18 January, 2013

467. TALAM SINAR PERSONA YATIE MEMORIES .resepi pertamaku utk tahun 2013

ambil  berkat  hari  JUMAAT  PENGHULU  SEGALA  HARI  untuk  kemas  kini  pertama ku 2013

 TALAM SINAR  PERSONA YATIE  MEMORIES
SAPA  MAKAN  NANGKA  DIA  LAH  KENA  GETAHNYA  Hehehe
hampir  10  kilo  berat  nangka  ni
tergolek2  isi  nangka  madu  ni   hehe  ada  sapa2  terliur??
 

ASSALAMUALAIKUM SALAM  SEJAHTERA SALAM  1  MALAYSIA

tahun  2013  sudah  17  hari  berlalu...  namun  semangat  ilahjy  utk  mengupdate dapo  maya ini  agak ketinggalan  dan  dipenuhi  kemalasan  yg  teramat  sangat....  bukan  tak  masak...hari2  kena  masak..ada  juga  gambar  diambil..tapi  nak  menyapu  sawangan di sini  amatlah  malas  sekali...
hari2  ilahjy  masuk  ke  dapo  maya  kawan2  yg  lain.. hari2  ada  saja  masakan  baru  dari   kawan2  tapi  semangat tu  belum  mari... apa  nak  buat...

pada  13  jan  2013  ilahjy  balik  ke  melaka  atas  urusan  kekeluargaan sebelah  en  hb... pergi  kemas2  kebun  di  SEMUJOK MERLIMAU...  dan  adik  ipar pula  bekalkan  buah  nanas  dan  sebiji  nangka  madu  GIANT.... mak  aiii  memangg  teramat  besar  dekat  10  kg  rasanya... isinya  pula besar2  belaka  dan  manis nya  boleh  tahan  juga..  dah  nama  nangka  madu....kan...

2  hari  lepas  nampak  RATU  TALAM  KITA  http://yatiememories.blogspot.com/2013/01/talam-sinar-pesona.html  buat  TALAM  SINAR  PERSONA sedap  jer  nampak...  bila  si nangka  madu  tu  masak  petang  semalam  terus  dengan  semangat  berpuasa yg  ada..  terus  ilahjy  buat  talam  itu...  tapi  ilahjy  gantikan  LABU  DENGAN  NANGKA... rasa tentu  lah  berbeza kan...  cuma  bahan  tetap  sama... memang  cantik  kejadiannya  bila  dibiarkan  semalaman.... terima  kasih  yatie..  atas  perkongsian  resepi  itu..  SINAR..  ERMMM.... sempena  nama  blog  yatie  ya??? kalau  kalian   hendak  lihat  resepi  yg  cantik dan  kemas  sila  ke  dapo   maya  yatie  ya..  klik  kat  link di  atas  ya... sedikit  berbeza lapisan  tengahnya.. ilahjy  kisar  nangka tu..sbb  agak  susah  nak  parut.  kalau  labu  senang... terpaksa  dikisar  maka  hasilnya  tidak  seperti  yatie punya  lapisan  tengah  tu ..lapisan  yatie  punya amat cantik  menarik..tapi  ilahjy  punya  nangka  dah  sebati  dgn  adunan..  maka  begitulah  hasilnya...

apapun  pun  jom  lihat  resepi yg  mudah  dari  yatie...

BAHAN  LAPISAN  TENGAH:

1  cawan nangka  madu di kisar kasar (yatie  guna  labu parut)
1  1/2  cawan tepung  beras
2  sudu  besar rata  tepung  jagung
1  cawan santan  pekat
(ilahjy  guna 1/2 kotak santan tambah  air jadikan  1  cawan)
2 cawan  air
1/2  cawan gula  pasir
1/2  sudu  teh   garam
ilahjy    beri  sedikit  warna  kuning

CARANYA:

satukan  kesemua  bahan dan  tapis kemudian  panaskan  sehingga  naik  wap.padam  api.

masukkan  nangka  kacau sebati.biarkan  sebentar sediakan  lapisan seterusnya.

