terimakasih shbt fb kusss norlia. resepi ni mmg kaw kaw
http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
30 December, 2015
22 December, 2015
788. PARU BEREMPAH
yeeeyeeee dapnyerrr satu lagi resepi ciptaan baru ku
nama enggak tahuuu
daging dan paru masak berempah
bahannya:
semangkuk sederhana daging campuran yg telah di rebus empuk
ilahjy cuma dpt beli kelempong dan daging sahaja. jika dpt paru dan hati lg cun
tapi yg ninpun dah cukup sedappppp hahaaa puji diri nmpk...
1 batang serai nak amek rasa jee x mo lebih2
1 ketul lengkuas sebesar ibu jari
1 ketul halia sama saiz lengkuas
2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 sudu besar rempah sup
1 sudu teh lada hitam
1/2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji cengkeih
6 biji cili kering x mooo pedas...
3 sudu besar kerisik
kicap manis secukup warnanya. tak mooo hitam hihii
sedikit garam
1 biji bawang gesar
5 ulas bawang putih
jooom layaaannn..kalu tak sedap tuuu tekak masing2 yeeee hihiii
09 December, 2015
787. . LAPIS MERTABAK CRACKER cara ku
bahan inti
buat seperti inti karipap samada ayam atau daging. ilahjy guna daging kisar
sepeket biskut 4 segi
parutan cheese
2 biji telur
dauan bawang
daun sup
cili2 merah dipotong dadu
celup biskut dalam susu cair, susun penuh dasar tin
masukan inti , susun biskut sepenuh permukaan
masukan inti. lakukan sehingga habis.
lapisan atas adalah inti.
kocak telur tuangkan keatas permukaan inti
tabur hiasan memenuhinya dan akhir sekali
tabur parutan cheese cheddar
bakar dalam oven suhu 200 darjah selama 20 minit atau sehingga perang. makan dengan sos.