetapi bia daun pisang ada bawa balik dr kebun, pisang pula tak de. Malas nak ke kedai. guna labu yang ada dlm dingin beku hasil tanam sendiri thn lepas.
inilah hasilnya. Menggantikan pisang dengan labu. Lain masa akan guna bahan yang asal. Moga rekahan ini akan cantik dengan api kukusan yang besar seperti nasihat kak nooriah Naim dr Berunai juga rakan fb yg telah pun membuat kuih ini.
terima  kasih kepada 2 insan ini ilmu dikongsi bersama.










Gambar ehsan dr fb mas c0tek  moga ilmu ini berpanjangan lia..aminnnn...