BAHAN  LAPISAN  ATAS  DAN  BAWAH:

1 1/4 cawan  tepung gandum
2  sudu  besar  rata  tepung  jagung
1  cawan  gula  halus
3  biji  telur
1  cawan  santan pekat (1/2  kotak  santan  ilahjy tambah  air  jadi  1  cawan)
.2  cawan  air
1/2  sudu  teh  garam
perwana  hijau  dan  pewarna  coklat (ilahjy tambah  2  sudu  besar  serbuk  koko)

CARANYA:

campurkan  kesemua  bahan kacau sebati  dan  tapis.
bahagi  dua  adunan itu. kacau  bahagian  pertama  bersama  warna  hijau
bila  naik  wap,  kukus dalam  loyang  yang  telah  disapu  minyak.
kukus  sehingga  masak  @ kering. cakar  guna  garfu.

tuangkan  adunan  tengah  berisi  nangka  tadi.
kukus  sehingga  kering  dan  cakar permukaannya.
tuangkan  adunan  coklat pula.
kukus  selama  1/2  jam  sehingga  betul2  masak.
setelah  sejuk  baru dipotong  dengan  pisau plastik.

CARA BAHAGIAN  KE DUA:

masukkan  serbuk  koko  dan  pewarna  coklat  kacau  rata  dan  kacau atas  api  sehingga  naik  wap  baru  dituangkan  ke  atas  lapisan  nangka  tadi.

PENGHARGAAN  ILAHJY  KEPADA PENGOMEN  PERTAMA BAGI  N3  PERTAMA  2013.. TAHNIAH  KAK  ZANA PB.. ahaksss..  awal2  pagi  kita  bersiaran  ya  kak...hehe
Blogger ~~zana@pb~~ said...
Assalam..akak yg pertama komen di entry pertama 2013, ada tak nak hulur sepiring? hehe...rajinnya dia. Kalau nangka akak suka mkn gitu je tapi org kata nangka ni angin, ye ke?
bukan  sepiring  kak  zana..setalam  pun  boleh  janji  mai  la   umah  ilah hehehe

7 comments:

  1. Assalam..akak yg pertama komen di entry pertama 2013, ada tak nak hulur sepiring? hehe...rajinnya dia. Kalau nangka akak suka mkn gitu je tapi org kata nangka ni angin, ye ke?

    ReplyDelete
  2. wkslm kak pb.. tahniah jadi org pertama komen di n3 pertama ilah ni ..heheh mmg angin la kak pb tapi malam taid ilah makan nagka ni tak pula berangin alhmdllh kak pb...nangka madu punya penangan..hehe

    ReplyDelete
  3. Allah... besar & beratnya nangka tu sampai 10 kg! Boleh wat kenduri ni Kak Ilah...
    Amie pun suka sangat dengan kuih2 yang yatie hasilkan, ada aje kreativitinya nak hasilkan pelbagai jenis kuih terutama kuih talam!

    ReplyDelete
  4. salam kak ilah..rasanya tue nangka tembaga..aritu zila pun ada bwk sikit dari kg..masih elok dlm fridge x tau nak buat aoa lg..makan gitew jew dh jemu kak..he hhe..tggu angin rajin sikit leh buat cam akk nie:) sedap la

    ReplyDelete
  5. Aslmkum kak Ilah
    geram nengok nangka tu kuning molek....sebiji 10 kg....puas mkn...elok ulasnya dan kreatif k. ilah jadikan talam .

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Kak Ilah cayangggg...
    kalau dekat maunya Yatie mintak kuih talam akak dngn nangka2nya sekali...terasa harum je dari sini..he3..cantik kuih akak,
    tahniah kak coz berjaya update blog thn 2013, tulah kdng2 masa yg tak mengizinkan sebenarnya...Yatie pun wat n3 kalau betul2 free je, maklumlah anak2 sklh ni jadi busy memanjang...takpelah, blog ni pun sekadar hiburan yatie di masa terluang je....

    btw tq kak sudi mencuba resepi sempoi ni, labu ganti nangka pun sedap, terasa harum je...kalau akak potong nangka tu kecik2 tentu lagi lawa sbb nampak nangkanya....kan...takpe yg penting rasanya...

    ReplyDelete
  7. Assalam kak ilah, sedapnya talam pesona tu. Cantik la isi nanka tu penuh tak nampak jerami langsung, pas ni mesti byk menu berasaskan nangka keluar dari dapur kak ilah

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini