31 December, 2014

689. IKAN BAKAR BUNGA KANTAN


Ikan dibersihkan dan digaramkan
Perap bersama bahan2 yang dikisar kasar
Panggang sehingga masak. Akhir sekali masukan lebihan bahan perapan ke atas ikan. Teruskan membakar seketika.
Makan bersama air asam

Cili besar dimesin kasar bersama sedikit bawang
1/2 bunga kantan di racik halus





19 December, 2014

688. SAMBAL BELACAN AIR LIMAU PURUT

TAK DE BAHAN KIMIA YEEE HARI NI....

Wahhh mesti pelik kan... jangan buat2 tak faham yeee... kena faham makanan di malaysia ni pelbagai citarasanya.... hari ini amat kecewa. Buka fb terus nampak  org pm kat mesej. Dia tak faham apa yg ilahjy komen. Walaupun niat dan ayat tu memuji dia. Sebab dia memuji diri buat benda tu jadi.. takanlah pula kita nak mengeji. Mentang dia bisnes2 online...  dia ingat apa je dia buat semua terbaik.. bila kita nak menjadi usahawan berjaya kena terima semua teguran dgn positif. Pada hal komen tu terlalu ringkas dan padat. Menyebabkan seorg pendidik macam dia tak memahami. Nasib baik aku bukan pendidik. Kalu tak hancusss murid2 ku hahahaha sebab aku suka buat org salah faham.
Ok laa pengajaran buat aku. Lain kali jgn memuji org dgn ayat yg padat dan ringkas. Puji lah tinggi2 dan lambung2 laaah org dgn ayat yg penuh bermakna,  biar semesta alam dpt faham isi pujian. Dan org lain boleh oder dgn dia.. hahaha kelakauuuu betul..macam2 perangai manusia ni... 

Ok lah jom tengok resepi ni. Ringkas yeeee.. ikut mood hari ni.
Buat sambal belacan macam biasa.
Potong  bawang
Perah asam limau purut dan potong nipis2 kulitnya
Gaul rata. Sedia utk dimakan. 



16 December, 2014

687. CENDAWAN SISIR DARI KEBUN KU

Cendawan ini hadil daripada kebun ku. Hasil dari batang getah yang ditebang dan dilonggokkan tertimpa hujan dan panas saban hari maka terhasilah cendawanvyg termahal dipasaran. Sekilo 90rm.
Cendawan sisir perlu dibersihkan dari habuk kayu, ulat dlm cendawan, kumbang dsbnya.

Bahan2nya:
1 cawan cendawan sisir diRendam bersama sedikit garam utk membersihkannya. Tos air 3,4 kali.
Bawang besar, bwg putih, sedikit ikan bilis, sebatang serai, sedikit cili padi
Di mesin halus. Tumis sehingga wangi, masukkan cendawan, garam sedikit air, goreng sehingga empuk. Kalau suka beri kunyit serbuk. Utk menceriakan warna.







13 December, 2014

686. KUIH KOO ACUAN CIK MANGGIS

Terima kasih kpd mak cik manggis  aka kak nah atas pemberian kasih sayang acuan kuih ko ini. Setelah sekian lamanya baru lah ilahjy dapat melaksanakan membuat  kuih ini. Bukan susah pun sama seperti membuat buah melaka. Cuma penggunaan air digantikan dgn santan. Gula melaka digantikan dgn inti kacang merahTerima kasih kpd mak cik manggis  aka kak nah atas pemberian kasih sayang acuan kuih ko ini. Setelah sekian lamanya baru lah ilahjy dapat melaksanakan membuat  kuih ini. Bukan susah pun sama seperti membuat buah melaka. Cuma penggunaan air digantikan dgn santan. Gula melaka digantikan dgn inti kacang merah. Alas dgn daun pisang.  Dikukus sehingga masa selama 20 minit. Selamat menjamu mata. Sedapppp lembut gitu.. Dikukus sehingga masak selama 20 minit. Selamat menjamu mata.





08 December, 2014

05 December, 2014

684. ROTI CANAI AIR SUAM TANPA BAHAN2 SAMPINGAN

Tepung gandum, air suam dan garam.. lembut tspi liat sedikit mungkin tak cukup ulian... lenguhhh tangan laaa..



A

04 December, 2014

683. ROTI KACANG MERAH

Masih menggunakan resepi yg sama. Tapi campur sedikit superbake. Terlalu lembut. Sbb masih guna telur. Lain kali  nak cuba ikut resepinya.








02 December, 2014

682. KARIPAP PUSING RANGGUP GEBU

Karipap pusing ni ada 2 bentuk. 1 lapisannya terbuka yg menjadi kegemaran orang ramai. Tapi ilahjy suka yg ni. Tutup rapat..tak terngangaaa ..inti tersimpan molek di dalamnya.. ada cara untuk tujuan2 itu.. inilah rahsia ilahjy cipta sendiri.... 
Resepi dah ada di n3 lama sila  scroool... hihi




05 November, 2014

680. ROTI SARANG LEBAH

Kembali bersiaran setelah 3 minggu berehat dengan kesihatan tak mengizinkan juga sibuk  dengan majlis konvo anak sulung bagi kali ke2 untuk najihah. Yang pertama konvo ijazah di UMP PAHANG 2010 Kali ke2 ini pula, KONVO MASTER DI UTM SKUDAI pada 1 nov 2014. 
Segalanya berjalan lancar. Hati mama  teramat bahagia.. barulah hari ini dapat mengais sawagan di blog masakan ilahjy ini..   ini pun roti sebelum sakit tempoh hari. Apapun kita layan gambar je dulu.






08 October, 2014

679. KEK BUTTERCUP LEMBAB KALI KE3 BERCOKLAT CIP

Resepi sila rujuk di n3 terdahulu ini ulang siar kali ke resepi yg sama cuma persembahan hiasan yg sikit berbeza.




02 October, 2014

678. JENTIK-JENTIK DAN KERKUP YANG PUPUS

Semasa balik ke kedah dan perlis sebulan selepas raya puasa.

JENTIK-JENTIK

KERKUP


11 September, 2014

675. KEK BUTTERCUP LEMBAB KALI KE2

Resepi masih menggunakan  yang sama.  Sila lihat di n3 sebelumnya.
Ini atas permintaaan seorang sahabat ilahjy. Semoga beliau berpuas hati.