10 October, 2015

771. SAMBAL MANGGA CILI KERING CITARASA JY

Resepi ini dicipta oleh ilahjy sejak tingkatan 3 tahun 1981.
ketika itu nenek nak makan sambal belacan. Tapi kehabisan cili merah. Terus ilahjy mencipta sambal belacan daripada  cili kering. Hasilnya tidak basah. Ia kering sedikit berlekit. Walaaaa sedap nya lebih drpd cili merah yg berair. Aroma cili kering lebih wangi. Tetapi cili kering mesti digunting dibuang bijinya dan di rendam dalam air panas seketika. Basuh bersih.
buat sambal seperti biasa. Joommm layanzzz..




No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini