23 October, 2009

151. KEK COKLAT KUKUS ..Noranas respeks group

BAHAN A :

1 CAWAN GULA
1 CAWAN SERBUK KOKO
1 CAWAN MINYAK MAZOLA
1CAWAN AIR PANAS
1 CAWAN SUSU PEKAT
1/2 CAWAN MILO
1 SUDU KECIL SERBUK NESCAFE
3 BIJI TELOR


BAHAN B :

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT


CARA2 MEMBUAT NYE:

SATUKAN SEMUA BAHAN A HINGGA SEBATI
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN B .
KACAU RATA DAN KUKUS SELAMA 1 JAM.

KAT ATAS NIE RESEPI KEK COKLAT YANG SENANG DIBUAT SENDIRI. SELAMAT MENCUBA..... .....
KALAU TAK JADI .... CONFIRM ORG YG BUAT TU TAK MANDI.. HEHEHEHEHEHH


ALAMAK LUPA LAK..,, UNTUK TOPPING

1 CAWAN MILO
1/2 CAWAN KOKO
1/2 CAWAN SUSU PEKAT.
1/4 CAWAN AIR PANAS

KACAU RATA SEMUA BAHAN DI ATAS BARU TUANG KE ATAS KE TADI...... TABURKAN COKLAT URAI ,.,,, PAS TU MASUK DALAM PETI AIS.

P/S : SEBELUM TUANG TOPPING MAKE SURE KEK DAH SEJUK SIKIT BARU KELUARKAN DARI ACUAN .. JANGAN PANAS2 LAK KANG BEDERAI LAK KEK TU ..
SAPA JADI WAT KEK NIE G TAU EKKK... INGAT SAYA EKKK.. .. INSYAALLAH CONFIRM JADINYERRRRRRRR. ......... ......... .....
kire senang nak masak kalau dlm keadaan terdesak ada org nak datang rumah.
cuba jgn tak cuber.


satu lagi resepi dr ahli respeks ahaksss, maceh azlina::

Kalau resepi saya.
Bahan A
secawan coklat/koko
satu suku cawan tepung gandum
satu sudu soda bicarbonat
satu sudu baking powder.
- di ayak semua di atas.

Bahan B

secawan minyak masak
secawan susu cair
setengah cawan susu pekat manis
secawan gula
- dipanaskan untuk mencairkan gula
3bj telur di pukul sedikit (macam nak buat telur goreng tu....)

caranya...

masukkan telur dalam bahan B, sedikit demi sedikit masukkan bahan A, masuk sikit2 agar tak berketul.
siap boleh taruk dalam loyang.
sedia dikukus, kukus selama 30minit

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini