http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
23 June, 2017
18 June, 2017
15 June, 2017
07 June, 2017
01 June, 2017
903. LOPEZ ENAK
rendam pulut dengan sedikit air kapur 1jam
basuh bersih dan masak dengan air daun pandan dan santan pekat juga garam
ilahjy nak mudahkan kerja, terap pulut tadi dgn acuan dan gaul dengan kelapa parut bergaram
masak gula melaka dengan air dan daun pandan sehingga cair.
makan dengan pulut tadi.
mohon maaf yee ilahjy tak bungkus pulut tadi
dengan daun pisang spt tradisional atok nenek punya resepi. janji rasanya ada macam nenek ku dulu2 masak.
di bawah ini resepi asal ilahjy amek daripada azie kitchen
ayat diatas pula ilahjy ringkas ikut selera sendiri .
bagi memudahkan ilahjy kopi pasta kat sini.
penghargaan kpd pn azie.
Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut susu
2 cawan santan cair
1/2 cawan air daun pandan - dikisar beberapa helai daun pandan
1/2 sudu kecil air kapur
1/2 sudu kecil garam
Beberapa titis pewarna hijau
Kelapa parut - gaul dengan sedikit garam
Cara-cara:
Cuci beras pulut, rendam beras pulut dengan air, pewarna hijau dan air kapur selama 1/2 jam. Sementara itu, kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya. Ketepikan dulu.
Kemudian toskan beras pulut dan masukkan ke dalam loyang. Lepas tu, masukkan santan, garam dan air pandan. Gaul rata. Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan dikukus sehingga masak atau 3/4 masak pun tak apa sebab akan dikukus lagi.