JUADAH BERBUKA HARI INI KE 11 2011
Dibuat jam 1 petang 2.30 ptg dah siap ..wahhh nak tunggu jam berbuka 7.30 lama lagi tu... sabaqqqq....
alhamdulillah resepi ini juga menjadi selain resepi
yg ilah jy reka cipta dahulunya sila klik siniutk resepi dulu.cuma berbeza kuantiti air sahaja. bahan nya sama. rasanya resepi tiada kat situ..cuma gmbr sahaja. mungkin terlupa kot...
JUADAH BERBUKA HARI INI KE 11 2011
meh sini ilahjy nak cerita sebelum masak2 utk berbuka.
salah satu kuih tradisional kedah yg paling ilah jy suka adalah tepung bungkus. kuih ini sering dibuat oleh nenek munah yg membela ilahjy. tapi sayang ilahjy tak pernah salin resepi. cuma ingat2 lupa bahan2nya. selepas ketiadaan nenek ilahjy cuba mereka sendiri resepi dan digunapakai sehingga hari ini. dah ada dlm N3 lama. cuma bancuhan nya agak lembut sikit dari resepi di atas. bahan2nya kebetulan sama sahaja.
semalam ilahjy lihat di dapo mas dunia ku ada buat kuih kegemaran kusss ini maka ilahjy cuba pula mengunakan sukatan dari dapo mas yg mas amek dari majalah saji. wahhh!! boleh tahan juga hasilnya... tapi tak dpt rasa lagi ni sebab masih belum berbuka posa lagi hehe kena tungguu laaa sabaqqqq je la mas oiiii...
mas, kak ilah cuba masukan inti nya menggunakan tepung pulut seperti nenek ajar. kak ilah tambah warna hijau supaya nampak meriah sikit..meh kita kongsi resepi yg ilahjy dah ubah suai sikit.. hasil cantuman resepi nenek dan mas duniaku..terpulang nak kongsi resepi mas ker atau yg ini..apapun sila ke dapo mas juga ya...layanzzzz....best kongsi resepi menambah elokan lagi hasil kuih kita..t.kasih mas...muahhh
1.bahan tepung:
1 cawan tepung beras
2 1/2 cawan santan pekat resepi ilahjy /2 cawan resepi mas duniaku
secubit garam
caranya:
*ilahjy hari ini guna resepi mas(2 cawan santan)*
campurkan kesemua bahan kacau atas api sehingga pekat. ia berketul2 jgn risau masa kita kukus nanti ketulan akan hilang.
2.bahan inti kelapa:cara ilahjy
masak air gula merah sehingga mendidih masuk kelapa parut putih. dan bancuhan tepung beras utk memekatkan inti dan sedikit gula pasir. setelah kering bulatkan dan masukan ke dalam balutan tepung pulut seperti buat buah melaka.
3.bahan tepung pulut:cara ilahjy
sedikit tepung pulut dibancuh dgn air warna hijau. buat seperti buah melaka.
4.cara cantumkan kedlm daun pisang:
amek 1 sudu besar adunan tepung dan ratakan atas daun pisang letakan inti di hujung nya kiri dan kanan. tutupi dgn sedikit lagi adunan jika kurang. dan balut . kukus selama 20 minit.
TAMBAHAN JUADAH IFTAR KE 11 2011
tadaaaaa lagi tambahan juadah berbuka hari ini...baru masuk jam 6 ptg...
kimchi yg diperap beberapa hari lepas anak2 dok minta nak makan. wpun belum cukup hari perapan.. tapi wanginya sayur sudah cukup enak... kejaplagi tauuu laaa apa rasanya..
resepi kimchi ilahjy:
bahan:
beberapa helai daun kucai dipotong pendek
sayur kubis panjang basuh bersih
sapukan dgn garam disetiap helaian nya.
sila perap semalaman di suhu luar (bukan luar rumah tau..)
esoknya perah air garam guna sarung tangan.
sapukan cili disetiap helaian menggunakan sudu.
jaga kebersihan ya puan2 sebab sayur ini tak dimasak.
setelah itu perap kan ia ke dalam peti sejuk selama 3 hari ke atas.
keluarkan dan potong lah pendek2. sedia utk dimakan.
cili cara ilahjy:
2 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar ikan bilis
bawang besar
sedikit halia
caranya:
mesin kesemua bahan2 dan tumis sehingga masak. dan pekat. sedia utk digunakan. tak perlu garam sebab sayur dah masin.
dan satu lagi ikan pari kegemaran sisulung jihah dan abahnya, mama masak tumis asam ala
kari. resepi dah ada dlm N3 lepas klik kat ikan...t.kasih...
selamat menjamu mata emmm...
kak ilah..klu resepi tepung bungkus betul2....
ReplyDeletememang inti kelapa tu dibalut ngan tepung pulutkan...
mas jerk yg malas nak membuatnya..
cantikk la tepung bungkus akak tu...
memang mabeles kak tepung bungkus ni..
sedapppp...
Salam Kak Ilah.. semalam bila kita tengok kat rumah Mas..terus cari kat pasar ramadhan..tapi hancuss..tak sedap..tengok Kak Ilah nya tepung bungkus..menarik sangat...
ReplyDeleteCantiknya tepung bungkus akak... Menarik!
ReplyDeletekak macam puteri dua sebilik pon ye jugak kan kak.. ita pun dah tak tau yg mana dah banyak yg seakan sama tapi nama lain2..
ReplyDeletehaa..memang gini la yang betul2 tepung bungkus kan. cume kalau tepung bungkus yang biasa saya jumpa cume sebiji je..kalau 2 biji ni biasa org rujuk puteri 2 sebilik kan..
ReplyDeletekuih2 di bln ramadhan ni mmg laku kan kak..ms ni la tekak teringin kuih2 lama2..klu ada kuih tu br rasa mcm lengkap bbuka..hehehe :)
ReplyDeletesalam ilah..haa ni baru betul pakar..orang utara memang pakar buat tepung bungkus ni.Akak mmg suka makan kuih ni..3 biji pun boleh habiskan.Nanti nak guna resepi ilah ni ya..terima kasih.
ReplyDeletesalam kak.. banyaknya menu akak best2 rupanya.. rajin akak memasak berderet menu.. thanks kak singgah blog saya... pandai akak cari saya ye..:)
ReplyDelete2 mas
ReplyDeletetak kira mcm mana janji sedap kan mas..anak2 kak sgt suka rupenya...tak cukup...hari ni buat lagi kalu rajen..
2 nazrah
alaa cianya..nanti kak ilah buatkan naz dan naz mai amek dgn kuda besi
2 naz
macehhhh kembang kempis kena pujeee
2 azlita
ReplyDeletebetul ita..kuih ni sbenarnya sama jer cuma beza nama ...kretipkan org tua2 dulu2..mcm ita kretip sgt...tabik kak kat ita
2 izah
dek zah.. yg sebiji tu depa kedekuttt ekekekeee depa nak jimat...buat sendiri boleh buh byk2..hehe
2 deliah
betul3 mcm kata upin dan ipin..hehe
2 kak cm
ReplyDeletewkslmkak cm cyg.. ilah belum pakar la kak..malu dgn org kedah yg pakar2 tu..
2 juwita
wkslm ita..
mesti la pandai cari sebab ita byk komen kat dapo kwn2 nama juwita jamaludin ini buat akak teringat pada kwn kak sbb tu kak mudah ingat nama ita..layanzzzzz...jgn ada yg jelesy pula nanti kat kak..hehehe cerita lama emmm...