30 December, 2015

789. KASUI PANDAN LEMAK GEDIK GEGOOO





terimakasih shbt fb kusss norlia.  resepi ni mmg kaw kaw



22 December, 2015

788. PARU BEREMPAH





yeeeyeeee dapnyerrr satu lagi resepi ciptaan baru ku
nama enggak tahuuu

daging dan paru masak berempah

bahannya:

semangkuk sederhana daging campuran yg telah di rebus empuk
ilahjy cuma dpt beli kelempong dan daging sahaja. jika dpt paru dan hati lg cun
tapi yg ninpun dah cukup sedappppp hahaaa puji diri nmpk...

1 batang serai nak amek rasa jee x mo lebih2
1 ketul lengkuas sebesar ibu jari
1 ketul halia sama saiz lengkuas
2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 sudu besar rempah sup
1 sudu teh lada hitam
1/2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji cengkeih
6 biji cili kering x mooo pedas...
3 sudu besar kerisik
kicap manis secukup warnanya. tak mooo hitam hihii
sedikit garam

1 biji bawang gesar
5 ulas bawang putih

jooom layaaannn..kalu tak sedap tuuu tekak masing2 yeeee hihiii

09 December, 2015

787. . LAPIS MERTABAK CRACKER cara ku



bahan inti

buat seperti  inti karipap samada ayam atau daging. ilahjy guna daging kisar

sepeket biskut 4 segi
parutan cheese 
2 biji telur
dauan bawang
daun sup
cili2 merah dipotong dadu

celup biskut dalam susu cair, susun penuh dasar tin
masukan inti , susun biskut sepenuh permukaan
masukan inti. lakukan sehingga habis.
lapisan atas adalah inti.
kocak telur tuangkan keatas permukaan inti
tabur hiasan memenuhinya dan akhir sekali
tabur parutan cheese cheddar

bakar dalam oven suhu 200 darjah selama 20 minit atau sehingga perang. makan dengan sos.