03 March, 2015

717. SIRAP BUAH ROSSELLE SEGAR DARI KEBUNKU

Buah2 rosele dipisahkan daripada kelopaknya. Yang bulat ditengah2 tu dikeringkan dan dijadikan biji benih untuk semaian semula.
Kelopak2 bunga tadi dicampur dengan air dan dimasak sehingga lembut. Tapis ambil airnya dan dimasak sekali lagi dgn gula pasir.
Tambah air bila hendak menyediakannya. 
Kelopak yang ditapis tadi boleh dijadikan jem.
Sila lihat entry selepas ini untuk resepi jem ciptaan ilahjy.




No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini