13 August, 2011

350. LANGKAH MEMBUAT ACUAN TEPUNG PELITA JY

Salam hari sabtu ramadan ke 13 bagi tahun 2011

21 LANGKAH DAN GAMBAR ILAHJY SEDIAKAN UTK KALIAN
SEBARANG PENGAMBILAN GAMBAR KE MEDIA CETAK UTK KOMERSIAL ADALAH DILARANG MELAINKAN DGN IZIN ILAHJY
HARAP MAKLUM

hari ni ilahjy hendak berkongsi ilmu pengetahuan dlm membuat sarang /bekas/kotak tepung pelita. petang semalam semasa membuat kuih tepung bungkus ada lebihan daun pisang sekeping 40sen tuuu kalu kat kg free jer kan...? ilahjy terus buat acuan ini utk dipamerkan pada pengemar kuih pelita yg kurang mahir aka belum tahu cara membuatnyan ilahjy sudah berpuluh tahun mempraktikannya lihat lah kotak ubat tu pun dah berubah warna. ubat batuk anak sulung yg kini berusia 22 tahun. ketika itu dia masih kecil lagi dlm usia 4,5 thn. bayangkan..punyalah sayang bekas botol ubat tuuu contoh/ acuan diguna sampai sekarang..
dulu2 org guna kotak mancis tapi mudh pecah. jadi ilahjy dapat idea utk guna botol ubat batuk jihah dan digunting/potong kepala botol dan dibuangkan.

jadi dgn kudrat yg ilah jy ada hari ini mari kita sama2 saksikan berbelas2 gambar langkah membuat nya dgn penuh detail tanpa tinggal satupun langkahnya. diharap kalian semua akan faham dan abaikan keburukan daun pisang , tangan ilahjy yg kusam, bekas ubat yg bertukar warna, kerja tangan yg kurang kemas dan sebagainya itu . yang penting hala tuju N3 ini dibuat. semoga kita mendapat ilmu dan berkat dlm alam maya ini...aminnnn..

apa lagi jommm lah kita lihat langkah2 dari bawah ya puan2....
ini hasil dari N3 lepas 2009 tak lah berapa molek. mungkin kalian lebih pakar sapa tau kan hehe
resepi sila klik di atas ya
21.beginilah akhirnya. maka dgn itu tamatlah kelas membentuk kotak kuih tepung pelita.. terima kasih ya murid2... kerana sudi mempelajarinya dari guru yg kurang kretip ini..hehe

20. dah siap...!!! 2 lapisan daun pisang itu akan menguatkan kotaknya. berbanding selapis daun pisang.

19. akhir sekali gunting lagi satu hujungnya


18. beginilah hasilnya

17. guntingkan bahagian atasnya, sama paras ketinggian kotak

16. beginilah hasilnya stelah ke dua2 belah di klipkan

15. keluarkan terus kotak putih dan klipkan dgn kemas, sebaiknya klip berada di luar. elakan termasuk dlm kotak. lihat keadaan klip itu berada diluar kotak.

14. begini lah bentuk yg dikehendaki

14. sama seperti langkah di bawah tadi langkah 8

13. ulangi lamgkah tadi melipat bahagian hadapan dan sisi kiri dan kanan

12. masukan semula kotak putih utk melipat bahagian akhir

11.keluarkan sikit kotak putih/keluarkan terus. kemudian klipkan ia

10. melipat bahagian sisi ke 2

9. bahagian sisi pertama.

8.kemudian lipatbahagian sisi

7.mulakan melipat bahagian hadapan

6. setelah hujung ke hujung berada ditengah2 maka bolehlah kita teruskan melipat

5. mulakan langkah ini, memastikan kotak putih berada betul2 ditengah2 daun pisang

4. daun yg panjang adalah yg terbaik. kerana kita akan lipatkan menjadi begini

3. ketinggian daun kiri dan kanan akan mentukan saiz kotak kuih kita

2. pastikan ukuran daun tepat dgn saiz kotak putih.

1. letakan kotak putih seperti ini dah koyakkan daun pisang mengikut saiz kotak itu.

