aku masak pada 27 mac 09
terliur tak kalian tengok
INILAH HASILNYA SETELAH AKU SEJUKAN SELAMA 2 JAM
masukan air ke dalam loyang hitam, bakar lah selama 1 jam. biarkan betul2 sejuk baru keluarkan dr loyang. kalu tak, nanti karamel atas dia akan pecah.. hikhik nasib kau org lah kalau tak jadikkk..aku dah berpuluh kali buat ada juga sesekali x jadi.
lihatlah keajaiban depa tak bercampur....yg bahan kuning tu masih di bawah tak bercampur dgn yg putih tu.. bila bakar hasilnya seperti di atas lah
campurkan bahan BC ke dalam bahan A
bahan campuran B dan C dalam bekas putih. kanan bahan A dalam loyang
campurkan bahan C ke dalam bahan B gaul sebati
bahan C iaitu tepung dan susu cair juga minyak masak dan air ais
bahan B putih telur putar sampai berkrim
bahan A di tuang ke atas gula hangus
bahan A
lapisan gula karamel bersama marjerin sapu loyang
SILA BACA BERULANG KALI SUPAYA FAHAM PERHATIKAN LANGKAH2 DI ATAS DENGAN TELITI. HARAP MAKLUM
lapisan gula hangus:
sapu loyang dgn marjerin-supaya mudah tanggal.
masukkan 6 sudu besar gula pasir. panaskan sehingga kekuningan dan cair, renjiskan sedikit air ke dalam loyang tadi biarkan sebentar sementara menyediakan bahan2 lain.
A. lapisan atas karamel
¾ cawan gula pasir halus
1 tin susu cair
1 sudu besar esen vanilla
Kacau semua bahan sehingga sebati
B.
1 camca teh cream of tartar
¾ cawan gula halus
Pukul kesemua bahan sehingga gebu mcm buih sabun
C.
¾ cawan minyak masak
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan air ais
Campurkan kuning telur dan minyak masak kacau sebati. Campurkan tepung berselang seli dgn air. Kacau sebati.
Cara:
2. Buat gula hangus atas peti tin yg hendak dibakar kek tersebut.
3. tuangkan bahan A, kemudian bahan B + C tadi.
4. bakar dlm oven yg berbekas kan air. Sehingga masak.
salam kak...sedapnya nampak kek ni. tapi takut nak mencuba, takut tak menjadi. sy ni fail dlm bab2 buat kek ni..
ReplyDeleteinsyallah jadi suzi kita kena nekad laaa hehe
ReplyDeletekak...camana nk buat gula hangus 2 ats tin 2...maaf..saya budak baru belajar...
ReplyDeletemasukkan 6 sudu besar dlm tin cairkan atas api sehingga kekuningan renjiskan air sedikit sahaja..
ReplyDeletewahh bagusnya kak ilah buka kelas buat kek ni...nieza bab buat kek ni memang tak pandai sgt kak...kek tak canggih boleh la..hehe lbh suka buat kuih org-org lama jer..hehe
ReplyDelete