26 August, 2009

131. TALAM UBI KAYU

masak utk berbuka posa ke 5 hari ni 26 ogos09 kurang menjadi.. lapisan bawah lembekkk huhu


bahan: (percubaan pertamaku utk resepi ini..)

2 cawan ubi kayu diparut buang airnya
(ubi ni lebihan buat ubi kayu rebus cicah sambal hijau tu.. balik kg beli banyak sgt.. asyik2 menu berubi jer takat ni hehehe.. sbb tu tak sempat olah2 smpi jadi..)

1 cawan gula dimasak dgn
1 cawan gula pasir sehingga larut bersama
1 cawan air( kena ubah sukatanair sebab agak lembek..1/4 cawan air dah cukup rasanya sbb gula akan cair...mungkin kena tambah 3,4 sudu tepung beras semasa membancuh supaya ubi menjadi kental dan mudah dipotong..
1 helai daun pandan
perwarna yg anda suka..kuning ker unggu ker biru ker pun boleh..

campurkan bahan ubi dan air gula dan masukan ke dalam loyang
kukus selama 25 minit...gariskan atas permukaannya dgn garfu
tuangkan kepala santanya... kukus sehingga masak lebih kurang 20 minit.

kepala santan/ atasnya:

1/2 biji kelapa parut kalau nak lemak amek 1 bijik aku suka 1/2 jer
jadikan 3 cawan santan di campurkan bersama
1 cawan tepung beras dan juga( tepung kena kurangkan 1/2 cawan sebab keras sangat..)
2 sudu tepung jagung
sedikit garam

campurkan semuanya dan kacau atas api sehingga likat dan tuangkan atas ubi tadi teruskan kukus sehingga masak.

nota kaki: begini lah caranya kau mengolah setiap resepi sehingga menjadi. berpandukan resepi ini mari sama2 kita belajar mengolah sampai jadi..keputusan nya kita sama2 nantiii... respon dari kalian amat dialu2kan...atau yg ada resepi lebih baik dari ini..tolong kemukakan

maaf diatas kesulitan ini.. 1 day kalu ada masa kan ku try masak lagi talam ini sampai betul2 mjadi...

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini