16 July, 2009

114. PUDING KASTARD JY

yg bulat2 tu acuan biasa jer..lihatlah agar2 berwarna merah tu perasa ros...yg pink tu ada perasa moka..sos tu tidak beku....sedang2 elok jer...
acuan yg baru aku beli kat kedai kek...inilah hasilnya...pestime try menjadikkk hehehe
AKU MASAK 15 JULAI 09 nak try acuan baru hikhik

bahan: (maaf ye semua ini aku reka sendiri sooo masa masak tu kena pandai2lah agak2 keras ke lembut ...kena pandai adun..hehehehe)

1 bungkus agar2 yg rm2 tu
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastard
2 biji telur
2 sudu besar marjerin
sedikit garam

caranya:

1. rendam agar seketika. rebus bersama air sebanyak lebih kurang 5 cawan. agak2 je ni..
2. setelah hancur masukan gula 1 cawan (ikut manis) misak sehingga gula hancur bersama daun pandan. simpan sedikit utk siwarnakan merah.
3.masukan campuran susu cair , telur, marjerin dan tepung kastard yg telah dipukul seketika.
4. kacau kesemua campuran itu sehingga berkilat dan likat.
5. tuangkan ke dlm acuan yg kita suka. gunakan lebihan agar2 kosong yg diwarnakan merah utk menutupi puding itu.
6 bekukan dlm peti sejuk.
7.makan dgn sosnya... yg aku reka cipta sendiri ni..

sos:

susu cair dan tepung beras dicampur bersama sedikit gula dan dikacau diatas apai sehingga berkilat. kepekatannya ikut selera masing2...yeeee..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini