15 February, 2013

473. KEK SARANG SEMUT

SALAM  SEJAHTERA  
Setelah  sekian  lama gantung  periuk  kuali  di  dapo  maya  ini.. akhirnya  ilahjy  kembali dgn kek  sarang  semut ni..  sebenarnya  hari2  ilahjy  masak  tapi mood  utk  kemaskini  blog  amatlah  kosong  sekali... 
sebab guna kamera dari  hanset samsung s 3 mini tak  reti  nak kontrol segalanya  cuma  boleh  on  flash  jer..tapi  gambar  tu  kira  memuaskan  hati  juga  laaa DSLR  telah  dibawa  ke  UIA oleh  anak  ke  3  utk  projek.. jom  kita  lihat  resepi  hasil  sekodeng  di  dapo  maya  HASUE MEK  MUKAH NUN  DI  SARAWAK  sana..dia  amek  dari  dapo  maya  NOR SECUBIT  GARAM.DI TERENGGANU  KITA.
terima  kasih  kepada  2  insan yg  ku  sayangi itu...GMM
   RESEPI  PERNAH   ILAHJY  CUBA  SEBELUM  NI  JOM  KLIK  DISINI  YA
http://ilahmasakanku.blogspot.com/2010/11/239-apam-gula-hangus.html

perap  3  jam..ilahjy  perap  1  jam  jer mcm  hasue

ilahjy  tambah  horlick 2  sudu   besar
 
bancuhan  hendaklah  di  kacau  manja2  gitusss..

Resepi  pertama
http://ilahmasakanku.blogspot.com/2010/11/239-apam-gula-hangus.html

BAHAN:

125  gm  mentega
5  biji  telur
1/4  cawan  susu pekat  manis
1  cawan  tepung  gandum
1 cawan  air
1 1/4  gula  pasir
1  sudu  teh  soda  baikabonat
1  sudu  teh  esen   vanilla
1  sudu  teh  browning  sugar

nota  tambahan:  ilahjy  tambah  2  sudu  besar  holick

CARANYA:

1.  cairkan  mentega  dan  sejukkan
2. gorengkan  gula  sehingga  menjadi  perang  dan  cair tambah  1  cawan  air,  dan  browning  sugar  masak  sehingga  cair sejukkan
3. maskukkan  telur  ke  dalam bekas  guna  wish  kacau  perlahan sehingga  sebati.
4.  masukkan  mentega  cair dan  susu kacau  sebati,  masukkan  tepung  gandum,soda,  vanilla, dan  gula  hangus  tadi.  kacau sehingga  sebati  tapis  dan  perap  3  jam.
5. bakar 180 c sehingga masak  selam 40mt. ilah  jy  ikut  petua  che  mat  gebu.  30  minit  pertama  api  bawah  15 minit  lagi  tambah  api  atas..

6 comments:

  1. salam kak Ilah..saya pun tgh skodeng2 respi kek sarang semut ni.. sure sedap kan. Lama dh tak makan, selalu beli kat pasar malam

    ReplyDelete
  2. cantiknya loyang Kak Ilah. Mak sy suka kek sarang semut ni.. selalu buatkan tapi macam dah lama tak buatkan , hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Kak...Kak...tambah horlick nak bagi tambah rasa lemak yaaaa....Cantik berkilat plak tengok kek akak ni....Telur pun 5 biji jeee...

    ReplyDelete
  4. 2 CK.. jom buat kak syorkan kukus..nak cuba lain masa..bakar ni keras sikit huhuu kat bahagian bawah dia.. mungkin bakar terlalu lama kot

    2 sari kusss cyg kalu nak pinjam boleh loyang tuu hehehe

    2 sue kak sengaja tambah horlick nak kasi sedap hehe berminyak sgt tuuu kak tka berapa suka kak tekap dgn tisu kasi minyak keluar.. takut ooo kolestrol..

    ReplyDelete
  5. Kak, agak2nya leh x wat kek ni menggunakan double pan? Hehehe...

    ReplyDelete
  6. 2 rieyzana cuba lah ramai yg masak kek jadi jer. kak ilah je r belum cuba

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini