03 March, 2012

388. LAGI KEK PENAWAR RINDU

mengekek pada petang 2 mac 2012... guna acuan ni utk dpt belangan mcm yat maria buat .. tapi tak secun yat maria buat huhuuuu..
resepi telah digunapakai semasa bersekolah menengah rendah dulu...teringat kat arwah tok munah suka makan kek ni..
http://ilahmasakanku.blogspot.com/2012/02/ilahjy-kembali-kek-penawar-rindu.html

sila ke N3 lepas utk resepi
cuma tambahan dan sedikit olahan seperti berikut ya puan2

telur ilahjy guna 5 biji yg asal 4 biji
gula ilahjy guna 3/4 cawan yg asal 1 cawan... manis nya sgt molek yg terkini..

yg lain semua adalah sama..

satu lagi kepanasan oven 160 darjah selama 40 minit
cucuk lidi uji.... tambah masa jika tak masak..

ilahjy masukkan sekali lagi resepi..supaya senang nak rujuk..dan telah diolah,,,tak pe resepi sendiri tak perlu minta izin hehehee,,,

bahan:

3/4 cawan gula halus
1 cawan marjerin
2 cawan tepung gandum
1 cawan telur/5 biji
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan susu pekat
warna yg digemari

caranya:

putar gula dan marjerin sampai kembang,
masukkan ovellet dan putar sampai gebu.
masukkan kesemua telur dan putar sehingga kembang dan gebu.
ayak tepung dan baking powder terus masukkan kedalam adunan bersama esen vanilla dan susu pekat terus diputar sehingga gebu. berikan warna ikut citarasa masing2.
bakar dalam kepanasan 160 c selama 45 minit.
kek ni mmg gebu dan mudah utk dibuat.

5 comments:

  1. K Ilah

    akcelikan kak..kita pun main tompok2 jer cake tu, bila dah potong, kita tgk eh..kok lawa plak..tapi masa tompok2 tu tak taw pulak la camna dia akan turn out kan..

    anyway bila kek ada orange, pink, ijo..lawa la pada kita :)

    ReplyDelete
  2. kek ni memang namanya kek penawar rindu eh kak?

    ReplyDelete
  3. Assalam kak illah, cantiknya kek penawar rindu tu, nampak pun gebu, kaler pun canti

    ReplyDelete
  4. kak ilah..cantiknya kek warna warni..
    gebusssssssss

    ReplyDelete
  5. mmng pasti merindui Kak Ilah bila makan kek penawar rindu ni....menarik betul kalernya dan betul2 gebulah..tq berkongsi resepi..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini