13 October, 2011

362. KEK BUAH KUKUS

dikukus pada jam 12 thgari 13 okt 2011

salam sejahtera dan syukur dgn nikmat yg ALLAH SWT berikan kepada kita dapat melihat dunia utk hari ni dan sekian kalinya dan semoga kehediupan kita sentiasa diberkatiNya.

hari ni awal pagi tidak ke taman, kerana kerja2 mendobi karpet dan lantai dapur belakang. setelah selesai.. teringat nak buat kek buah kukus yg tersimpan dalam list menungguuu hehehe.. ilahjy amek dari dapo MASAM MANIS dek ita lawa dari Jb yg amat terkenal dgn kemahiran membuat masakan menjadi tercantik bila mana dek ita menembak dan dihias berbagai menyebabkan hatikusss tak pernah terlepas walaupun 1 pun masakan beliau.. pasti ku intai..dan ilahjy pasti jadikan buku utk rujukan...
terima kasih dek ita lawa.. dan tahniah dengan anugerah Ilahi kepada mu dek dgn kekeretifan mu itusss...

meh kita layan resepi : ilahjy buat separuh jer adunan. tapi masukan adunan asal kat sini ya..

bahan: Sumber dari AZLITA MASAM MANIS

450 g mentega
400 g gula perang atau gula halus
5 biji telur
600 g tepung gandum

1 sudu kecil soda baikabonat
1 sudu kecil cream of tatar

1 sudu kecil serbuk pala atau kayu manis (ilahjy guna kayu manis jer)
450gm buah2an campuran
150 gm kekacang badam(ilahjy tak buh)
1 sudu kecil esen buah2 atau oren (ilahjy guna buah2an campuran)
220 gm gula pasir -utk gula hangus

caranya:

ayak tepung dgn serbuk penaik dan cream tatar juga serbuk pala dan kayu manis. kemudian gaulkan bua2han campuran dan ketepikan.

mentega dan gula di pukul sehingga kembang.
masukkan telur satu persatu. terus pukul sehingga sebati.
masukan esen pilihan.
menggunakan senduk kayu masukkan campuran tepung tadi dan di gaul sebati.

buat gula hangus mengguna gula pasir dan terus dimasukkan ke dalam adunan dan dikacau sebati.

ilahjy guna acuan kecil2 cup cake kukus selama 20 minit. jika mengguna loyang besar tentulah perlukan masa yg panjang.. mahu 4 jam...

ilahjy ni malas sikit nak tunggu lelama kat dapooo sbb tu buat lagu tuuu ahakssss.... jgn mareee yee..
***hasilnya amat gebussss dan lembut... tapi yg ilahjy muskil ialah gula hangus tu tak perlu masukkan air ker???? disebabkan dia cepat beku ilah jy tambah air 1/4 cawann air semasa gula itu mula mencair.***

7 comments:

  1. salam kenal kak...sedap nmpak kek buah tu..cik hubby pantang kalau tgk kek2 buah cmtu..hihihi

    ReplyDelete
  2. wkslm liza..emmm salam kenal t.kasih sudi ke dapo kakilah ni..

    ReplyDelete
  3. hmmm...sedap nampak, tp kalo buat bdk2 tak suka yg ada buah2 ni..meh tumnpang mkn akak punya

    ReplyDelete
  4. sama la anak kak tak suka buah2an ni tapi apa nak buat mama suke kena la depa terima seadanya...jom kita layan sama2 ..

    ReplyDelete
  5. Kak Ilah, malas ya nak ngukus 4 jam.. memang kita ni susah ya nak tandingi kerajinan Kak Ita. Tapi dah cukup rajin dah bila tengok Kak Ilahkusss buat acuan comel2 mcm ni..

    ReplyDelete
  6. 2 sari
    mmg kak ita kamu tu rajinnn..susah kita nak ikut caranya..emmm bangga kan ada kwn mcm kak ita pandai dan kretip tk kurang juga sari kan..emm

    ReplyDelete
  7. Wah kak Illah.. Naz suka kek buah tapi malas nak buat..hehehe.. Sbb kalau buat nanti makan bnyk2... Amik akak nyer sepotong jer la..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini