25 November, 2015

19 November, 2015

784. BISKUT FAMOUS AMOUS YG SEDAP


penghargaan kepada puan azie kitchen atas resepi yg plg sedap blm pernah ku makan. 

bahan A
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur b
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu besar susu segar @susu tepung
1/2 sudu teh vanilla

bahan B
2 cawan tepung gandum diayak
1 sudu besar serbuk kokok diayak
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cream of tatar
atau ganti 1/2 sudu teh cuka @lemon
1/2 sudu teh soda baikabonat
1/2 cawan  walnut/almond/biji kuaci cincang
1 cawan semi sweet coklat chips

satukan semua bahan a sehingga sebati guna whisk

ayak semua tepung2 masuk sikit guna spatula kacau sebati masukan kekacang2, kacau adunan sehingga sebati.  adunan agak lembut sikit
sudukan atas loyang tanpa gris. jarakan.  cantik guna sudu teh.
bakar suhu 160 darjah selama 15-20 minit. angkat sejuk atas reda








18 November, 2015

783. IKAN PARI GOLEK



cadangan buat yg buntuuuu...
pari panggang golek istimewa drp ilahjy satu lagi resepi ciptaan baru kusss
semlm.., msk dlm keadaan sakit.., jnji anak2 suka mkn katanya sedap...

sblm lupa

1 ketul besar pari seberat 500 gm  memang besar separuh kuali ajaib vantage
pandai anak2 dara mama beli. masa mama blik melaka 4 hari...

bahan mesin halus:

3 btg serai
1 sudu besar halba
1 sudu jintan putih
1/2sudu teh jintan manis
seketul kunyit
seketul halia
5 ulas bawang putih
1/2 biji bawang holand
garam

1/4 kotak santan
3 biji limau kasturi

garam kan ikan secukup rasa. perapkan bahan2 mesin dengan ikan seketika.
tanggalkan bahan mesin. bakar ikan dalam kuali vantage sehingga masak.
bahan2 mesin tadi dimasak bersama santan dan sedikit air, sehingga mendidih
dan sedikit kering. tuangkan ke atas ikan. perahkan jus limau nipis.
siap.... boleh dibakar  seketika bahan2 santan tadi dlm kuali ikan. ilahjy x sempat dah nk berbuka masa ni....

05 November, 2015

782. CARA BERLAUK DAGING


resepi ni paling mudah dan senang. gunakan inti karipap dan adunannya guna adunan dadar.