http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
31 October, 2018
25 October, 2018
965. KEK BUTTER MOIST
Bahannya:
250 gm butter
250 gm tepung naik sendiri
180 gm gula halus
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
Caranya:
Putar gula dgn butter sehingga gebusss
Masukan telur 1per1 berselang seli dengan tepung
Masukan susu segar putar lagi sehingga sebati
Sapu loyang dgn marjerin
Tuang adunan bakar ikut kepanasan oven masing2. 160 drjh selama 40mt lbh kurang.
18 October, 2018
964. ROTIKEK DURIAN
Sedap kek durian ni. Walaupun tak segebu yg diharapkan.
Bahan2:
185 gm mentega
150 gm gula aising
4 biji telur asing putih dgn kuning
185 gm tepung naik sendiri
130 gm isi durian dilenyek
Secubit krim tatar
Caranya:
Putar gula dgn mentega sehingga putih.
Masukan telur kuning satu persatu
putar sehingga gebu.
Masukan tepung gandum berselang seli dgn isi durian gaul rata.
Dalam bekas lain putar putih telur dgn krim tatar sehingga bertanduk.
Masukan ke dalam adunan kacau sebati.
Sapu loyang dgn marjerin dgn tepung.
Tuangkan adunan. Bakar 170 darjah c. Selama 40 -50mt.
11 October, 2018
08 October, 2018
02 October, 2018
961. KERABU BEBUAS DGN TOGE
Pernah makan ulam bebuas? Jadikan ia kerabu seperti kerabu yang lain. Bahan sama je. Cuma beza daun bebuas ilahjy jadikan kerabu. Ada rasa pahit sikit je. Berbanding pucuk betik dan bunga betik lagi pahit drp bebuas.