29 June, 2015

749. TEMPOYAK DAUN ULAM DGN GENUAK

Resepi ini tak mengikut langsung cara orang2 negeri dan kebiasaan dimasak.
Biasalah ilahjy suka memasak mengikut tekak sendiri. Pada asal nak masak nasi ulam, tapi tempoyak pula ada sikit lagi teruskan misi dengan genuak aka kerdas petai tak ada ganti genuak pun ok juga.

Bahan2nya:

5 jenis daun ulam, daun bebuas,ulam raja, putat, daun kunyit,
5 sudu besar tempoyak
3 biji cili merah
Bawang besar dan bawang putih
Santan pekat
Secekak ikan bilis
2 batang serai di ketuk

Bawang2 dengan  cili ikan bilis dimesin sehingga halus
Campurkan kesemua sekali dan panaskan sehingga mendidih dan masukan santan pekat. Masak sehingga pekat.






No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini