kepada yg berminat mari kita saksikan resepi dan caranya. semalam tak sempat sebab nak solat maghrib.. bila dah offline tuuu dah malas nak on semula sooo pagi ni la ilahjy buat N3 resepi ni. terima kasih kerana sabar menunggu ya..
bahan:
4 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
3/4 cawan air
1 biji telur
secubit garam
serbuk ;ada sulah secukup rasa
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh gula/bahan perasa
caranya:
bancuh kesemua bahan sehingga sebati dan putar dgn pemutar kek sehingga berbuih. perap 20 minit...
tindakan seterusnya:
1.panaskan minyak dlm kuali comel. minyak mesti tengelam acuan pie tee.
letakan acuan sehingga panas.
2.celupkan acuan yang telah panas ke dalam adunan tadi. (sila guna cawan supaya senang nak pegang)
3.celup sehingga separas bunga acuan.
4.kemudian masukkan ke dalam minyak panas tadi. (api sederhana)
tengelamkan acuan tadi kemudian angkat sedikit supaya tepung akan lekang dari acuan dan membentuk topi kembang..
5.bila dah kembang terus memegang acuan pada tahap topi kembang .. jika di angkat atau di rendam terlebih nanti topi itu tidak kan menjadi.
6.teruskan sehingga kekuningan baru dikeluarkan dari acuan. kalau dikeluarkan awal nanti pie tee akan senget bengget.. mcm kak cm cakap tuu hehehe...
maaf lah kalau kalian tak berapa faham.. teruskan membuat nanti sendri akan faham, macam ilah jy ni.. faham sendiri2 jer.. maka teruskan lah teknik yg kalian faham tu..
catatan: perasan tak topi yg pendek tuuu.. celup lah setengah jer acuan.. bila adunan dah tinggal sikit maka akan jadi pendek laa pie tee ni... kalau nak tebal maka celup berulang kali baru ia kan tebal.. ilah jy buat nipis2 jer... kalau nipis ia akan mudah lembek bila di taruh inti...kalau tebal ia akan kekal ranggup jadi semua pilihan ditangan kalian...
inti pie tee ni ikut citarasa ilahjy:
1 keping tauhu putih potong dadu kecik
carot diparut halus
timun potong memanjang
sedikit taugeh
tumiskan bawang putih ketuk bersama udang geragau sehingga wangi
masukkan tauhu goreng sehingga masak
masukkan sayuran tadi dan sedikit sos tiram
goreng sebentar sahaja.
sedia utk digunakan
bahan sos pun ikut sedap rasa ilahjy:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 biji bawang putih
1 biji buah tomato dibuang biji
blend kesemua bahan menggunakan air yg secukupnya sehingga halus.
tambahan:
3 sudu besar sos cili
sedikit kicap pekat
gula dan garam sesedap rasa
panaskan bahan mesin bersama bahan tambahan tadi bersama sehingga pekat. sedia untuk digunakan.
jommm layanzzzz .. ilahjy makan bersama nasi malam tadi...
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
teror la kak ilah buat pie tie....mas tak reti2 lagi, reti makan jer..he..he..
ReplyDeletessalam kak ilah,
ReplyDeletekita acuan pie tie ni ada..tapi belum berani mencuba..tapi insyaallah nak cuba..thnks kak kasi tips tentang nak buat tu kak..
mr.mama pun sama macam mas gak...reti makan je hehehhe....
ReplyDeleteSalam kak ilah, thanks kak for sharing dah nampak dah acuannya rupa mcm tu...kalau x jakun skit x pernah nengok...hehe btw nampak menarikla..:)
ReplyDelete2 mas
ReplyDeletecuba lah mas kak ilah pun amek resepi dr MAJALAH BAKAT KITA/DARAT..thn 1988 punye ni..
2 ayu
wkslm berani kan diri jgn takuittt kak ilah cabar ya hehehe nak cabar kek alunan kasih tapi tunggu laaa hehehe
2 mr mama
mr mama ajak mama buat ... makan gitu jer pong sedappp
2 nieza
kalau nak cari acuan ni kat kedai 2rm ada.. atau kedai kek ker..kat malaysia laa kalu helsinki tak dak kottt hikhikkk..
salam kak ilah,
ReplyDeletecantik2 pie tee akak. thx sharing resepi. pernah jumpa acuan tu kak kedai tapi tak tahu pun utk apa hehehe...
wkslm suzi lama tak bual
ReplyDeletelepas ni p cari acuan tuuu yer beli dan buat...hihihi...
sungguh cantik dan cung melecun kulit dier tuh kak! kuih nih lah dah lama tingin nak buat sampai acuan org bg tuh dah hampir jd tukun kot! tp tak terbuat2! hihihihi
ReplyDeletewoww untung mama.. dpt free nak beli dah mahal la ni..lebih 15rm kot sbb tembaga tuuu.. dah lama beli tak ingat.. masa kak beli belasan kot.. baik hana buat.. kasi cucukus mkn dgn abang2.. sebab sedap jika makan begitu ajer.. manis dan ranggup..
ReplyDelete