11 September, 2014

675. KEK BUTTERCUP LEMBAB KALI KE2

Resepi masih menggunakan  yang sama.  Sila lihat di n3 sebelumnya.
Ini atas permintaaan seorang sahabat ilahjy. Semoga beliau berpuas hati.








09 September, 2014

674. PERIA SAMBAL UDANG BERLENGKUAS

Buat sambal macam biasa, campur lengkuas dan halia...

08 September, 2014

673. KARI IKAN BELIAK MATA DGN REBUNG MADU

Senang je nak masak. Buat kari macam biasa, masukan rebung sudah empuk baru masuk ikan. Selamat mencuba.


07 September, 2014

672. ROTI BERSOS KUAH LEMPOK DURIAN

Penggunaan resepi masih yg lama. Sememangnya ilahjy sudah sebati dgn resepi olahan ni... kali ni buat kuah perisa durian dari lempok durian. Sedap dan menepati citarasa sekeluarga.






03 September, 2014

670. KEK BUTTER LEMBAB

Sedapnya kek niii memenuhi citarasa ku.


Pestime menggunakan the baker utk bikin kek bestttttnyeeee laju dan pantas

Bahan2nya:

250 gm buttercup
200 gm gula halus
5 biji telur gred A
210 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
60 ml susu segar
2 sudu besar serbuk koko

Caranya:

1.Asingkan putih telur putar sehingga bertanduk.
2.Putar buttercup dengan gula halus sehingga gebu.
3. Masukkan telur kuning sebiji2 sehingga gebu.
4. Ayak tepung dengan baking powder
5. Masukkan sedikit2 ke dalam adunan tadi dengan menggunakan senduk kayu
Berselang seli dengan susu segar dan esen vanilla.
6. Masukan putih telur kaup dan balikkan sehingga sebati.

Campuran koko:
Ambil 1 manggkuk kecil adunan dan campurkan dengan serbuk koko bila sebati, masukan sesudu di atas lapisan kuning. Letakkan bertompok2. Kemudian tutup dengan lapisan kuning masukan lagi sesudu adunan koko. Letakkan secara bertompok2 tak perlu ratakan.
7. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180 darjah sehingga 50 minit atau masak. 
8. 15 minit terakhir turun kan suhu kepada 150 darjah. Bakar sehingga masak.
Buka pintu oven biar sejuk 10 minit baru keluarkan dan terbalik atas redai.

PENGGUNAAN TERKINI MENCANTIKKAN ATAS PEMUKAAN ADUNAN KEK:
 BASAHKAN TUALA KEMUDIAN BALUTKAN KELILING LOYANG MASUKAN KE DALAM OVEN TERUSKAN PEMBAKARAN SEHINGGA ADUNAN NAIK SEKATA DAN TUALA MENJADI KERING BARU DIKELUARKAN DARI OVEN. HATI2 SUPAYA TUALA TIDAK TERKENA REDAI PEMANASAN NANTI TERBAKAR PULA TUALA.