13 March, 2010

174. APOM SEGERA JY

ptg 13 mac2010 pula

sapa kata juai kuih tak untung weyyy habaq mai sat... ni baru 2 cawan dapat seloyang dalam 15 ketul besaq2 aku potong.. hat depa juai kecik sikit.. nak dibandingkan harga tepung dan lain2 kos mmg untung paaa... kesian pembeli2 kuih... jgn la hampa amek untung melampau.. nanti tak lama tuhan tarik rezeki weyyyy... org kelantan kata juai murah tetap laku dan untung.. mcm kat kedah juga kuih masih 20sen mcm kelate.. tetap masih boleh idup maaa.. jgn maree maaa aku ckp berdasarkan fakta...aku sendiri maaa..
hahaha jgn tak caya ptg 13 mac aku buat lagikkk sibongsu tu meracau2 minta kuih ni suka bangaatt dia... ada beza rasa tepung beras dgn tpg gandum... beras punya cepat jemu maaa..
kalian nak tahu apa beza antara putih dan pink ni?? bancuhan putih agak keras maka kuih ni tak gelembung mcm pink tuuu.. lagi satu jgn biar naik separuh dr acuan agak2 1/4 jer naik dari adunan dlm loyang tu.. biarkan dia naik semasa kukus tauuuu baru laa jadi macm putih tuuu.. maksudnya terlebih masa peram la niii huhuhkkkk.. rupanya macam teluk gng berapi jer hikhik

entah berapa lama aku tak masak kuih ni.. sekali taram bahan2 yg ada tu menjadik pula dia..
aku masak malam 12 mac 2010 untuk sarapan 13 mac.. tapi dah jadi korban malam ni juga..hehe tapi kelapa belom beli lagi... masa sarapan ada lee kelapa parut tuuu...ahakksss..soweee

bahan:

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 sudu susu pekat manis
1 paket yis mauripan
air secukupnya

caranya senang jer:

campurkan yis dgn air suam bersama 1 sudu besar gula dan kacau sebati.
ayak tepung gandum, masukan kesemua bahan2 serentak bersama air.
adunannya lebih lembut dari kuih donat. lebih kurang macam jejemput ikan bilis tuuu..
perap dlm 15 minit tumbuk gelembung udara. masukan kedalam acuan yg bergris sedikit minyak itammmm.. heheh eee minyak masak la weyyyy... ratakan adunan dan perap 15 minit lagi kamudian kukus laa 20 minit sejukan dan makan dgn kelapa parut yg dikukus dulu bersama garam.

pelbagaikan rasa apom ni.. masa bancuh air boleh digantikan air gula merah rasa dan warna tentu la kemerahan. atau semasa membancuh ditaruh warna2 kegemaran kalian.. alahhh kuih ni dah terkenal dah mgkin cara bahan berbeza ikut mod memasing laa atau stok yg kalian ada..
ok cauuu cincauuu..

2 comments:

  1. nk try la kak ilah...senang je...tp tkot timpa wap.huhuhu..

    ReplyDelete
  2. beli kain putih 1 meter tutup laaa baru wap dia tak timpaaa hehehee... ni kak buat lagik sebijik ni si kecik tu minta lagi.. buat kala pink la pulaakk..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini