terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








24 February, 2017

885. SAMBAL BELACAN GORENG DENGAN TAUHU GORENG KUNYIT


buat sambal belacan macam biasa
2 keping tauhu digoreng garing berkunyit dan garam,
bawang besar separuh di baji
1 biji tomato juga dibaji.

panaskan minyak  tumiskan bawang dan tomato juga sambal belacan
setelah pecah minyak madukan sedikit air. garam tak perlu sbb sambal dah cukup rasanya. 
potong baji tauhu susun dlm pinggan, tuangkan sambal tadi. ermmm dah siap...



18 February, 2017

884. CENDAWAN KUKUR, TERUNG,PETAI MASAK LEMAK


masakan yang mudah membangkut pelbagai rasa di dalam satu masakan hasil ilham ilahjy. ilahjy  sentiasa mempelbagaikan masakan yang tiada penghujung resepi. semua boleh disatukan di dalam kuali ajaib masing2 di dapur. aahhahhh... baik punye ayat nii hihii

bahan:

blend 2 biji cili merah, 
separuh bawang besar, 
1 inci kunyit hidup,
 1 sudu besar  rempah kari, 
dengan 1 cawan air sehingga halus rempahnya.

caranya:
panaskan sehingga masak rempahnya. masukan segenggam cendawan kukur,
 1 biji terung potong nipis,
1 keping petai,
 masak sehingga empuk. 
masukkan garam dan 1/2 cawan pati santan. setelah mendidih padam api.

masakan jenis ini tidak sedap jika pedas. sebab kuahnya boleh dihirup. itu bagi kami sekeluarga lah.

13 February, 2017

882. PELALING BAKAR. MASAK LEMAK PUTIH CEKUR DENGAN TIMUN


4 ekor pelaling dibakar
1/2 biji timun hijau belah memanjang
1 biji ubi cekur 
2 helai daun cekur dimayang halus
santan secukupnya
bawang besar 
cili merah


caranya:

blend bawang besar, ubi cekur dgn air sehingga halus
panaskan sehingga mendidih. masukan timun dan air utk mengempukannya.
masukan ikan bakar dan daun cekur. masak sehingga mendidih.
beri garam dan cili merah hiris.


11 February, 2017

881. . ASAM BINJAI MASAK LEMAK PELALING


Buah binjai aka kemang ini dimasukan ke dalam masakan seiring ikan bagi mengekalkan bentuk asalnya. Jika buah itu telah masak ranum. Jika masih muda  awalkan seperti terung atau kentang supaya cepat empuk. Kemasamannya amat kuat. Jadi jgn ditambah sebarang asam lagi. Jika terlalu banyak nanti akan menyebabkan kuahnya masam.
Selamat mencuba.

07 February, 2017

880. ASAM PEDAS KEDAH IKAN KEMBONG

 Asam pedas kedah amat mudah memasaknya berbeza asam pedas melaka negeri en hb kusss. Asam  
pedas kedah hanya direbus bahan2nya sahaja. Lagipun bahan2 nya amat ringkas. dan tak ada kolestrol minyak tepu/ 

bahan2nya:
2 ekor ikan kembong
5,6 biji cili kering ikut kepedasan yang kita  suka
5,6 ulas bawang kecil
sedikit belacan kedah *belacan melaka x sesua naa*

sedikit daun kesum
1 keping asam keping
garam secukup rasa
bendi bahan tambahan

caranya blend kesemua bahan. sehinnga halus
rebus sehingga cili betul2 masak.
masukan asam keping, bendi garam daun kesum masak sehingga mendidih baru masukan ikan
masak sehingga ikan empuk baru dimatikan api.

inilah asam pedas kedah. masa aku baru kawen dulu dah keliru haru biruu bila join negeri melaka.
kena hadam betul2 mana satu resepi antara kedah dan melaka hahaha. la ni aku gabungkan resepi kedua2 negeri menjadikan masakan kami seharian/ untung aku kawen dgn org luar dr negeriku/ belajar macam2 resepi. joommm layanzzzz