SELAMAT BELAJAR DAN SELAMAT MENCUBA
SALAM RAMADAN KE 11 2011

penghargaan buat kak cik manggis kerana telah sudi mempelajari kaedah ini. sila ke dapo kak cm ya kalu nak lihat hasilnya. tahniah kak cm cyg...klik sini
HASIL DARI KERJATANGAN KAK CIK MANGGIS

seterusnya NOR SECUBIT GARAM telah mencuba meh kita lihat hasilnya.tahniah nor 21 ogos 2011 ilahjy hupdet

16 comments:

  1. hehehehe.. guaner ni cikgu.. start dr bawah naik ke atas ek.. hehehehhe

    ReplyDelete
  2. mmmm...rupa2nya kena letak dua helai ke kak? saya kalau buat sehelai asyik nak runtuh aje acuannya

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum K.Ilah,
    tq kak berkongsi idea membuat koytak tepung pelita ni, bila ada kerajinan nnti yatie cuba buat ya...tq sekali lagi..cantik dan kemas je kotak tu..

    ReplyDelete
  4. 2 nor
    itulah stailo ilahjy nor...hehehe supaya kwn2 nmpak hasilnya di atas..

    2 cheq sue
    ya kena 2 lapisan baru teguh berdiri..hehe

    2 yatie
    wkslm dek manis
    selamat mencuba dan tunjukan hasilnya nanti cikgu nak tengok hehe.t.kasihhh

    ReplyDelete
  5. tq..tq..tq....sayang ilah..dari semalam dok buat sarang tepung pelita ni herot merot jadinya..sat lagi nak pi potong botol ubat batuk si adik tu hehe.Terima kasih ilah:)

    ReplyDelete
  6. kak ilah sama macam mak ita buat pun macam tu juga

    ReplyDelete
  7. kihkih lucu tengok akak punya herot je:)makasih sifu..wwwaaccaaaa.....hehe

    ReplyDelete
  8. 2 kak cm potong jgn tak potong baru la sekata acuan pelita raya kita aikkk pelita tepung bukan pelita raya..hehehe tak ler senget kak..cuba kak tgok hasil ilah tuuu baru ilah masuk yg 2009 punya tuuu senget juga...hehehe tak layak jadi cifuuu lagi ni kak..hikhik..

    2 juwita
    ooo ya ke mak dah buat mcm tu..ok lah mak ita... susah kalu guna kotak mancis kecik pula tu tak puas makan...

    ReplyDelete
  9. jelesssss tgk daun pisang tu kak!!! kat sini ada yg frozen je...tu pun mahaiiii!! tungguu lah balik mesia dpt daun pisang fresh...boleh mkn tepung pelita ori dlm daun pisang...harumnyaaaa...

    ReplyDelete
  10. ala kesian e-na..bila nak balik tu dek... agaknya kalu e-na duk bawah mesti e-na tanam pokok pisang kan dek...kak pernah tanam di perak dulu pastu pindah tak merasa..semoga org baru merasa...kat kebun di melaka kak tanam juga.. harap2 menjadi nanti kak pos guna jet laju kat ena ya hehehe..

    ReplyDelete
  11. tq cikgu..sblm bt sendiri nk tapau dulu kuih yg dah siap tu. :)

    ReplyDelete
  12. kak,
    apa beza tepung pelita ngan limas yer?
    nama jer berbeza ke apa?
    abah saya pandai buat bekas dia ni..
    dia guna kotak manci jer..

    ReplyDelete
  13. 2 del
    sama2 anak murid hehehe...

    2 cik gu isza
    pandai nya abah cik gu...
    bezaNya??? kak tak pandai tapi yg kak tauuu limas dari tepung gandum keras sikit
    tapi tepung pelita tuuu lembut sebb tpg beras dan ada gula berair dibawahnya... camtula lah rasanya

    ReplyDelete
  14. Ooo tq kak ilah, bru bertambah ilmuu.. Ingt nk buat time blik kg la. Sebb daun pisang free. Hihi

    ReplyDelete
  15. TQ kak ilah bg tutorial..br la paham mcm mana nak watnyer..aisehhhh! nnt nak cuba :)
    Mieza follow :)
    Jemput ke dapur mieza..

    ReplyDelete
  16. Bahagian bwhnya perlu dikukus dahulu ke sblm dimasukkn bhgian yg atas..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini