21 July, 2012

423. IFTAR 1 2012.BUBUR JAGUNG CHA-CHA SAGU DAN APAM LEMAK MANIS

setelah dirasa boleh tahan sedapnya...wangi2 santan gitu... APAM LEMAK MANIS..

seawal lagi ilahjy sudah menyediakan juadah2 ini dan lauk pauk untuk dibawa ke masjid MINDEF berbuka disana sekeluarga sudah sepakat .... ingin merasa berbuka di masjid dan terus bersolat sunat disana...

nasi sahur ada berbaki terus ilahjy buat apam lemak manis ni..
jagung yg dibeli minggu lepas masih ada 3 batang dalam peti sejuk terus ilah jy buat bubur. stok cha-cha masih ada sedikit, juga sagu pun banyak lagi.. maka terus lah menjadi pencuci mulut 2 jenis sekali harung.. masa rajen macam ni lah ilahjy kena lakukan demi anak2 yg berkumpul terutama dek ann yg di asrama UIA dah balik tuuu mama bersemangat nak masak utk dek annn...

alkisah apam lemak manis ni adalah adaptasi dari apam salju..yg telah beberapa kali ilahjy buat... tapi kali ini nak kelainan ilahjy gantikan air dengan santan...itu jer... resepi boleh rujuk kat label APAM ya puan2... entah apa rasanya yaaaa?? berbuka nanti tahulah ya... nanti ilahjy khabarkan pada kalian malam nanti... itupun kalau sempat on9 lagi...

RUJUK RESEPI KLIK DI SINI peringatan air hendaklah digantikan dengan santan ya puan2. http://ilahmasakanku.blogspot.com/search/label/apam


APAM LEMAK MANIS JY

bahan: ulang tayang

1 cawan nasi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan brown sugar
1/2 cawan gula pasir
1 1/4 santan (kalau pekat sangat jadikan 1 1/2 santan)
2 sudu besar yis
sedikit garam

caranya:

kisar kesemua sehingga halus dan perap 3 jam
sapu acuan dgn marjerin
kukus selama 15 minit. tak perlu makan dng kepala kerana dan rasa lemaknya.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini