aku masak hari ni 18 april 2010
sudah bertahun2 aku belajar buat laksam ni tapi hempehhh dah 4 org sifuuu tak pernah menjadi.. depa siap buat demo dan g belajar kat umah depa ..tapi bila balik umah buat tak pernah menjadi.. sedih betoiii..anak2 pula suka sgt mende niii..
tapi hari ni alhmdllh aku dpt kopi dan pasta resepi dari blog masakan teman kusss... mungkin berkat sumbangan2 dr semua resepi agaknya... ALLAH swt mengizinkan laksam ini terjadi dgn cantik juga laaaa... APAPUN aku ingin ucapkan t. kpd
- E-na Zarina
- Nagoya, Aichi, Japan....
- tak sangka guru jauh nunnnnn di sanaaaa.... baru menjadiiii laksam nii..hehee
macam biasa lah resepi akak tak masukan selagi tak de permintaan..layanzzzz.....
atas permintaan:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam.. air ku tambah 3/4 cawan lagi..
1/2 sudu teh garam
2 tudung periuk
sedikit minyak masak sapu tudung periuk
caranya:
kesemua bahan di bancuh dan tapis.
panaskan tudung periuk dan sapu minyak
tuangkan aduan dan kukus sehingga mengelembung angkat terus gulung depan kipas angin maaaa... kalu nak cepat...ahaksss aku tak de tudung periuk.. cuma guna dulang jer tupun ada satu jer..sooooo nak cepat guna kipas hanginnn laaaa.. hahaha.....
selamat mencuba pasti menjadi...
Salam K.Ilah...
ReplyDeleteSeronok dgr laksam akak menjadi, tahniah kak! mesti suke kan...anak2 lagi suke sbb dpt mkn..he he...
oppps lupa e-na nak letak note kat resepi tu ttg sukatan air bergantung pd jenis tepung beras tu..kena tgk kukusan yg pertama tu, kalau keras kenalah tambah air lagi, xpe nnt e-na update....nway tq sesangat sudi try resepi di Lovely Kitchen...
pssst : E-na follower akak yg ke 100!!! hihi...akak nak jemput e-na mkn laksam ke? :-)
wkslm..woooowww org nun jauh disana n sifuuu laksam jadi flwrs ke 100 kusss..tahniah..
ReplyDeletemeh akak jemput ena makan2 laksam...jom layannnn...hehehe
masa kukusan pertama akak dah boleh agak ..then akak tambahlah sedikit air...1/2 cawan air lagi baru cantik.. ikut tpg la ...apapun t.k sekali lg..