12 March, 2013

490. KETAM MASAK PEDAS

Haiiiiiiiiii    kalian  semua..sudah  masak,  sudah  makan..... jom  intai2  dapo maya  ilahjy  hari  ni
ilahjy  nak  kongsi  masak  ketam pedas  tak  guna  walaupun  sebiji  bawang.  boleh  tahan  sedapnya.
serai  baru  bawa  balik  dari  Kebun  di  Melaka ahad  semalam...

bahannya:

4  ekor  ketam  saiz  besar  belah  dua  bersihkan  semua  sepitnya
1 inci  lengkuas  sebesar  ibu  jari
1  inci  halia sebesar  ibu  jari'
2  batang  serai
1  biji  tomato
2  biji  cili  merah
8 biji  cili  padi
2  sudu besar  sos  cili
2 sudu  besar  sos  tiram
garam
air  scukupnya
TIADA  PENGGUNAAN  BAWANG2..

caranya:

mesin  kesemua  bahan kecuali  sos2.
tumis  sehingga  pecah  minyak. masukkan  sos2 dan garam  juga  sedikit  air.
masukkan  ketam masak  sehingga mendidih sedia  untuk  dimakan. 

3 comments:

  1. Salam Kak... sodap nya ketam .. favourite saya ni...

    ReplyDelete
  2. cemana nak makan, tak jemput kita pong!

    ReplyDelete
  3. 2 nazrah wkslm naz ya ker,, jom kita makan mee ketam Kl di keramat hehe

    2 sari..nak jemput kena mai KL la sari keke

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini