08 April, 2012

393. KEK SUSU KUKUS

bagaimana ia terhasil cuba perhatikan gambar asal..teknik memotong...anak kusss piqa cakap mcm tapak ayam hahahahaaa
anak kusss jiha cakap ini warna GOOGLE dia suruh kasi nama kek google hehehe

2 jenis acuan ni dah byk kali guna
sebelah atas ilahjy tompok2 kan.. sebelah bawah ilahjy lapis2kan... hahaha sajeeerr

lihat acuan utk kek nie..dah 2 tahun beli baru nak try guna.. nasib baik tak melekat.. senang jer kek terjun keluar..
mencuba BG black...guna kain jer ..tak de kertas..


sekali lagi percubaan ke 3 dan N3 ke 3 dgn canon baru nie... tak pandai la kawan2 ilahjy nak gayakan..mcm kawan2 yg dah mahir dan kretip tuu huhuuu adoiii mcm2 gaya tapi tak bergaya juga.... hentam saja lah labuuuuu....

1 jenis kek ilahjy buat 3 jenis acuan... resepi ni ilahjy sekodeng kat fb dek ita lawa..gelaran utk TUAN PUNYA blog MASAM2 MANIS.... SEMASA jalan2 semalam kat blog ita nampak ita buat apom ambon yg tercantik tuuu terus pula ilahjy jengah fb ita dan terjumpa resepi ni yg dicuba oleh teman fb ita... sebelum nie dek ita dah buat rintik2.. di dalamnya.. ilahjy tak buat rintik tapi buat lapis2 saja nak mencuba acuan yg dah 2 tahun dibeli tapi belum digunakan lagi... sikembang anak patung tuuuu ...payah juga nak masak sebab tinggi melangit.. kena guna kukusan yg paling besar tuu baru muat....

dengan izin dek ita masam manis kak ilah nak masukkan resepi kek ni disini utk rujukkan di masa depan.. maaf byk sgt gmbr..maklum lah teruja sangat ilahjy nak guna DSLR baru ni... org kedah cakap PEEERAAKKK Sikit... hehehe
resepi dan gambar2 cantekkk2 sila rujuk ke dapo ita masam manis...

bahan:

250 gm mentega
1 cawan gula halus
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
3 cawan tepung naik sendiri/ilahjy guna tpg gandum + 2 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1/2 cawwan susu cair
1 sudu teh ovellet/ ilahjy guna 2 sudu
1/2 cawan manik2 gula/ilahjy tak guna

caranya:

putar mentega dgn gula sehingga putih.
masukkan ovellet putar lagi sehingga gebu.
masukka telur satu persatu putar sehingga gebu.
masukkan susu pekat putar sehingga sebati.
ayak tepung dgn baking. masuk ke dalam adunan selang seli dgn susu cair.
outar sehingga sebati ilahjy guna kelajuan yg paling rendah.
kukus selapis demi selapis sehingga masak.
cucuk dgn lidi pastikan ia kering baru angkat.

6 comments:

  1. Assalam kak ilah, cantik kek susu warna warni, suka tgk gambar yg jelas mcm ni, dh ok tu kak, lama2 makin pandai la cari sudut ambil gambar .

    ReplyDelete
  2. Assalam Kak Ilah,
    cantik menawan warnanya tu, meriah....ala-ala pelangi!

    ReplyDelete
  3. cantiknya kek tu dan nampak cumel cumel la..

    ReplyDelete
  4. salam kak ilah... akak sihat?

    amboi kak.. warna sgt terangg... cantekkk.. acuan yg satu tu utk buat kek barbie doll kan kak? cantiklah...

    ReplyDelete
  5. masih testing camera baru ye.. kamera mahal hasilnya mstilah cantik kan.. tgok kek kIlay tu.. mmg rasa terancam .. hihihi

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, kalau saya x guna ovallete boleh x? Kek still gebu dan menjadi x? Dana kalau saya kurang kan gula kepada 1.2 cawan boleh x? pasal susu pekat je dah 1 cawan..

    terima kasih

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini