23 April, 2013

498. AGAR-AGAR KEMENYAN

Alkisah hari Ahad. Hajat nak Makan Cendol tak tercapai. Ilahjy Ke Giant Setiawangsa  Utk Membeli Barangan Dapur. Bila Terpandang cendol terus amek Pernh Sekali Beli Ok Jer. Nak Jadi Habuan Nasib Tak Baik. Dapat Cendol Berbau Hangit Dan Rasanya Macam Makan Arang Dan Ada Pula Serbuk Hitam Didalam Tepung Cendul Tu. Selepas Ditos Baru Nampak Keburukannyaa. Apa Nak Buat Tak De rezeki. Selalu Beli Buah2an Pun Sama. Asyik Terkena Yg Buruk Saja Wpun Dah Pilih.maklum Lah buah didalam Mana Nak Nmpk Buruknya...

Ilahjy Cuba Call IKS DI JOHOR pembuat Cendol Tu.. Tapi Yg Jawaab Seorsng Perempuan Cina Yg Tinggal Di BUKIT JALIL... apa Nak buat tak Boleh Lah Nak Buat Aduan..baiki Kualiti   produk Mereka.lain Kali jgn Beli Lagi buatlah sendiri Bukan susah Sgt Pun... Disebabkan Air Gula Dan Santan Dah Disediakan Seawalnya. Sebelum Ditoskan Cendol, Maka Ilahjy Teruskan Projek Mekemenyankan Agar2 Ni. Ramai Rakan2 Blogger Telah Pun Membuat Agar2 Ni.. Mungkin Nama Yg Berbeza..  Mari Kita Lihat resepi  ilahjy sediakan dibawah. Maaf Update Guna Galaxy Tab Samsung Lagi....tak Berapa Mahir Lagi Huruf2 Pun Membesar Sendiri Jnuh Nak Delete. Tak Larat Biarkn Ajeee..nanti Kena Cari Mana Nak Statikkn Keybod Ni..hehehe
 Setelah Dibedah Siasat
 

Bahan-bahan:

10 Gm Agar2 Serbuk Plain
3 ketul Gula Melaka saiz Kecil
6 Sudu Besar Gula Pasir Tambah Jika Kurang Manis
2 Biji Telur ( kalau suka Nipis 1biji telur)
1 Kotak Santan
1 Liter Air 
2 Cawan Air Untuk Memasak Air Gula
Daun Pandan
Perisa Vanilla
Sedikit Pewarna Coklat 
Sedikit Garam

Caranya:

1. Panaskan 2 Cawan Air bersama gula2 dan daun pandan sehingga Cair dan Tapiskan
2. Masukan Telur Dan Dikacau Sehingga Telur Sebati.
3. Masukkan Santan Kacau Sebati
4. 1 Liter Air Dimasak Bersama Agar2 Sehingga Cair
5. Masukkan Campuran di Atas tadi  Bersama Esen Vanilla Dan Pewarna Coklat. Masak Sehingga mendidih Dan Sentiasa Dikacau Supaya Tidak Melimpah. Setelah Timbul Butir2 Telur Padamkan Api.
6. Ambil 2 Sudu besar agar2 itu letak dalam bekas kecil utk Diuji Kekerasan @ kelembutannya. letak Dlm Peti Sejuk. Jika suka Lembut Perlu Tambah Air panas. Tak Perlu Panaskan lagi. Keras Atau Lembut bergantung pada Selera Masing2.
7. Sedia Untuk Dimasukkan Ke Dalam Acuan Kecil2 Atau Besar.
Selamat Mencuba. 

3 comments:

  1. assalamualaikum...
    wahhh pepagi dah nampak tayangan agar2 kemenyan ni.. sedap nya...
    kasi pos yg belum kena bedah siasat tu.. tau.. :D hehehe..

    ReplyDelete
  2. Walaikumsalam
    Kalu Nk Yg Belum Bedah Boleh Mai La Umah kak..he3 Kak Ilah Update Blog Jam 3 Pg ?..wifi Laju Sikit ?.kota Siang Lembab

    ReplyDelete
  3. Terima kasih share resepi. Bole share tips, cmana nak jadikan agar2 tu lembut? kena tambah air ke camana?

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini