Roti bun ini ilahjy uli menggunakan tangan sahaja selama 20mt. Pun mengebusss bukan main lagi.... nah tak ade alasan utk meroti jika tiada alatan utk menguli adunanya. Tapi kalu melwbihi sekilo tepung kena yg sasa lah baru kuat heheee
http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
25 September, 2018
24 September, 2018
23 September, 2018
958. TEPUNG BUNGKUIH
Lapisan putih
1@1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan
Sedikit garam
Satukan bahan masak atas api sehingga pekat likat
Buat inti kelapa. Bulatkan Gaul dgn tepung supaya senang nak cantum dgn adunan putih.
Sudukan adunan atas daun pisang
Letak 2 biji inti kiri kanan. Balut. Kukus 20mt.
19 September, 2018
15 September, 2018
13 September, 2018
11 September, 2018
09 September, 2018
953.TERISEK CARA KAWAN FB KU ROS...khas..
TERESEK
Bahan:
Jantung pisang(dihiris nipis lalu direndam dalam air garam)
¹/4 ekor ayam dipotong kecil2
Bawang besar 3 labu *
Bawang putih 3 ulas *
Halia 1 inci*
Kunyit hidup 1 inci*
Lengkuas 3 hiris*
Lada kering 7 tangkai (rendam air panas, tos)*
Rempah ketumbar 1 sudu besar ( kisar halus)
Santan pekat 2 cawan
Rempah kari ayam/daging 2 sudu besar
Asam keping 1
Kerisik 2 sudu besar
Gula merah secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit minyak masak untuk menumis
Lada merah atau hijau 1 biji dihiris
Bawang besar 1 biji dihiris
Cara membuatnya:
Kesemua bahan bertanda (*) dimesin lalu ditumis. Bila dah agak2 masak , masukkan rempah kari. Tambahkan sedikit air taknak bagi tumisan melekat di kuali. Kacau hingga rempah masak dan bertukar sikit warna nya. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil2..
Masak hingga ayam empuk.
Masukkan rempah ketumbar dan kemudiannya santan.
Masukkan asam keping. Biar santan dah masak elok baru masukkan jantung pisang yang dah ditos dan diperah keluar airnya. Gaul2kan biar mesra. Taburkan lada merah@hijau,, bawang besar dan kerisik. Gaul2kan lagi. Perisakan dengan gula dan garam.