25 August, 2010

236. cendol ...sejuk ditekakkkk

ilah jy guna gula apung dan susu cair...takut kolestrol naik lagi guna santan huhuuu..sedap juga nii sbb gula apung tu ada kelainanan rasa dari gula merah kita yg biasa guna...gula apung dapat dari sibu..sahabat dari kem oya bawakan... ada sapa2 nak kenal dgn gula apung?? nanti ilah jy cuba masukkan...
kerana terliuqqq tengok dapo kekawan berhias si hijau nie ilahjy pun nekad nak kacau cendol sendiri walaupun sibuk menjahit baju raya anak2 yg belom siap lagi tuuuu huhuuuu... semmpat keeee?????

ilahjy amek resepi dari dapo noreen-homecooking ...t. kasihh ya noreen...lain masa ilah jy try resepi dr kwn2 yg lain pula yg berbeza penggunaan bahan2 utamanya itu...layanzzzz..resepi..jom

bahan:

1 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung=> ilahjy guna tpg kanji sbb tpg jgg habissss
1/4 sudu kapur makan + air=> air pekat
5,6 helai daun pandan sahaja... takut nak guna byk nanti pahit..
3 cawan air ilah jy mesin dgn pandan kesemuanya tapiskan...
secubit garam
pewarna hijau

caranya:
campurkan kesemua bahan dan tapis kemudian kacau atas api yg sederhana sehingga berkilat .
bertukar warna dari warna tepung putih sehingga menjadi warna hijau berkilat.. baru ditekan ke dlm acuan berlubang ..tekankan ke dalam bekas berisi air ..itu jer...

5 comments:

  1. hai cendol dah sampai ke rumah illah dah ya..minta semangkuk ya..

    ReplyDelete
  2. tu la, semua berjangkit mencendol...sedapnya....besarnya gelas tu kak,,berapa orang minum tu...ha..ha..

    ReplyDelete
  3. 2 kak cm
    tula kak lama dah nak buat tapi lom smpai hajat sebab bz jahit.. tapi geram tgok kwn2 dah menyendol apalg..

    2 mas
    jom la menyendol jgn menyondol dah laaa nak raya ni jgn sondol2 dijalan raya. jgn keselmatan..kan kan..hahaha

    ReplyDelete
  4. salam kak ilah laaaa akak pun berjangkit dengan cendol tak boleh tahan nak p ambik acuan kat umah kakak jugak nak buattttt heheeheh

    ReplyDelete
  5. wkslm chik mimi
    kalau dapat periuk dalam berlubang lagi senang nak tekan.. masa tekan tu kena tekan penyet kan tepung baru dia putus2 kalau tak dia pjg tak cantik.. susah jg nak buat kalu tak dak org ajar..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini