selepas jamuan apam pelangi tu dah habis..anak2 minta buat lagi sbb depa tak sempat nak ulang2.. inilah hasilnya apam ke2 jam 6.30pm siap... ilahjy perasakan moca pulaa...
selamat sejahtera saudara kuss sekelian. pagi tadi 28 nov jam 8 pagi-10.30 ilah jy buat jamuan ringkas utk soerang jiran yg akan berpindah ke kluang johor dan juga utk seorgn kakitangan pernama DI kuaters ni yg telah bersara.. alhmdllah allah berikan kesihatan dan semangat yg kental hari ini utk meneruskan misi ini dgn jayanya..
ramai juga yg dtg..dekat 10 org... menu meehoon sup soto... kuih muih dll.. disini ilah sempat paparkan apam yg ilah jy kukus malam tadi.
kosek punya kosek terjumpa resepi ni..tapi tak tahu sapa empuya diri..sbb kat resepi tu tak bertuan..dah lama ilah jy simpan.. t.kasih ya tuan punyee.. minta halal.. semua kawan kuss minta resepi ni..sedap lembut berlemak dan kurang manis depa kata.... jom layan resepi mudah ni...
bahan:
ilahjy telah ubah suai bahan2 asal dan ayatan dipermudahkan seperti di bawah ya puan2.
4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml santan kara
1 sudu teh baking powder
pewarna
caranya:
1.pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu
2.masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati
3.masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacu rata
4.bahagi kepada 3 warna yg kita suka tuangkan selapis selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak..
yg telah mencuba:
update 8 okt 2011
update 16 ogos 2011
update 24 september 2011
kak cm org pertama telah mencuba olahan resepi ilahjy ni lihat sini
petikan dari nota mama hana...dgn izin ya ina mamatok amek ayatan ini..
***sebagai penghargaan pada kwn2..yg telah mencuba***
1nov 2010
Salam semua... arini bekpes ngan kuih apam.. sedapp..lembut jaa... akceli apam nih dah wat aritu.. tp terlupa letak si obelet... pehtu main hentam labu jerk lah.. kurang menjadik lorr.. arini try lagik.. obelet adalah bhn pertama aku kuorkan..hihihihi.. alhamdulillah menjadik gebu dan lemak2 gtu.. cumanya tak segebu gebas permukaannya cam mamatok ilah. akceli dulu dan dulu dan duluuuu aku penah try apam nih. owang panggey apam indon@ambon. tima kasih kak.ilah jy yang kongsikan resepinya. leh tengok versi kak.ilah di blog nyer yer.. opah cikmanggis pong dah try semalam.rasanya resepi nih asal dari my.resipi apam indon cikpuanmieza cuma sudah di pelangikan. maap kalau silap yer kak.. dibawah nih resepi setengah adunan dan aku kurangkan sukatan gula. kalau satu adunan agak besar kedapatannya bagi kuarga kecik cam aku.. cubelah.. sangat senang nak mmbuatnya.. untuk setengah adunan, hana gune loyang 18cm.
hana dan kak cm t.kasih ilahjy kopi pasta kat sini yaa
31 okt 2010
Salam dan selamat petang.Jemput minum ya...kuih Apam pelangi dan minumnya Teh O tanpa gula.Resepi Apam Pelangi ni Cm ambil dari blog Illah jy..mamatok darwish tu:)...Bahan-bahannya tak banyak tapi "kejadiannya " Masyallah..kedabak..besarnya apam ni.Lain kali kena buat 1/2 adunan je...maklum lah kat rumah cm ni penduduh tak padat.Ada 3 orang je hari ni..Angah oncall dan Along dah balik ke rumahnya.Jika ada jamuan atau kenduri doa selamat dll boleh lah masak apam ni.Senang dan besar saiznya.
Terima kasih banyak banyak pada Illahjy yang sungguh baik hati dan tak pernah kedekut dengan ilmu..
nama apam jer berbeza mengikut N3 masing2.. bahan2 tetap sama..t,kasih krn mencuba resepi olahan kusss ini...
perhatian:
setelah disemak kembali dlm list resepi yg tersimpan dlm lemari ilahjy..dah temui tuan punya asal resepi..rupanya ilah jy print dari dapo ida bakery..cuma bahan2 asal ilah jy telah ubah suai telur 5 biji ilahjy guna 4 biji. ovelete dari 1 sudu ilahjy guna 2 sudu..utk menambah lembutkan bahan2... sbb tu ilah jy katakan sudah diolah...harap maklum..
salam kakIlah. wah..cantiklah rupa apam tu.nak ckit..
ReplyDeletekak, tgk menu2 kat atas tu tak mcm jamuan ringkas, jamuan padat ada ler..
salam kak, cantiknya apam pelangi tu....terpesona tengokk...
ReplyDelete2 eliza.. heheheee berat dan padat tapi ringkas...
ReplyDeletedah habis ptg ni kena buat semula warna biru kuning pulaa anak2 tak dan nak ulang...
2 mas..macehhh...pestime try belangan tu menjadik pulaa..selalu buat kek jadi tak tentu harah..huhuu kwn2 kak ingt kek...rupanya apam..
ReplyDeletewaaaaa cantiknyer apam mamatokkk! cucu kuss suker nih kaler maler... amik seloyang er mamatok! kekekekeke
ReplyDeletetadaaaa ada lagi kala maler hehehe kak ana mangamukkk tak sempat dia makan yg mula2 tuuu...hahaha
ReplyDeletesalam Illah..nak cuba la..cantiknya apam ni:)bahan bahan pun tak banyak..suka ..suka...
ReplyDeletewkslm kak cm..cuba la kak..senang masak jer terus leh makan..ingt masa sapu minyak acuan tu guna marjerin dan tepung gndum tauuu..kalu guna minyak nanti tak lekang..
ReplyDeleteSalam Kak Ilah,
ReplyDeleteCantik dan gebu apam pelangi akak....nak buat jugalah....yatie mmng peminat setia kuih kukus ni...
try laa yatie..kak cm dah buat... mamahana kata kurangkan sikit gula baru ok... hehe nanti kena cing manis lak hehe...
ReplyDeletesAalam kak ..
ReplyDeletecantek..kite pon terpikat ..nk try sbb anak2 suke kale2 pelangi nih..:)
kalau masuk blog ini memang meleleh le air liur... sedap nyerrrr...
ReplyDelete2 mummyseri
ReplyDeletecuba la seri.. anak2 kak berebut...sekejap jer habiss..
2 mohamad
suruh lah org rumah masak senang2 jer resepi disini
Salam perkenalan.
ReplyDeleteHi akak, nk ty sket ni..
Sy ade try buat apam ni, tp kan bhgn tgh x naik la..
mse tgh masak naik, bile dh masak turun blk..
bhgn tp ok je lembut jerk..
bleh sy tau ape sbb jd gitu ek?
Wah cantikla kek tu kak...suka tgk warna dan corak...memang kreatif la kak ilah ni...:)
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeletecmne nk buat lapisan2 tuh? saye masih tak paham...huhuhu