19 December, 2008

1. SERI MUKA JY..beberapa kali olah sampai jadikkk..huhuhu



aku masak pada 18 april 09 utk bowling amal RESPEKS_GROUP

kalau api kuat begini la rupanya menjadi kawah2 bulan hehehhe...terlupa nak amek gmbr yg dah dipotong sbb terlalu bz pada pg tu takut terlewat ke damansara utk berbowling sbb aku masak 3 jenis kuih dan nasi lemak pada hari ni...lain kali aku masak aku potong dan amek gmbrnya..

BAHAN2 BAWAH:

3 CAWAN PULUT DIRENDAM 3JAM
SANTAN CAIR SECUKUPNYA
GARAM
1 SUDU TEH TEPUNG JAGUNG (PETUAKU UTK MAMPATKAN PULUT)

CARANYA :

1.KUKUS PULUT DI DALAM LOYANG BERSAMA SANTAN CAIR YG DIBANCUH BERSAMA TEPUNG JAGUNG, MELEPASI PARAS 2CM PULUT TERSEBUT.

2.KUKUS SEHINGGA MASAK. TEKAN KAN DGN KAIN BERALASKAN PLASTIK SUPAYA PULUT ITU MAMPAT

3.SELEPAS ITU KUKUS SEMULA SUPAYA PANAS, KEMUDIAN TUANGKAN ADUNAN ATASNYA.

BAHAN ATAS:

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
3 BIJI TELUR
1 1/2 CAWAN GULA
AIR DAUN PANDAN
PEWARNA HIJAU
5 CAWAN PATI SANTAN
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK (PETUAKU MENCANTIKKAN ADUNAN)

CARA:

1.KACAU SEBATI KESEMUA BAHAN2 DIATAS.
2. MASUKKAN DLAM PERIUK KACAU DI ATAS API SEHINGGA BERWAP
3. TUANGKAN KE ATAS PULUT YG SEDANG PANAS TADI
4. KUKUS LAGI SEHINGGA 25 MINIT SAMPAI MASAK DGN API YG SEDERHANA. AIRNYA MENGGELEGAK.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini