http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
26 May, 2018
25 May, 2018
940. ROTI PARANG JY
Asyik2golok buh pula parang. Sebab parang dan golok lbh kurang jeee fungsi dan bentuknya kekeeee cendana kasih dgn dana duk tanya tuuuu hihiii
24 May, 2018
23 May, 2018
938. MASAK TUMIS JERUK PUCUKNUBI KAYU
Tumis ikan bilis sampai garing masukan bawang besar dan cili potong. Masukan air dan pucuk ubi kayu jeruk.
Sapa tak try resepi JERUK PUCUK UBI Niii mmg rugi seumo hidup....
Textline baru ilahjy.. sedap gilerssssmeratah non stop.. resepi sendiri...
Bahanya:
Jeruk pucuk ubi. Dibuang nasi nya sahaja dan air jeruknya. Basuh dan tos. Ambil cili dan bawang yg dijerukan bersama2.
Sejemput ikan bilis basuh bersih
Digoreng sehingga garing dgn minyak yg mencukupi
Selepas tuu masukan bawang besar dan cili merah dan cili padi yg dimayang.
Goreng sehingga wangi.
Masukan air dlm 2 cawan bersama daun jeruk tadi. Masak sampai empuk
Masuksn sebiji tomato potong baji
Masukan garam dan sedikit gula.. dah seimbang rasa padam api
04 May, 2018
937. JERUK PUCUK UBI KAYU
JERUK PUCUK UBI KAYU PULA
org buat kita tiru. Akhir kalam tak reti nak masak apa,6 hari baru buat.
Bahannya:
Pucuk ubi yg betul2 lembut. Dlm 20tangkai
1 cawan nasi
1/2 labu bawang besar potong baji
3,4 biji cili padi
Sedikit cuka ilahjy guna sbb mula2 perap nasi tak de.. slps sehari baru masuk nasi. Cuka tadi tak yah buang
Garam 1 sudu besar
Air bertapis dlm 2 cawan atau tenggelam pucuk ubi
Caranya:
Panaskan air bersama garam sehingga mendidih padam api.
Biarkan sebentar nak kurangkan panasnya. Dlm10mt Tapi jgn lah sejuk pula,
Masukan pucuk ubi dlm bekas tinggi mcm ilahjy buat.
Masukan cuka, nasi, bawang dan cili kesrmua diatas daun . Jangan gaul yeee
Tuangkan kesemua air tadi sehingga tenggelam. Tutup rapat setelah air menjadi betul2 sejuk. Setelah 5,6 hari baru kacau. Lps tuu simpan dlm petisejuk
Ilahjy tak reti msk masak apa, maka simpan dulu yeer..hehe
Subscribe to:
Posts (Atom)