http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
28 February, 2020
27 February, 2020
24 February, 2020
13 February, 2020
07 February, 2020
06 February, 2020
1059. REBUNG MASAM MANIS
Masakan rebung ini sama mcm masak cuka ikan. menggunakan bahan2 yang telah saya ubah suai sedikit.
Bahannya:
Rebung madu dipotong seperti dalam gambar
Sedkit cuka setakat masam
Sedikit biji sawi
Sedikit jintan manis
Bawang kecil dimayang
Bawang putih dimayang
Sedikit halia dimayang
Boleh ditambah cili merah potong
Bawang besar baji nipis
Caranya:
Tumis kesemua bahan sehingga wangi
Masukan air dan cuka garam dan gula
Masukan rebung dan bahan tambahan jika suka
Masak sehingga mendidih. Rasalah seimbangkan rasa masam dan manis.
02 February, 2020
01 February, 2020
1058. SAMBAL UDANG KECIL
Sambal dan lain lain masakan tak perlukan sebarang msg utk sedapkannya.
Cuma ikhlas dlm mnyediakan bahan. Dan oerbanyakan kegunaan bawang.
Maka manislah sedap lah ia. Tapi jika cili jenis pedas terpaksa lah guna,sedikit gula
Dan asam jawa bagi seimbangkan rasa.
Yang penting cili mesti dimasak dgn.minyak yg mncukupi. Jika minyak terbentuk dlm pinggan selepas masak ceduk buangkan ia.
Jika tidak mncukupi minyak.sambal cepat basi.