02 September, 2009

139. BUAH MELAKA


ku uli hari ni 2 sept 09 berbuka posa ke 12

bahan:

4 helai daun pandan dimesin amek jus secukupnya
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum .. petua ku supaya buah melaka tidak terlalu liat dan senang nak telan
pewarna hijau
kelapa parut bergaram dikukus 10 minit supaya tak basi dan tak sakit perut bila makan

cara:

campurkan kesemua bahan uli sehingga menjadi seketul mcm gambar
masukkan gula melaka dlm adunan tepung yg sebesar guli dan dimasukkan kedlm air mendidih sehingga timbul tapis baru digaulkan dlm kelapa parut. dah siap..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini