26 June, 2012

408. UDANG ASAM TEMPOYAK

Bahan:

1/2 kilo udang besar belah belakang dan buang separuh kulitnya

3 sudu besar asam tempoyak
2 batang serai
5-6 biji cili padi
1/2 sudu besar cili kisar
2 keping hirisan halia
sedikit kunyit hidup

1 keping asam gelugor
1 cawan air

caranya:

satukan kesemua bahan dan kisar sehingga halus,
masukkan ke dalam kuali panskan sehingga mendidih
masukkan udang dan asam gelugo dan garam
masak sehingga pekat.

4 comments:

  1. Assalam Ilahjy...lauk ni tak guna santan ye? nak cubalah sebab ada tempoyak baru beli, taktau nak masak apa kalau tempoyak ni...terima kasih ye.

    ReplyDelete
  2. salam syg kak ilah..nampak sedap btul kuning2 lg..membuka selera..kecur btl tgok:)

    ReplyDelete
  3. sedapnya Kak Ilah.. mesti rasanya masam2 manis kan..

    ReplyDelete
  4. S.E.D.A.P!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini