http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
30 December, 2018
23 December, 2018
21 December, 2018
18 December, 2018
975. RENDANG PUCUK UBI JY
Rendang pucuk ubi cara jy
1 mangkuk pucuk lembut ubi kayu celur dgn air dan garam toskan jgn potong
1/2 kotak santan
2 sudu besar kerisik
Gula
garam
Bahan mesin halus
1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
4sudu besar cili mesin ikut pedas
1/4 cawan ikan bilis goreng
Rempah tambahan
1 sudu besar rempah beriani
1 " " " kari ayam
1 " " " kurma
1. " " " sup
Masak macam rendang biasa.
12 December, 2018
30 November, 2018
26 November, 2018
24 November, 2018
20 November, 2018
19 November, 2018
09 November, 2018
06 November, 2018
967. RENDANG REMPAH 7 RASA NANGKA CEMPEDAK MADU
Waaalllaaaweiii RENDANG!!! nangka cempedak ilahjy.. sedap weii gabungan 5,6 jenis rempahannnn.. sila tutup mata... setelah hati sedikit meruap dgn sikap seseorg... makan ni kasi angin kluar...
Rendang Rempah 7rasa JY
1 biji nangka cempedak muda dlm 2kg berat spt dlm gmbr yg cute tuu saiz nya
Potong nipis2 dan Celur nangka dlm 10mt je. Toskan
Bahan dimesin sehingga halus mulus
4 sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas muda
1 inci kunyit hidup
4 batang serai
1/2 cawan
Rempah 7 rasa
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah sup
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar rempah daging beriani
4 sudu besar kerisik
1 kotak santan
Garam
Daun limau purut diracik halus
Panaskan 1 cawan minyak, tumiskan bahan mesin sehingga wanggi
Masukan sedikit air dan kesemua rempah2 diatas.
Masak sehingga pecah minyak. Masukan nangka, kerisik, garam, daun limau purut dam santan.
Masak sehingga mendidih dan kepekatan kuahnya ikut selera masing2.
31 October, 2018
25 October, 2018
965. KEK BUTTER MOIST
Bahannya:
250 gm butter
250 gm tepung naik sendiri
180 gm gula halus
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
Caranya:
Putar gula dgn butter sehingga gebusss
Masukan telur 1per1 berselang seli dengan tepung
Masukan susu segar putar lagi sehingga sebati
Sapu loyang dgn marjerin
Tuang adunan bakar ikut kepanasan oven masing2. 160 drjh selama 40mt lbh kurang.
18 October, 2018
964. ROTIKEK DURIAN
Sedap kek durian ni. Walaupun tak segebu yg diharapkan.
Bahan2:
185 gm mentega
150 gm gula aising
4 biji telur asing putih dgn kuning
185 gm tepung naik sendiri
130 gm isi durian dilenyek
Secubit krim tatar
Caranya:
Putar gula dgn mentega sehingga putih.
Masukan telur kuning satu persatu
putar sehingga gebu.
Masukan tepung gandum berselang seli dgn isi durian gaul rata.
Dalam bekas lain putar putih telur dgn krim tatar sehingga bertanduk.
Masukan ke dalam adunan kacau sebati.
Sapu loyang dgn marjerin dgn tepung.
Tuangkan adunan. Bakar 170 darjah c. Selama 40 -50mt.
11 October, 2018
08 October, 2018
02 October, 2018
961. KERABU BEBUAS DGN TOGE
Pernah makan ulam bebuas? Jadikan ia kerabu seperti kerabu yang lain. Bahan sama je. Cuma beza daun bebuas ilahjy jadikan kerabu. Ada rasa pahit sikit je. Berbanding pucuk betik dan bunga betik lagi pahit drp bebuas.