http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
24 February, 2016
17 February, 2016
802. . KEK MINYAK BERALUN RESAH
resepi ilahjy guna kek minyak cuma buat beberapa warna
kemudian ayak serbuk coklat diatas setiap lapisan warna.
ilahjy buat tompok2 warna guna sudu.
13 February, 2016
801. IKAN KELI BAKAR LEMAK PUTIH
KELI BAKAR MASAK LEMAK PUTIH SPECIAL JY
1 lg resepi drpd rempah masak rose... ermmm...resepi reka2 buncit peruit anak2 hihiii sedap kata depa
nk masuk utk rujukan sendiri... kaluan tak digalakan ambek... hahaasa
3 ekor ikan keli digaramkan dan bakar (Tanpa kunyit)
bahan kisar dgn air sehingga halus:
1 inici halia
1 inci lengkuas
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
6,7 biji cili padi ikut pedas
1 sudu besar rempah masak rose warna kehitaman
4,5 batang serai diketuk
4,5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 biji tomato dibajikan
1 biji terung kerat pendek belah dua
3 biji limau kasturi
1/2 kotak santan
panaskan terung dlm kuali seketika.
curahkan bahan mesin, rempah masak rose, serai, daun limau, daun kunyit
masak sehingga empuk terung. masukan santan dan ikan.
setelah mendidih lagi sekali , masukkan tomato dan air limau kasturi dan garam.
sekian resepi dari hati utk anak2 dan hb...
05 February, 2016
800. ROSELLE KERING TAHAN LEBIH LAMA
cara ini membuat roselle tahan berbulan2 berbanding dgn kuntum yg segar hanya 4,5 hari jee.
kopek kelopak drp kuntum bunga
jemur dlm suhu bilik tak perlu matahari terik sekadar samar2.
sampai kering. letak kat balkoni. tapi tak kena cahaya terik.
simpan dlm bekas jedap udara.
bila nk guna rendam bbrpa kelopak dlm air panas.