27 January, 2019

982. JERUK MANIS LOBAK PUTIH VERSI JY



Doneeee successss
Jeruk lobak putih ... rasanya sama mcm kami mkn direstoran jepun pd mei lps di kl...
Ratah ngitu je ... menu utk berbuka puasa hari ni. Resepi berdasarkan makan rasa dan try buat. Syukur mnjadi dgn jayanya 

Jeruk manis lobak putih ala2 mr: dakgalbi
Versi ilahjy

1/2 batang saiz besar lobak putih
Buang kulit luar.
Potong nipis2.

Masukan lobak dalam bekas tupperware
Masukan air mineral tenggelamkan lobak
Tuangkan cuka dlm 10sudu besar
Gula pasir 2sudu besar
Sedikit garam.

Guna sudu gaul dgn cara memusing lobak sehingga sebati. Tutup tupperware dan peram sejam. 
Sedia utk dimakan begitu sahaja. Ermmm sedap enakkkk... 

Ana Hasnah Bakar Leila Jwt Hajjah Norliza Ahmad joommm tryyy

04 January, 2019

980. SARDIN GUNA PRESSURE COOKER


Bahan:

10 ekor ikan sardin atau selayang potong kepala dan ekor serta sirip dan tetulang yg kelihatan mmbahayakan

Cili mesin ikut pedas
Buah tomato
Bawang besar
Bawang putih
Sos tomato 
Sos cili
Garam 
Gula

Blend kesemua bahan sehingga halus
Tumis sehingga naik minyak
Bubuh semua bahan perasa
Masukan ikan.
Curahkan ke dlm periuk tekanan.
Masak 1jam kasi tulang hancur. Siap.