http://ilahmasakanku.blogspot.com/2010/11/239-apam-gula-hangus.html
perap 3 jam..ilahjy perap 1 jam jer mcm hasue
Resepi pertama
http://ilahmasakanku.blogspot.com/2010/11/239-apam-gula-hangus.html
BAHAN:
125 gm mentega
5 biji telur
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 gula pasir
1 sudu teh soda baikabonat
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh browning sugar
CARANYA:
1. cairkan mentega dan sejukkan
2. gorengkan gula sehingga menjadi perang dan cair tambah 1 cawan air, dan browning sugar masak sehingga cair sejukkan
3. maskukkan telur ke dalam bekas guna wish kacau perlahan sehingga sebati.
4. masukkan mentega cair dan susu kacau sebati, masukkan tepung gandum,soda, vanilla, dan gula hangus tadi. kacau sehingga sebati tapis dan perap 3 jam.
5. bakar 180 c sehingga masak selam 40mt. ilah jy ikut petua che mat gebu. 30 minit pertama api bawah 15 minit lagi tambah api atas..
salam kak Ilah..saya pun tgh skodeng2 respi kek sarang semut ni.. sure sedap kan. Lama dh tak makan, selalu beli kat pasar malam
ReplyDeletecantiknya loyang Kak Ilah. Mak sy suka kek sarang semut ni.. selalu buatkan tapi macam dah lama tak buatkan , hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak...Kak...tambah horlick nak bagi tambah rasa lemak yaaaa....Cantik berkilat plak tengok kek akak ni....Telur pun 5 biji jeee...
ReplyDelete2 CK.. jom buat kak syorkan kukus..nak cuba lain masa..bakar ni keras sikit huhuu kat bahagian bawah dia.. mungkin bakar terlalu lama kot
ReplyDelete2 sari kusss cyg kalu nak pinjam boleh loyang tuu hehehe
2 sue kak sengaja tambah horlick nak kasi sedap hehe berminyak sgt tuuu kak tka berapa suka kak tekap dgn tisu kasi minyak keluar.. takut ooo kolestrol..
Kak, agak2nya leh x wat kek ni menggunakan double pan? Hehehe...
ReplyDelete2 rieyzana cuba lah ramai yg masak kek jadi jer. kak ilah je r belum cuba
ReplyDelete