25 May, 2018

940. ROTI PARANG JY



Asyik2golok buh pula parang. Sebab parang dan golok lbh kurang jeee fungsi dan bentuknya kekeeee cendana kasih dgn dana duk tanya tuuuu hihiii

23 May, 2018

938. MASAK TUMIS JERUK PUCUKNUBI KAYU






Tumis ikan bilis sampai garing masukan bawang besar dan cili potong. Masukan air dan pucuk ubi kayu jeruk.

Sapa tak try resepi JERUK PUCUK UBI Niii mmg rugi seumo hidup....
Textline baru ilahjy.. sedap gilerssssmeratah non stop.. resepi sendiri...

Bahanya:

Jeruk pucuk ubi. Dibuang nasi nya sahaja dan air jeruknya. Basuh dan tos. Ambil cili dan bawang yg dijerukan bersama2.

Sejemput ikan bilis basuh bersih
Digoreng sehingga garing dgn minyak yg mencukupi

Selepas tuu masukan bawang besar dan cili merah dan cili padi yg dimayang.
Goreng sehingga wangi.

Masukan air dlm 2 cawan bersama daun jeruk tadi. Masak sampai empuk
Masuksn sebiji tomato potong baji

Masukan garam dan sedikit gula.. dah seimbang rasa padam api

04 May, 2018

937. JERUK PUCUK UBI KAYU









JERUK PUCUK UBI KAYU PULA
org buat kita tiru. Akhir kalam tak reti nak masak apa,6 hari baru buat.

Bahannya:

Pucuk ubi yg betul2 lembut. Dlm 20tangkai
1 cawan nasi
1/2 labu bawang besar potong baji
3,4 biji cili padi
Sedikit cuka ilahjy guna sbb mula2 perap nasi tak de.. slps sehari baru masuk nasi. Cuka tadi tak yah buang
Garam 1 sudu besar
Air bertapis dlm 2 cawan atau tenggelam pucuk ubi

Caranya:

Panaskan air bersama garam sehingga mendidih padam api.
Biarkan sebentar nak kurangkan panasnya. Dlm10mt Tapi jgn lah sejuk pula,
Masukan pucuk ubi dlm bekas tinggi mcm ilahjy buat.
Masukan cuka, nasi, bawang dan cili kesrmua diatas daun . Jangan gaul yeee
Tuangkan kesemua air tadi sehingga tenggelam. Tutup rapat setelah air menjadi betul2 sejuk. Setelah 5,6 hari baru kacau. Lps tuu simpan dlm petisejuk
Ilahjy tak reti msk masak apa, maka simpan dulu yeer..hehe