18 June, 2017

906. UDANG LIPAN MASAK LEMAK DENGAN REBUNG


Pernah makan udang lipan?
Joom gabungkan dengan rebung madu.



01 June, 2017

903. LOPEZ ENAK




rendam pulut dengan sedikit air kapur 1jam
basuh bersih dan masak dengan air daun pandan dan santan pekat juga garam
ilahjy nak mudahkan kerja, terap pulut tadi dgn acuan dan gaul dengan kelapa parut bergaram

masak gula melaka dengan air dan daun pandan sehingga cair. 
makan dengan pulut tadi.
mohon maaf yee ilahjy tak bungkus pulut tadi
dengan daun pisang spt tradisional atok nenek punya resepi. janji rasanya ada macam nenek ku dulu2 masak.

di bawah ini resepi asal ilahjy amek daripada azie kitchen 
ayat diatas pula ilahjy ringkas ikut selera sendiri .
bagi memudahkan ilahjy kopi pasta kat sini.
penghargaan kpd pn azie. 

Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut susu
2 cawan santan cair
1/2 cawan air daun pandan - dikisar beberapa helai daun pandan
1/2 sudu kecil air kapur
1/2 sudu kecil garam
Beberapa titis pewarna hijau
Kelapa parut - gaul dengan sedikit garam

Cara-cara:
Cuci beras pulut, rendam beras pulut dengan air, pewarna hijau dan air kapur selama 1/2 jam. Sementara itu, kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya. Ketepikan dulu.

Kemudian toskan beras pulut dan masukkan ke dalam loyang. Lepas tu, masukkan santan, garam dan air pandan. Gaul rata. Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan dikukus sehingga masak atau 3/4 masak pun tak apa sebab akan dikukus lagi.