22 April, 2012

396. TART KEK. pun boleh aje... janji sedap..

GABUNGAN RANGGUP DAN GEBUSSSSS JOM LAYAN 2 IN 1
pernah makan tart? sudah pasti lah kan... pernah makan kek digabungkan dalam tart? ni dia.. main hentam kromo jer ilahjy nie... janji sedap...
nie lagi satu gabungan..tangkap maut.. ada ker pisau wali ilahjy kasi tembak...habis nak potong dgn apa? dengan pisau lah... saja nak kasi gempaq sikit... sepupu en hb yg bikin pisau wali ni dia pandai besi... warisan dari arwah bapa dia..abg pada bapa mentua kusss yg pandai buat kompang dan parang seluruh melaka kenal mereka.. kalu tak kenal apa nak kata..
selepas bakar..anak ke 2 shafiqah cakap mcm dorayaki pun ia....


masukkan terus adunan kek kedalam tart terus dibakar..tanpa ragu2 lagi

salam hari minggu 22 april 2012.
tak kemana mana ker duhai teman2 kusss sekelian? kami sekeluarga melepak ajer kat umah sebab si sulung tak berapa sihat, dia alami pening kepala pusing2 dan muntah2... minggu lepas adiknya yg ke 3 raihan dah terkena, ni kak jihah pula kena... kesian mama tengok...tak boleh masuk makanan langsung.. bermula hari sabtu semalam.. hari ni ahad nampak ada sikit2 jer lagi pening... entah kenapa.. mungkin faktor sekeliling atau lain2 hal wallahhualam...

tadi dalam jam 12 tengahari ilahjy terasa nak makan tat. tapi cream cisss tak de... pastu teringat lak kek... terus jer buat ke dua2 sekali dan digabungkan..senang cerita... berebut anak2 makan... depa cakap tak pernah orang buat lagi... hehehe... selalu orang letak inti cokelat masakan.. ini ilahjy taruh kek...

apapun jom layan gambar2 yg masih kurang mahir dengan DSLR CANON tu.... tak reti cari sudut lagi dan bahan2 sampingan... masa duk tembak depa semua dok berebut nak makan...jenuh tepissss tangan depa..hahaha...sebab loyang yg lain belum masak... bila dah masak depa dah merajukkkkkkk kuikuikuuuuiiiii...

update kemasukkan resepi pada 24 april 2012
sebagai rujukkan anak2 kusss dimasa depan... resepi diambil dari dapo ita masam manis...

pastry tart:
170 gm marjerin
50 gm gula ising
1 biji telur c
290 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla

caranya:

putar marjerin dan gula dgn senduk kayu sehingga sedikit kembang.
masukkan telur dan esen terus diputar sehingga sebati
masukkan tepung dan dikacau sebati dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
masukkan adunan dalam acuan tart dan isikan dgn adunan kek terus dibakar 160 darjah selama 25 minit sahaja.

resepi kek/inti tart:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda

ayak bersama.

2 biji telur
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air mendidih

caranya:
pukul telur dan gula sehingga kembang
masukkan susu cair putar lagi sehingga sebati
masukkan minyak putar lagi dan masukkan bahan tepung sedikit demi sedikit
setelah itu masukkan air mendidih tadi kacau sebati dan masukkan ke dalam acuan tart tadi dan terus di bakar. cucuk dgn lidi samaada dah masak atau belum.

selamat mencuba...

5 comments:

  1. assalamualaikum kak ilah..
    nampak best la kak
    nanti leh try ni:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak..

    Lamanya tak tinggal komen.. gabungan ni menarik gak... kek dan tart.. bila lah nak rajinnya

    ReplyDelete
  3. salam kak hemmm menarik ider yg cun hehhe... 2 in 1 rasa ragup dan gebus kek......cari bhn dulu

    ReplyDelete
  4. Salam Kak..Goodddddd Idea....minta izin CnP resipi dulu...

    ReplyDelete
  5. woa.. kreatifnya kak ni... boleh try ni...=)

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini