13 January, 2017

877. IKAN TENGGIRI JERUK MASAK ASAM.




hasil kutipan limau kasturi daripada kebun kami utk kali ke dua tahun ke2. ilshjy buat jeruk ikan tenggiri ini.
perapan 24jam. esoknya baru digoreng.


caranya:

4 keping ikan tenggiri
15 biji limau kasturi ambil jusnya
1 sudu besar garam secukup masin

gaul sebati kesemua bahan, perapkan bersama 
sedikit hirisan halia, bawang besar, cili merah

cara memasak ikan masak asam.

2 biji tomato bajikan
daun sup

panadkan minyak, goreng sehingga sederhana garing bersama serbuk kunyit. toskan ikan. dalam minyak yang sama, masukan bahan perapan, tomato masak sehingga layu buah tomato. madukan jus perapan ikan tadi bersama daun sup dan sedikit air, dah mendidih baru masukan ikan. setelah masak sebati padam api. tak perlu garam sebab perapan tadi dah memadai masinnya.



No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini