19 February, 2013

478. PASTA HIJAU ILAHJY

 selamat  sejahtera  dah  minum  petang? apa  menu  tengahari  tadi?
bagi  ilahjy  yang  sedang  menderita  sakit  tekak  ni  perit  tak boleh  makan  pedas2... teringin  nak  makan  pasta  hijau. jam  11  pagi  tadi  selepas  out  dari Fb.  terus  ke  dapo menyediakan  segala  bahan  yang  tak  punya  sukatan.  biasalah  ilahjy  ni  kerja  main  agak2  jer.  akhirnya  terjadi  lah  juga  pasta  hijau  ni..  teringin  nak  masukkan  sayuran  bayam  tapi  kehabisan  stok.  ada  pula  tepung  atta/capati maka  dengan  segera  tangan  ni  mengandunkan  bahan.keputusannya  adalah  terbaik sekali  bagi  tekak  ilahjy  ni.
ada  sapa2  berminat  mau kan  resepi? tunggu  ya..
sebenarnya  sudah  beberapa  kali  ilahjy  buat  pasta sebegini  rupa.  cuma  bentuk  dan wsrna berbeza.


PASTA  INI  BOLEH  DIJADIKAN  SUP SOTO  SEPERTI  DALAM  GAMBAR ATAU  DIGORENG SEPERTI  KUE  TEOW IKUT  SELERA  MASING2
GAULKAN  MINYAK  MASAKA  SECUKUPNYA  SUPAYA  TIDAK  MELEKAT
MASUKKAN  KE  DALAM  AIR  SEJUK  DAN TOSKAN  SEKALI  LAGI
REBUS  DALAM  AIR  MENDIDIH SEHINGGA  TIMBUL  DAN  TOSKAN

BEGINILAH RUPANYA SELEPAS DIMESIN  
 
SAPUKAN  MATA MESIN  DENGAN  MINYAK MASAK BARU  POTONG  ADUNAN  KEBENTUK KUE  TEOW
SAPUKAN  TEPUNG  PADA  ADUNAN  DAN  MESIN KAN SEBANYAK  3  KALI

TEPUNG  DIBULATKAN  TAK  PERLU LICINKAN ADUNAN SEKADAR BAHAN  BERCAMPUR BILA  KITA  MESIN  BAHAN  AKAN  LICIN  SENDIRI
 
http://ilahmasakanku.blogspot.com/search/label/PASTA KLIK  SINI  RESEPI PILIHAN
http://ilahmasakanku.blogspot.com/search/label/mee KLIK  SINI  UTK MELIHAT  CARA BUAT  MEE

bahan: resepi  rekaan  ilahjy

2  cawan  tepung  gandum
1  cawan  tepung  capati/atta
2  biji  telur
1  sudu  teh  garam
1/2 cawan air secukupnya
pewarna  hijau secukupnya

caranya:

1.campurkan  kesemua bahan gaul rata  dan  uli  seperti  karipap tetapi  keras sedikit  dari  adunan  karipap.
sila  guna  mesin  mee.
2.bentukan  kecil2  seperti  di  atas. supaya  senang  nak  gelek  dimesin.
gelek  sebanyak  3  kali biar  rata adunan. sambil disapu  tepung  setiap kali masuk  mesin.
3. sapukan  tepung  rata2  dan  mesin  ke  mata kue  teow untuk  mendapatkan  bentuk  pasta di  atas.
 sapukan  minyak  masak  semasa masukan  adunan  ke  mata  mesin tadi. 
4. rebus  dalam  air  mendidih setelah  timbul  toskan.
5. masukkan  terus  ke  dalam air  sejuk supaya mematikan  proses  kembang.
6. toskan  dan  sapu minyak  masak  mengelakkan  melekat. boleh  dimasak dl  pelbagai  juadah samada  nak  mengoreng  atau  merebus.

SELAMAT  MENCUBA

3 comments:

  1. salam kenal ilahjy...bw jumpa blog ni..tergoda dek pasta hijau tu..nekcik ni mata jek itam..tapi selero tu bnyak orang biru!! ok fresh ni mesti sedap..lembut kan

    ReplyDelete
  2. wkslm t.kasih nekcik kerana sudi bw kat sini..mata hijau mata kuning mata itam selera semua sama jer hehehe jom cuba

    ReplyDelete
  3. salam Ilah
    nampak sedap pasta hijau, nanti kak noor nak korek balik mesen tu entah dimana letak hahaha, best kan dpt kaler2 kan pasta kita,..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini