10 September, 2011

357. KACANG PHOOL

sarapan pagi 11 september 2011

hari nie genap 4 hari ilahjy tak jamah nasi langsung.. terkejut juga bila dah dihitung hari... al kisah bermula nya en hb berbuka posa sunat ke 6 nya hari akhir/selasa lepas.... masa tengah makan dia cakap..jemu laaa asyik makan nasi jer... aahaaakssss apa lagi bila si telinga tuan punya diri yg sememang nya malas nak masak nasi terdengar jer sungutan sedemikian rupe apa lagi... bertepuk tangan laaa akusss.... sejak tuuu nasi tidak lagi mendidih dlm dapo tuuu cuma sajian lain yg silih berganti..mengantikan nasi... tambah pula ada jemputan makan raya2 nie...

bila dah terbiasa 4 hari tak jamah nasi..alhmdllah tak pula rasa letih mcm selalu tuuu.. maklumlah tiriod ni kdg2 mendesak ilahjy mkn tak kira masa.. hari ni nak pergi ke klang umah adik beradik en hb..pakai baju kurung lama dah rasa sikit longgar.. kat pinggang tuu.. bestnyeeee... sebab tuuu bila jamah kacang phool resepi ayu singapore ni ilah jy bedal 3 keping roti..sedap pun ya lapar tuuu tak la sgt... maklum la sarapan pagi.... berebut 1 buku roti dgn anak2...
lepas tu terus kemas2 rumah bilik stor yg 4 buah tu sebenarnya 5 bilik stor jgn tak cayeee.....cuma ilahjy dpt beresssi 2 buah jer dulu... lapang otak bila bilik stor tu dah terkemas... maklumla dah 5 tahun ginap di sini tentu berhabuk... lagipun hari ni cuti masak sbb layan 4 buah rumah makan free.. eheheee... tapi ilahjy tetap menten jaga pemakanan...


bahan:
sumber resepi dari ayu singapore..ilah jy ucapkan t.kasih atas perkongsian resepi ini kalu mahu resepi yg ori jom ke dapo ayu... ayuuuu sedap tauuuu resepi ni kak ilah makan 3 keping roti..tu pun tak cukup hehehe... anak2 semua suka...muahhh...

1 tin kacang parang
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu kecil bawang putih kisar
1 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar minyak sapi
1 1/2 sudu besar minyak masak
air secukupnya
garam secukup rasa.

hiasan:

2 biji telur mata kerbau oppp mata ayam laaa buat apa mata kerbauuu..hehehe
cili besar hijau dan merah potong nipis
2 biji air perahan limau kasturi
1 biji bawang besar potong dadu

caranya:

tumiskan kesemua bahan sehingga wangi. masukkan kacang parang bersama airnya dan garam. tambah sedikit air utk didihkan nya sebentar. setelah sedikit kering masukkan minyak sapi dan bahan2 hiasan kecuali telur goreng tuuu dan kacau rata. tutup api dan sedia utk dimakan dgn roti putih.

sedappppppppp............ nanti nak cuba dgn daging pulaaa mcm resepi ayu yg memula tuuu ...

2 comments:

  1. Assalam kak ilah, wah!!! orang Kl, dah cuba buat kacang phool ni ya!!!!..rasa2nya tak ramai yg gemar atau reti makan kacang phool nikan kak..heheh uncle kita kat kl pun tak reti makan..tahniah akak dah buat akhirnya dan suka bila akak serasi dengan rasanya..lain kali memang boleh cuba yg berdaging tu kak..nanti akak compare mana lagi sedap tau..heheh apa2pun thanks kak sudi cuba dan selamt hari raya maaf zahir batin ya kak..

    ReplyDelete
  2. wkslm ayu
    tu laaa pestime try mmg sedap nak lagi laaa..kena buat stok.. kacang tuuu byk dijual kat kedai askar niPERNAMA...selalu guna sardin mcm hanyir sikit ..elok la ada kekacang lagi baik...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini